Page content

Verschillende types facelift: Facelift, MACS-lift, S-lift

dr. L.P. van der Weij, Plastisch chirurg

Uw aangezicht en hals vertonen meestal de eerste tekenen van veroudering. De huidelasticiteit neemt na verloop van tijd af en de huid van uw wangen en later ook uw halsregio wordt zichtbaar slapper. Een facelift kan de gladheid en contouren van uw gezicht, kaak en hals terugbrengen naar de oude positie van vroeger, zodat u er weer jonger uitziet.

Verschillende types facelift

Schematische weergave van het uitvoeren van een facelift

Voor (links) en na (rechts) foto’s van een facelift

Welke type facelift procedures zijn er?

Afhankelijk van uw wensen en uitgangssituatie wordt bekeken welke facelift voor u het meest geschikt is.

Bij een S-lift (ook wel minilift genoemd) wordt via een S-vormige insnede de huid van de wang gelift.

Bij een MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension lift) wordt via dezelfde insnede de huid van de wang samen met het onderliggende steunweefsel gelift.

Bij een face-/halslift wordt via een verlengde insnede tevens een lifting van de halshuid uitgevoerd.

Is een facelift de juiste behandeling voor u?

De meeste mensen die een facelift overwegen, vinden hun gezichtskenmerken niet meer corresponderen met hoe ze zich voelen. Ze zoeken een oplossing om er weer frisser en jonger en energieker uit te zien. Het is belangrijk te weten dat een facelift verslapping van het voorhoofd of de oogleden of een onderkin niet verhelpt. Een

facelift wordt daarom vaak gecombineerd met een ooglidcorrectie, endoscopische voorhoofdslift en/of liposculpture van de onderkin.

Uw persoonlijk consult

Tijdens het consult worden alle zaken besproken die verband houden met het toekomstige voorkomen van uw aangezicht. Zo zal ook besproken worden wat u aan de conditie van uw huid kunt doen en of u uw eventuele facelift zou willen combineren met een andere behandeling zoals een ooglidcorrectie of botoxbehandeling. Gedurende het eerste consult bespreekt u met de plastisch chirurg uw wensen en verwachtingen en zal bekeken worden of deze op een bevredigende wijze kunnen worden bereikt.

Hoe wordt beoordeeld of u een goede kandidaat bent voor een facelift?

Tijdens uw consult zal de plastisch chirurg naar uw medische voorgeschiedenis vragen en uw aangezicht analyseren.

Tijdens dit onderzoek zal hij uw botstructuur, onderhuids steunweefsel, de conditie van uw huid en de diepte van eventuele rimpels en plooien beoordelen. Deze informatie gebruikt de plastisch chirurg om te beoordelen of u een goede kandidaat bent voor een facelift en indien gewenst wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.
Er worden foto’s gemaakt en voor een spiegel krijgt u de gelegenheid om aan uw plastisch chirurg aan te geven wat uw wensen zijn aangaande uw aangezicht. U wordt geïnformeerd over het verloop en de duur van de ingreep, het type anesthesie en welke mogelijke risico’s op complicaties er aan de ingreep verbonden zijn. Tenslotte wordt u ingelicht over de periode van herstel en de prijzen van uw persoonlijk behandelplan.

Is de conditie van uw huid belangrijk?

Hoe uw huid eruit ziet, bepaalt in principe niet of een facelift wel of niet plaats kan vinden. Het is wel een voordeel als de huid, ook in de diepere lagen, structureel in goede conditie is of wordt gebracht vóór de operatie. Dat bevordert sneller en beter herstel.

Dr. Van der Weij adviseert en biedt de mogelijkheid om eerst de huid in alle lagen te regenereren met het OBAGI Nu-Dermsysteem. Dat is een medicinale diepe  huidbehandeling met meerdere crèmes waardoor de huid, ook in de diepere lagen, in een betere conditie komt. OBAGI kan alleen worden voorgeschreven onder begeleiding van een arts. De gezondheid van de huid verbetert sterk, de huid wordt verjongd, de doorbloeding verbetert en daarmee is het is een optimale voorbereiding op de operatie.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

Voor de operatie bespreekt de plastisch chirurg nogmaals de operatieprocedure met u door. Hij tekent dan uw aangezicht en hals af conform het operatieplan. De operatie wordt onder algehele anesthesie verricht. Over het algemeen wordt er een insnede (incisie) gemaakt in de behaarde hoofdhuid en rondom het oor (zie figuur). Na het losmaken van de onderliggende structuren wordt uw huid en eventueel het onderliggend steunweefsel (S.M.A.S.) terug in de oorspronkelijke positie gebracht, zodanig
dat een zo natuurlijk mogelijk resultaat wordt verkregen.

