Page content

Oorschelpcorrectie (flaporen) bij Velthuis kliniek, Eindhoven

De oorschelpen zijn vanzelfsprekende contouren aan ons hoofd. Behalve wanneer er iets aan mankeert, want dan valt het op als er iets anders is aan een of beide schelpen. Bij de geboorte valt meteen op of er een aangeboren afwijking bestaat. Soms uit zich dit door het ontbreken van een deel van de schelp, soms is er een abnormale vorm. Ook gebeurt het dat de schelpen overdreven uitsteken. We spreken dan van afstaande oorschelpen, gewoonlijk flaporen genoemd. Kinderen worden hiermee vaak geplaagd, zodat besloten wordt om een operatie uit te voeren.

Consult

De huisarts verwijst u naar de KNO-arts of plastisch chirurg. Of U kiest zelf voor een arts of kliniek. Internet kan u hierbij zeer behulpzaam zijn. Op consult wordt beoordeeld of het “gewone” flaporen zijn. Kinderen kunnen vanaf 6 jaar geopereerd worden. Dat gebeurt altijd in algehele anesthesie in het ziekenhuis. Privé klinieken zijn veelal niet ingesteld op kinderen. Volwassenen worden in plaatselijke verdoving geopereerd. Het is ook mogelijk om de oorlel te corrigeren. Meestal betreft het een verkleining, soms steekt ook de oorlel hinderlijk uit, zodat een correctie hier uitkomst biedt.

Behandeling

In plaatselijke verdoving duurt de ingreep ongeveer een uur of iets langer. Liggend op de operatietafel kan je gewoon praten of naar muziek luisteren.
Aan de achterzijde van de oorschelp wordt een snee aangebracht. Afhankelijk van de toegepaste techniek wordt huid en kraakbeen verwijderd.
Er wordt een drukverband aangebracht, dat 7 dagen blijft zitten. Na twee dagen wordt er gekeken of alles in orde is. Soms is er zwelling of enige verkleuring.

Na een week moet het verband nog een week ’s nachts omgehouden worden, om te voorkomen dat tijdens de slaap iets mis gaat. Dat is iets waar je als patiënt je goed van bewust moet zijn. Daarna gaat de genezing vanzelf. De oorlel kan bovendien apart behandeld worden, of in combinatie met de oorschelp. Na de ingreep wordt de oorlel met pleisters afgedekt, na een week gaan de hechtingen er uit. Het litteken verdwijnt na enkele maanden.

Voor- en nadelen

Dames kunnen zonder schaamte eindelijk het haar opsteken. Mannen hoeven niet meer bang te zijn dat er grappen over ze gemaakt worden. Kortom: een dankbare ingreep.

Prijsindicatiekosten en vergoeding

Elke kliniek heeft een prijslijst, die opvraagbaar is. Vroeger werd om psychische redenen de ingreep vergoed, de verzekeraars zijn echter niet meer zo coulant.

Bijdrage van: drs. J. de Jong, KNO arts bij Velthuis kliniek, Eindhoven