Page content

Klassieke facelift met “vibrolift”

dr. Decoopman, Cosmipolis Clinic

In het begin van mijn carrière paste ik vooral de Baker, Gordon & Stuzin techniek toe, omdat ik bij hen een deel van mijn opleiding volgde. Met de jaren maakt ieder zich een eigen techniek meester. Zo heb ik in de afgelopen vijf jaar de klassieke facelift aangepast en – naar mijn gevoel – de techniek gevoelig verbeterd met de zogenaamde “vibrolift”.

Verjongen zonder te veranderen

Het doel van een facelift is om de verouderingsverschijnselen – inherent aan leeftijd, kwaliteit van de huid en levensstijl  – weg te werken.

Het verouderingsproces in het gelaat verloopt met een beweging naar voor én naar beneden. Onderstaande
illustratie beeldt dit uit met behulp van vectoren.

Bij analyse zien we dat er twee vectoren zijn die op het gelaat inwerken:

een voorwaartse vector en    

                een neerwaartse vector

 

Het eindresultaat van die vector is verzakking van het weefsel:

Een goede facelift voor mij is teruggaan in de tijd, de mensen uiterlijk verjongen, maar niet veranderen. Om te verjongen moeten we het verouderingsproces omdraaien.
Voor een natuurlijk resultaat dienen we die vectoren dus om te keren en de huid – na het losmaken – naar boven én naar achter te “herdraperen” (schikken). Zo is het mogelijk het uiterlijk van vroeger terug te halen, zonder misvormingen.

Persoonlijk ben ik tegen technieken waarbij men vooral de verticale vector omkeert. Hierbij treedt vaak een vervorming op met een onnatuurlijk effect ter hoogte van mond en ogen, waardoor de patiënt een ander uiterlijk krijgt. Patiënten vragen niet om te veranderen, wel om er beter uit te zien.

Ook vind ik het  erg belangrijk om de onderliggende lagen te liften en te fixeren (SMAS-facelift). Dit brengt naast een langere houdbaarheid ook extra volume met zich mee, zonder doorscheuren van het weefsel en of het opnieuw verzakken ervan.

Bij het werken volgens de vectoren moeten voldoende littekens gemaakt worden. Er moet namelijk bij het herdraperen gewerkt worden volgens de snit en naad techniek, zonder plooien of “ezelsoren”.

Een natuurlijker resultaat wordt verkregen door over een grote lengte weinig huid weg te nemen in plaats van veel weefsel over een korte afstand. Dit geldt niet alleen voor facelifts, maar ook voor borstlift waarbij men vaak de “short scar” techniek gebruikt, met soms een vervormde borst tot gevolg.

 “Vibrolift”

Met vibrolift maak ik gebruik van een roterend en vibrerend systeem om de huid los te maken, zonder risico op schade aan de omliggende weefsels en zenuwen. Deze techniek is veiliger, efficiënter en men bekomt een betere samentrekking van de huid, met uiteindelijk een beter eindresultaat. Ook het herstel gaat sneller met deze methode. Vibrolift kan toegepast worden op elk type facelift, ook de mini-lift.

Dit is mijn persoonlijke mening en ervaring. Ik  geloof dat iedere chirurg(e) voor zichzelf moet uitmaken wat voor hem/haar en – in het bijzonder – de patiënt de beste techniek is.

Bijdrage van: dr. B. Decoopman, plastisch en esthetisch chirurg bij Cosmipolis Clinic Brugge (België)