Page content

Buikwandcorrectie bij Esthetisch Centrum Amsterdam

Auteur: dr. F. Niessen Plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Amsterdam

Het slapper worden van de buik is iets dat van nature bij ieder mens optreedt. Dit is afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, lichaamsgewicht en eventuele operaties of zwangerschappen. Bij iemand met een goed spierstelsel en een goede lichaamshouding zal de buik minder gemakkelijk verslappen dan bij iemand die weinig beweegt.

Door verslapping en uitrekking van de buikspieren in combinatie met overgewicht kan de wervelkolom verkeerd worden belast. Dit kan op den duur rugklachten geven. Ook een minder ernstige vorm van verslapping, zoals een wat uitpuilende onderbuik of gerimpelde onderbuikhuid, kan reden zijn een buikwandcorrectie te overwegen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Of je in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie is afhankelijk van de klachten en wordt altijd in overleg met de plastisch chirurg bepaald. Een operatieve correctie van een dikke of slappe buik moet je niet zien als een mogelijkheid om gewicht kwijt te raken. Overgewicht is zelfs een argument een dergelijke ingreep niet uit te voeren, vanwege de grotere kans op complicaties. Als je duidelijk te zwaar bent adviseren wij je eerst af te vallen en je eetgewoonten aan te passen. Als het streefgewicht is bereikt, kan de buikwandcorrectie worden uitgevoerd, met een goede kans op een fraai resultaat.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De correctie bestaat uit het wegnemen van overtollig huid- en vetweefsel en zo nodig het herstel van de stevigheid van de buikwand; als de buikwandspieren zijn uitgerekt, kan het noodzakelijk zijn de spieren aan te trekken (reven) tijdens de operatie. Meestal moet de navel worden verplaatst. Dit wordt gedaan door de navel te omsnijden en op een andere plaats in de buikhuid in te hechten. De chirurg opereert zodanig dat de littekens zo min mogelijk opvallen. Als het mogelijk is komt de snede zo laag mogelijk op de onderbuik, zodat het litteken door de onderkleding wordt bedekt.
Omdat de wond vrij groot is, wordt aan beide kanten van de buik een slangetje (drain) achtergelaten om overtollig wondvocht af te voeren. Als er geen wondvocht meer uit de drains komt, worden deze na een aantal dagen verwijderd.

Na de operatie verblijft u één nacht in het centrum. De volgende dag mag u naar huis. Het is belangrijk dat iemand u ophaalt, u mag niet zonder begeleiding vertrekken.

Na de buikwandcorrectie

Afhankelijk van de zwaarte van de operatie geven we het advies een paar dagen bedrust te houden na de operatie. Gedurende vier weken na de operatie draagt u dag en nacht een buikband en mag u niet sporten. Deze krijgt u na uw operatie mee. De band ondersteunt de wond en voorkomt stoornissen in de wondgenezing. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.

De eerste weken na thuiskomst bent u alleen in staat om licht lichamelijk werk te verrichten. Als ook de buikwandspieren zijn ingekort of aangetrokken dan is het verstandig de eerste vier weken niet zwaar te tillen.

Het resultaat

Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt. Hoewel de plastisch chirurg streeft naar perfectie, is dit niet altijd haalbaar. Elk lichaam is immers anders. De operatie laat littekens achter die altijd enigszins zichtbaar blijven. Ook het huidgebied onder de navel wordt tijdelijk gevoelloos. In sommige gevallen blijft het gevoelloos, maar dit geeft weinig klachten. Na verloop van tijd kan het gebied dat gevoelloos is kleiner worden.

Complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan infecteren, maar dit komt zelden voor. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Verder kan een nabloeding ontstaan.

Overgewicht, roken, het gebruik van sommige medicijnen en suikerziekte kunnen aanleiding geven tot een verstoorde wondgenezing. Dit kunnen dus ook redenen zijn voor een chirurg om te besluiten de operatie niet uit te voeren.

Bijdrage van: dr. F. Niessen, Plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Amsterdam