Page content

Beperkte face-(hals)lift / S-lift

De zwaartekracht heeft een neerwaartse werking op het gelaat en de gelaatstrekken. Non-invasieve cosmetische behandelingen, rimpelbehandelingen met fillers of resurfacing technieken kunnen hier doorgaans niet tegenop. Voor het terugbrengen van zowel de huid als de onderhuidse weefsels in hun oorspronkelijke, jeugdigere positie is de facelift of de beperkte facelift de meest effectief bewezen behandeling.

De beperkte facelift (S-lift)

De facelift bestaat al vele decennia en is sindsdien uitgewerkt in allerlei vormen en technieken. De volledige facelift bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat deze – na verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht.

Bij een beperkte facelift, ook wel S-lift genoemd, wordt slechts het middelste gedeelte van het gezicht en in mindere mate ook de hals gelift. Hierdoor kan de arts een fraaie en natuurlijke correctie van de gelaatstrekken realiseren. De “S” van S-lift slaat op het S-vormige huideiland direct vóór het oor, dat wordt weggesneden. Het litteken bevindt zich dus direct voor het oor en is veel kleiner dan bij een volledige facelift.

Het verrichten van de S-lift is een minder uitgebreide operatie, waardoor het onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Risico’s op complicaties tijdens en na deze operatie zijn aanzienlijk minder dan bij een uitgebreidere facelift.

In welke situaties wordt een S-lift techniek toegepast?

Een S-lift kan verbetering brengen als uw gezicht de volgende kenmerken vertoont:
• Een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek.
• Wangzakjes over het verloop van de onderkaak.
• Diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog.
• Losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals.

Een beperkte facelift herstelt niet:
• Het doorzakken van de wenkbrauwen. Hiervoor is een wenkbrauwlift of voorhoofdslift geschikt
• Het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden. Hiervoor is een ooglidcorrectie geschikt.
• Het verschijnen van fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gezicht. Hiervoor is een resurfacing methode, zoals lasertherapie geschikt.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de ingreep dient u in een goede fysieke en geestelijke conditie te zijn. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat altijd aan uw arts melden. Aspirine houdende medicijnen dient u 10 dagen voor de ingreep te stoppen. In verband met een goede doorbloeding van de huid en de wondgenezing is het noodzakelijk om minimaal twee weken voor en tot vier weken na de operatie te stoppen met roken.

Na de operatie

Het litteken loopt vanuit de behaarde hoofdhuid naar beneden langs het oor en gaat verder door naar beneden tot om de oorlel heen. Een groot deel wordt in de gehoorgang gelegd en is hierdoor niet zichtbaar. Aanvankelijk zijn de littekens zichtbaar door hun roodheid, na enkele maanden zullen deze verbleken. Voor een sneller herstel én een mooiere wondgenezing wordt aanbevolen een littekencrème te gebruiken, vergoed door uw zorgverzekeraar.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar enkele weken tot maanden na de operatie. Hoewel het doel van een S-lift is de huid weer glad en strak te krijgen, zullen de rimpels in uw gezicht, ontstaan als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, niet verdwijnen. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een beperkte facelift wordt gestopt. Het effect van een beperkte facelift is meestal minder lang zichtbaar dan bij de klassieke en uitgebreidere face-(hals)lift en bedraagt ongeveer 10 jaar. Daarna kan eventueel een volgende facelift gewenst zijn.

Bijdrage van: A Klinieken