Liposuctie: consult, behandeling en resultaat

Auteur: dr. B. Guillon Liposculpture artsLiposuctie / liposculpture is een cosmetisch chirurgische behandeling waarbij plaatselijke vetophopingen en zo ongewenste rondingen kunnen worden verwijderd. Er zijn verschillende locaties waar ongewenste vetophopingen worden gezien. Bij vrouwen zijn dit vaak de benen, buik en heupen, maar ook de armen en de onderkin zijn plekken die goed te behandelen zijn met liposculpture. De laatste tien jaar neemt ook de vraag van mannen naar een dergelijke behandeling toe. Behandelde locaties zoals maag, buik en "love handles" laten mooie en natuurlijke resultaten zien.

 Een liposuctie behandeling is uitermate geschikt om uw figuur te verbeteren, maar niet geschikt als alternatief om gewicht te verliezen. Echter zien we na een behandeling wel dat patiënten door de verbluffende resultaten gemotiveerd raken en een positieve weg inslaan qua levensstijl.


Consult

Tijdens uw consultgesprek informeert uw behandelend specialist u uitgebreid over de behandeling en de te verwachten resultaten.

In het gesprek kunt u uw voorkeur aangeven voor het soort verdoving dat gebruikt zal worden tijdens uw ingreep. U kunt daarbij kiezen tussen een plaatselijke verdoving of narcose.

- Bij de plaatselijke verdoving bent u bij bewustzijn en kunt u tijdens de behandeling, in overleg met uw behandelend arts en anesthesioloog, aangeven of u deze - indien nodig - aangevuld wilt zien met pijnstilling en/of slaapmedicatie via uw infuus. Bij gebruik van slaapmedicatie bent u dan uiteraard niet meer bij bewustzijn.

- De andere optie is een algehele narcose, u bent dan vanaf het begin van de ingreep niet meer bij bewustzijn en u slaapt tot het einde van de ingreep. Deze narcose is echter wel een lichte variant waarbij u niet de nadelige gevolgen ondervindt van een diepe narcose.

Vragen omtrent uw keuze kunt u voor uw ingreep uitvoerig bespreken met uw behandelend arts en anesthesioloog.

Behandeling

Op de dag van de ingreep worden er foto’s gemaakt en alle te behandelen locaties goed opgemeten door uw behandelend arts. Dit alles om bij de controleafspraak een goed beeld te hebben van de locaties voor en na de behandeling.

De ingreep duurt één tot twee uur, afhankelijk van de te behandelen locaties. Op de van te voren afgetekende plaatsen wordt de huid verdoofd, waarna de arts een klein sneetje (3 tot 6 mm) maakt. Er wordt een verdovende vloeistof ingebracht die de vetcellen vloeibaarder maakt. Vervolgens worden de vetcellen met een zeer dunne canule afgezogen. Daarna worden de sneetjes gehecht met hechtdraad.

U krijgt een speciale drukpanty aan en na een verblijf op de uitslaapkamer wordt u teruggebracht naar uw kamer. U blijft gemiddeld vijf uur in de kliniek, van moment van aanmelden bij de balie tot vertrek van patiëntenkamer.

Na de behandeling

Zodra alle controles na de ingreep binnen de normaalwaarden zijn, kunt u onder begeleiding naar huis. De verpleegkundigen informeren u over aandachtspunten voor de eerste dagen thuis en u krijgt alle medicatie (of een recept) die u nodig heeft direct mee. Om uw huid goed steun te geven is het belangrijk de panty te dragen volgens voorschrift.
De hechtingen worden na acht tot tien dagen verwijderd. U kunt dat in de kliniek laten doen, maar dit mag - na vooroverleg met uw huisarts - ook bij uw huisarts plaatsvinden.

Na de ingreep krijgt u last van blauwe plekken, spierpijn en zwelling, de mate waarin verschilt per individu. Gemiddeld heeft u één tot twee weken last van spierpijn en blauwe plekken.

Resultaat

Het definitieve resultaat van de ingreep is pas na vijf tot zes maanden bereikt, omdat de zwelling in het behandelde gebied langzaam afneemt.

Lymfedrainage, een speciale vochtafdrijvende massagetechniek, die wordt verricht door gespecialiseerde fysiotherapeuten, kan het proces van afname van zwelling versnellen. In sommige klinieken zijn deze gespecialiseerde fysiotherapeuten aanwezig. Deze behandeling is niet bij iedere locatie noodzakelijk, bij de locaties maag /buik adviseer ik dit standaard.

Uw behandelend arts zal u tijdens het consult informeren of dit bij u nodig is. Indien u aanvullend verzekerd bent zijn er geen kosten verbonden aan deze behandeling. U ontvangt dan een schriftelijke uitleg over lymfedrainage en na de liposculptuur een verwijsbrief die u kan inleveren bij de gespecialiseerde fysiotherapeut.  U dient wel rekening te houden met het wettelijk 'eigen risico' van Euro 350,-.

Nacontrole

Zes maanden na de ingreep heeft u een nacontrole bij uw behandelend arts, waarbij de behandelde locaties gemeten en gefotografeerd worden, zodat het resultaat vergeleken wordt met de situatie van voor de ingreep.

Vergoeding verzekering

Verzekeringsmaatschappijen vergoeden alleen behandelingen wanneer er sprake is van een medische indicatie en niet wanneer een behandeling uit cosmetisch oogpunt geschiedt. Wij adviseren u alvorens op consult te komen dit te informeren bij uw verzekeringsmaatschappij.

Bijdrage van: dr. B. Guillon, Liposculpture arts bij Parkkliniek / Park Medisch Centrum
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down