Page content

De MACS Lift, een bijzondere manier van faceliften

Dr. A. Verpaele, Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie

Dr. P. Tonnard, Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie

Het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie is een privékliniek voor plastische en esthetische chirurgie die opgericht werd in 1998 door Dr. Patrick Tonnard en Dr. Alexis Verpaele. Beide vennoten hebben door de jaren heen een uitgebreid palmares aan expertises verworven en genieten op het vlak van cosmetische chirurgie ruime internationale aanhang. Hun namen zijn ondertussen begrippen geworden en dit voornamelijk dankzij een nieuw principe van faceliften dat ze ontwikkeld hebben, namelijk de MACS-lift.

Als toegewijde en gepassioneerde esthetisch chirurgen beogen Dr. Tonnard en Dr. Verpaele altijd een uitstekend resultaat met patiëntentevredenheid tot gevolg. Deze drijfveer maakt dat hun zoektocht naar de perfecte techniek een continu proces is. Zo ontwikkelden ze in 1999 de revolutionaire MACS-lift.

Methode

MACS-lift staat voor Minimal Access Cranial Suspension Lift en betekent zoveel als een facelift via een korte insnijding met verticale ophanging van doorgezakte weefsels. Deze kleine insnede loopt voor het oor en langs de bakkebaarden, terwijl bij een gewone facelift de forse insnijding begint ter hoogte van de slapen die doorloopt tot achter het oor. Zodra de huid is vrijgemaakt, worden de onderhuidse weefsels – vet, bindweefsel en spieren – door middel van twee of drie inwendige hechtingen terug op een jeugdige natuurlijke spanning gebracht. Een kleine hoeveelheid overtollige huid wordt weggetrimd en de insnede wordt gesloten. Enkel een klein zo goed als onzichtbaar litteken blijft over. Deze techniek van faceliften wordt ontzettend gewaardeerd door patiënten, zowel mannen als vrouwen, omdat het een minimale belasting beoogt met een uiterst hoogwaardig, natuurlijk en langdurig resultaat.

In diverse gevallen is de MACS-lift de methode bij uitstek om de jeugdige uitstraling te herstellen. Wanneer er in het gelaat een huidverslapping optreedt, gekenmerkt door diepe rimpels en groeven ter hoogte van de wangen en tussen de basis van de neus en mondhoeken, is deze facelift zeker aan te raden. Eveneens is de MACS-lift aangewezen wanneer er wangzakjes ter hoogte van de gelaatsrand zichtbaar zijn.

Patiënten die een dergelijke ingreep overwegen komen eerst op consultatie bij de chirurgen en dienen foto’s uit hun jeugd mee te brengen waar het gelaat goed op staat. Dr.  Tonnard en Dr. Verpaele nemen dan uitgebreid de tijd om eerlijk advies te geven en om te bekijken of de MACS-lift de meest aangewezen behandelmethode is. Eveneens beantwoorden ze alle mogelijke vragen en gaan ze op een positieve manier om met mogelijke bezorgdheden. Ze overlopen de manier van opereren en bekijken samen met de patiënt foto’s uit het verleden. Deze foto’s zijn hun ijkpunt en ze bestuderen deze zodanig opdat het meest natuurlijke effect bekomen kan worden.

Deze methode van opereren biedt patiënten een maximum aan comfort tijdens de ingreep. De procedure neemt anderhalf à drie uur in beslag en kan vaak gebeuren onder plaatselijke verdoving. Het team van ervaren verpleegkundigen zorgt hier voor een uitstekende ondersteuning en begeleiding.

Omdat deze ingreep weinig belastend is voor de patiënt, combineert hij deze veelal met andere gelaatschirurgie, geconcentreerd op het bovenste deel van het gezicht. Het gaat
over blepharoplastie, dit is een correctie van de bovenste en/of onderste oogleden, en een lifting van de wenkbrauwen. Door deze ingrepen uit te voeren samen met de MACS-lift, krijgt het gelaat een volledig herstelde natuurlijke schoonheid.

