Page content

Liquid facelift

Auteurs ABC Clinic

De ‘liquid facelift’ is een term die staat voor de totaalbehandeling van het gezicht om de tekenen van ouderdom te bestrijden. De term is afkomstig uit de Verenigde Staten en is door ABC Clinic en MERZ Aesthetics (maker van de filler Radiesse) in Nederland en België geïntroduceerd.

Tijdens een liquid facelift worden enkel natuurlijke en afbreekbare vulmiddelen in de huid en in het onderhuidse bindweefsel gebracht met behulp van zeer dunne naalden Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gewerkt met canules. Dit zijn fijne holle naalden die buigzamer zijn dan gewone naalden en die bovendien een afgerond uiteinde hebben (stompe naald). Gevolg: Een vrijwel pijnloze behandeling met een minimale kans op blauwe plekken.

Ouder worden

Naarmate men ouder wordt, verliest het gezicht zijn jeugdige vorm. Vanaf het moment dat we achterin de 20 zijn, begint onze huid te verouderen. Elasticiteit en stevigheid nemen af, het vochtgehalte vermindert, weefsel neemt in volume af. Dit resulteert in het ontstaan van rimpels en plooien en de blijvende aanwezigheid van expressielijnen. De eerste rimpels verschijnen rond de ogen en de mond. Gaandeweg zullen deze eerste rimpels gaan verdiepen en veranderen ze in duidelijk zichtbare lijnen. Met het toenemen van de jaren verschuiven de proporties van het gezicht en neemt het volume af. De wangen zakken naar beneden, de kin verslapt, de kaaklijn gaat hangen en het gezicht wordt breder naar onder toe. Het gezicht begint zijn contouren te verliezen en is niet meer zo strak en glad als vroeger.

Ook de handen beginnen gaandeweg onze leeftijd te verraden. Aderen en botten aan de bovenkant van de hand worden meer zichtbaar naarmate de jaren verstrijken, doordat de onderhuidse vetlaag steeds dunner wordt. Vaak zien we er ouder uit dan we ons voelen.

V-vorm

Hoe jonger het gezicht, hoe steviger de huid en hoe duidelijker de contouren. Hoe ouder men wordt, hoe minder dit in balans is. Vroeger werden ouderdomstekenen vooral bestreden door de rimpels en de  lijntjes in het gelaat op te vullen. Inmiddels is dus bewezen dat hoe ouder iemand wordt, hoe meer het onderliggende bot-, spier-, en vetweefsel krimpt, waardoor dus het gezicht haar volume verliest en dus haar jeugdige uitstraling.
Alleen de afzonderlijke rimpels aanpakken is dus niet genoeg; het gezicht moet als geheel gelift worden. Met het juiste volume en de juiste injectietechnieken, krijgt het gezicht zijn optimale ‘V-vorm’ weer terug en wordt het effect van rimpels en het uitzakken van het gezicht op een natuurlijke manier verminderd. De contouren en verhoudingen zullen weer meer in harmonie zijn.

De behandeling

De vulmiddelen die tijdens de liquid facelift worden toegediend zorgen er dus voor dat het V-effect wordt hersteld, de huid wordt gelift. Ze herstellen het volume en de contouren, jukbeenderen worden  geaccentueerd, de neuslippenplooi wordt opgevuld en de kaaklijn verstrakt. De behandeling duurt zo’n 60 tot 120 minuten, afhankelijk van het volume dat noodzakelijk is. De effecten van de behandeling zijn tijdelijk. Het resultaat is 1 tot 2 jaar zichtbaar. Een touch-up zorgt voor een langer resultaat. De meeste mensen komen jaarlijks terug voor een onderhoud, waarbij er minder vulmiddelen gebruikt hoeven te worden voor hetzelfde resultaat.
Liquid facelifts worden toegepast bij dames en heren vanaf 35 jaar. Bij jonge dames is vanzelfsprekend minder materiaal nodig dan voor dames of heren die ouder zijn. Het effect van het resultaat verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van uw leeftijd, uw fysiologie, uw levensstijl (roken en blootstelling aan de zon of UV-stralen kunnen het effect beïnvloeden), de geïnjecteerde hoeveelheid en de gehanteerde technieken van de arts of chirurg.

