Page content

Buikwandcorrectie bij A Klinieken

Drs. E.B.H. van Onselen, Plastisch Chirurg bij A Klinieken

De huid op de onderbuik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn. Dit kan bijvoorbeeld door zwangerschappen, gewichtsverlies en veroudering. Met behulp van een buikwandplastiek ofwel een buikwandcorrectie kan dit worden hersteld. Er is verschil tussen een mini-buikwandcorrectie en een totale buikwandcorrectie. Bij een mini-buikwandcorrectie bevindt het teveel aan huid zich onder de navel. Zijn ook de huid en spieren boven de navel verslapt dan is een totale buikwandcorrectie de beste oplossing. 

Eerste consult

Tijdens het eerste consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij/zij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

Voordat u een buikwandcorrectie overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best de littekens zoveel mogelijk binnen de ‘bikini-grens’ te houden. Een buikwandcorrectie kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.

Een buikwandcorrectie is geen oplossing tegen overgewicht

De behandeling

Een totale buikwandcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Die maakt eerst een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel. Van daaruit worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten. Daarna brengt de chirurg zonodig de uitgerekte buikspieren bij elkaar op de normale plaats. De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Herstel

Na de operatie is de buikhuid verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen. Er komen twee slangetjes (drains) uit uw buik om eventueel bloed en/of wondvocht af te voeren. Meestal worden deze drains 1 tot 3 dagen na de operatie verwijderd.
U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden.

Resultaat

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat uw buik veel platter is geworden. De eerste twee weken na de operatie heeft de buikwand nodig om te genezen. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten. De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het eindresultaat is pas één jaar na de operatie te beoordelen. Ondanks de littekens zijn de meeste mensen heel blij met het resultaat.

 Bijdrage van: Drs. E.B.H. van Onselen, Plastisch Chirurg bij A Klinieken