Na de ingreep

Na de ingreep begeleiden de verpleegkundigen de patiënten naar één van de vier modern uitgeruste privésuites in het E:MC2, het Esthetisch Medisch Centrum. In deze kamers
kunnen ze tot rust komen en indien gewenst kan een partner of familielid hen vergezellen en blijven overnachten.

Continu is er een verpleegkundige aanwezig, ook gedurende de nacht. Deze neemt de eerste post-operatieve zorgen voor zich en volgt de patiënten nauwgezet op tot hun ontslag uit het E:MC2.
Ook de weken na de ingreep volgen de verpleegkundigen alles van nabij op en dit onder de vorm van post-operatieve consultaties, waar draadjes en verbanden worden verwijderd. Ook de chirurg komt kijken of het herstel vlot verloopt. Het centrum biedt ook kosteloos een gelaatsverzorging aan die uitgevoerd wordt door een  schoonheidsspecialiste. Zij verwijdert alle korstjes en frist het gelaat helemaal op.

Herstelperiode

De herstelperiode duurt een drietal weken. Het is aan te raden deze tijd thuis in ontspannen sfeer door te brengen en in nauw gezelschap van een partner of familielid.
De eerste dagen na de operatie zal de patiënt in beperkte mate pijn gewaarworden. Het gelaat oogt gezwollen en er zullen blauwe plekken verschijnen. Aanvankelijk zal het gelaat wat stram aanvoelen. Stelselmatig ebben deze verschijnselen weg en na enkele weken zijn reacties als ‘U ziet er stralend uit’, dagelijkse kost. En dat is niet enkel een  mooi compliment voor de patiënt, maar ook voor de chirurgen.

Filosofie

Het is de filosofie van het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie om altijd de beste zorgverlening en opvolging te voorzien. Omwille van deze reden openden Dr. Tonnard en Dr. Verpaele in 2008 hun operatief centrum, het E:MC2 – Esthetisch Medisch Centrum – waar alle ingrepen plaatsvinden. Door alle diensten in eigen beheer te houden, kunnen
de chirurgen te allen tijde garantie geven op hoogstaande kwaliteit, niet enkel op vlak van opereertechniek, maar ook op vlak van aangeboden faciliteiten en begeleiding. Ze werken met een eigen geselecteerd team van verpleegkundigen en administratieve medewerkers die de nodige skills hebben om de service te bieden die patiënten een veilig gevoel geven.

Dr. Tonnard en Dr. Verpaele hebben internationale faam verworven met deze MACS-lift en genieten ontzettend veel navolging. Google gerust even de term ‘MACS-lift’ en overtuig uzelf. Beide artsen zijn geregeld gastspreker op internationale congressen en zijn auteur van talloze wetenschappelijke artikelen rond dit onderwerp. En door de jaren heen hebben ze een internationaal patiëntenbestand weten op te bouwen.

Voor het grotere publiek organiseert het Coupure Centrum informatie avonden over deze MACS-lift. De aanwezigen krijgen een volledige uitleg over de ingreep en ontvangen
een informatiepakket. Eveneens krijgen ze een rondleiding in het E:MC2 en blikken zo even achter de schermen van de kliniek waardoor ze inzicht krijgen in de praktische werking. Want, hoe kleiner de afstand patiënt-arts, hoe groter het vertrouwen.

Aangezien Dr. Tonnard en Dr. Verpaele de grondleggers zijn van de MACS-lift, zijn zij ook de meest aangewezen chirurgen om de ingreep volgens de correcte techniek uit te
voeren. Ze waarborgen kwaliteit en garanderen discretie, altijd!

Bijdrage van: Dr. A. Verpaele (boven) en Dr. P. Tonnard (onder), Plastisch chirurgen bij Coupure Centrum