Radiesse als opvulmiddel

Een filler die zeer goed geschikt is voor een liquid facelift is Radiesse. Radiesse, een veilige filler die zorgt voor stimulatie van lichaamseigen collageen, is een ideale filler voor het herstel van volume. Wanneer Radiesse® in de huid wordt ingebracht duwt de gel-matrix van calcium microsferen de gezichtscontouren omhoog met direct een liftend effect en meer volume als resultaat. Voor een langdurig  effect stimuleren de microsferen de aanmaak van lichaamseigen collageen, wat de volumetoename voor het uiteindelijke V-effect nog verder versterkt. Bij veel mensen blijft het resultaat minstens 12 maanden zichtbaar. Radiesse® is in 2004 door de Europese Unie goedgekeurd. Radiesse® heeft een CE-certificering, de standaard voor productveiligheid in de EU. Daarnaast is Radiesse® in 2006 goedgekeurd door de FDA, de Amerikaanse autoriteit op het gebied van productveiligheid. Wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen spuiten gebruikt. De veiligheid van Radiesse® is in vele studies onderzocht.

Hyaluronzuren als opvulmiddel

Naast Radiesse wordt er bij de liquid facelift ook gewerkt met hyaluronzuren, zoals Juvederm, Restylane, Teosyal en Esthelis. Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en die de huid hydrateert en volume geeft. Het natuurlijke hyaluronzuur wordt na één of twee dagen door het lichaam afgebroken en wordt voortdurend vervangen. Naarmate we verouderen, neemt dat vervangende mechanisme af waardoor de vochtinbrengende en volumegevende effecten van hyaluronzuur verminderen. Vandaar dat het volume teruggebracht kan worden door huideigen (synthetische) hyaluronzuren te injecteren.
De dikkere hyaluronzuren zijn speciaal ontwikkeld om het verloren gezichtsvolume te herstellen, zoals jukbeenderen, wangen en kin. De dunnere hyaluronzuren geven uitstekende resultaten als ze worden toegepast op fijne lijntjes en huidrimpels rond de mond, neus en ogen.
De bekendste en veiligste hyaluronzuren zijn Juvederm, Restylane, Teosyal en Esthelis. Deze producten zijn zeer goed onderzocht en worden door het lichaam als huideigen gezien. Deze producten worden, net zoals Radiesse, wereldwijd verkocht en zijn uitermate veilig voor het lichaam.

Botuline Toxine als toevoeging

Botuline toxine wordt veelal in combinatie gebruikt met Radiesse en de hyaluronzuren. Botuline Toxine werkt uitstekend voor de spiergerelateerde rimpels zoals de kraaienpootjes, de fronsrimpel en de voorhoofdrimpels.

Voordelen Liquid facelift

 • Iedere zone van het gezicht kan worden behandeld (inclusief de handen)
 • De behandeling is vrijwel pijnloos
 • De kans op blauwe plekken is heel klein door gebruik van canules
 • Resultaat is direct zichtbaar
 • Geen operatie nodig
 • Geen littekens
 • Natuurlijk resultaat: niemand ziet dat u behandeld bent, maar dat u er wel 10x beter uitziet.
 • Huidversteviging door collageenaanmaak
 • Geschikt voor mannen en vrouwen van elke leeftijd
 • Geschikt als preventieve behandeling tegen gezichtsveroudering

Eventuele nadelen Liquid facelift

 • Soms zijn er veel spuiten nodig, wat een hogere prijs met zich meebrengt (voor onderhoud is echter minder materiaal nodig). Een prima alternatief blijft dan de MACS-facelift.
 • Wees voorzichtig bij personen bij wie er in het verleden permanente vulmiddelen zijn gebruikt zoals Dermalive, Bio-Alcamid en Artecol.
 • De behandelde zone kan de eerste dagen wat stijf aanvoelen.
 • De eerste week na de behandeling moet intense warmte als zon, sauna en solarium worden vermeden.

Bijdrage van: drs. Joost Kroon, dr. Cedric de Mahieu, dr. Alain Delepierre, dr. Marc Vande Voort, dr. Pieter Vermeulen, dr. Gerd Fabré, Plastisch chirurgen bij ABC Clinic Breda.