Gebruik van Tissucol

Aan het einde van de operatie die afhankelijk van de gekozen procedure twee tot drie uur in beslag neemt, wordt de huid weer rondom het oor gehecht. Op deze hechting staat spanning waardoor het litteken minder mooi kan genezen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een weefsellijm (Tissucol) komt er minder spanning op de hechtingen te staan en geneest het litteken vaak mooier.

Maar Tissucol biedt meer voordelen. De lijm zorgt ook voor een goede hemostase dat wil zeggen dat kleine bloedinkjes worden gestopt en er minder kans bestaat op bloeduitstortingen. Ook ontstaat er door het luchtdicht lijmen minder weefselvocht (oedeem) wat een sneller en beter herstel met zich meebrengt. Met deze toepassing zijn drains of drukverband ook niet meer nodig. Door de toepassing van Tissucol is het mogelijk om met minder belasting voor de patiënt een mooier resultaat te bereiken wat ook langer aanhoudt.

Het herstel

Enige zwelling en blauwe plekken kunnen voorkomen na de facelift. Door de eerste twee dagen na de ingreep het aangezicht te koelen en ‘s avonds in bed met een extra kussen hoger te liggen, kunt u het natuurlijke herstel hiervan bespoedigen. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd.
De tijd van herstel is sterk individueel bepaald. De meeste patiënten geven aan dat ze zich ongeveer twee tot drie weken na de ingreep weer normaal voelen. Na het verwijderen van de hechtingen, 10 tot 14 dagen na de ingreep, kan uw gezicht nog enigszins gezwollen, gekneusd en anders aanvoelen. De pijn na de operatie wordt gewoonlijk als zeer mild ervaren en is goed te onderdrukken met behulp van medicatie.

De meeste mensen die een facelift ondergaan nemen 10 tot 14 dagen vrij van hun werk. Als u werkzaam bent in een beroep dat bijzondere inspanning vereist, moet u wellicht overwegen deze periode te verlengen naar 3 weken. Elke vorm van inspannende activiteit, zoals het tillen van zware voorwerpen (kinderen, boodschappen, enz.) en sporten dient vermeden te worden voor een periode van ten minste twee tot drie weken. Let de eerste maanden extra op uw litteken aangaande blootstelling aan zonlicht en gebruik bij voorkeur een sunblock zolang de littekens nog rood gekleurd zijn.

Risico’s

Een facelift is een veel uitgevoerde operatie. Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. In ervaren handen is het risico op complicaties zeer klein. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit bijna nooit voor. Uit studies blijkt dat met name roken een factor is voor het ontstaan van wondproblemen. Een heel enkele keer kan er tijdens een facelift een takje van de aangezichtszenuw gekneusd of beschadigd raken. Meestal herstelt zich dit zich weer spontaan.

Nazorg

Onze zorg en relatie stopt niet na uw facelift procedure. Het is van belang dat u op uw vervolgafspraken komt. Indien u vragen of opmerkingen heeft tijdens uw herstel, of behoefte heeft aan aanvullende informatie of behandelingen op een later tijdstip, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg.

Ten slotte: Verfijnen en onderhouden

Een facelift heeft over het algemeen weinig tot geen invloed op de rimpels rondom de ogen en de mond en de conditie van uw huid. Na  een face-lift kunnen eventueel resterende lijnen verzacht worden met behulp van respectievelijk Botox ® en Fillers (zoals Juvederm).

Botox® wordt vaak gebruikt om de rimpels in het aangezicht te verzachten. Het wordt onder de huid geïnjecteerd in de spiertjes rondom de ogen (kraaienpootjes) en het voorhoofd. Botox® is gemaakt van een gezuiverd eiwit en ervoor dat de spieren ontspannen en de rimpels verzachten.

Juvederm is een injecteerbare gel die de tekenen van veroudering in het aangezicht verzacht, met name van plooien en rimpels rondom de mond en de neuslippenplooi. Het is gemaakt van hyaluronzuur, een natuurlijke stof in het lichaam die samenwerkt met collageen en elastine om zo volume en steun te geven aan de huid. Het is verkrijgbaar in verschillende types die ieder geoptimaliseerd zijn voor de diepte van de rimpel die wordt behandeld.

Met behulp van Obagi kunt u uw huid weer in een goede conditie brengen en onderhouden. Pigmentvlekken verdwijnen, doordat de huid het pigment beter verdeelt en niet  meer teveel aanmaakt. Eventuele rimpels en oneffenheden worden minder, doordat de diepere huidlagen weer collageen en elastine vezels gaan aanmaken en de bovenste huidlaag (epidermis) zal zich met een gezonde snelheid gaan vernieuwen waardoor de structuur fijner, soepeler en zachter wordt. De huid wordt gezond en is beter  bestand tegen schadelijke invloeden en verdere veroudering.

 Bijdrage van: dr. L.P. van der Weij bij van der Weij – esthetische plastische chirurgie