Anti-rimpel met botox

[caption id="attachment_205084" align="alignnone" width="170"] Dr. F. Goes, Jr., Goes OogCentrum[/caption]

Emoties vertonen is eigen aan de mens. Elke dag lachen we, fronsen we de wenkbrauwen, kijken we verwonderd, zonder te beseffen dat we zo onze aangezichtsspieren over-activeren. Dit veroorzaakt ‘expressie-rimpels’. Esthetisch kunnen deze rimpels als storend ervaren worden. De meest storende rimpels, die het best voor een behandeling in aanmerking komen, zijn de verticale frons-rimpels tussen de wenkbrauwen, de voorhoofdsrimpels en de ‘lachrimpels‘ of kraaienpootjes.
Een volledig onderzoek van het aangezicht zal bepalen welke spieren geschikt zijn voor een behandeling met Botox®. Rimpels die aanwezig zijn zonder de spier op te spannen dienen eerder behandeld te worden met ‘fillers’, zoals de recente hyaluronzuurderivaten. Een injectie met een filler kan trouwens een aanvulling zijn op een behandeling met Botox®. Rimpels die het gevolg zijn van overtollige huid dienen met andere ingrepen behandeld te worden, zoals bijvoorbeeld een blefaroplastie of esthetische ooglidcorrectie. Diepe ouderdomsrimpels, zoals rimpels tengevolge van een overmaat aan UV-stralen, zijn evenmin een goede indicatie.
Een injectie met Botuline-Toxine type A oefent zijn werking uit door de spiercontracties die deze expressie-rimpels veroorzaken, te inactiveren. Vanaf drie tot vier dagen na een inspuiting met BOTOXR kunnen de zenuwen tijdelijk geen impulsen meer doorgeven aan deze spiertjes, waardoor de bovenliggende huid opnieuw glad en ongerimpeld zal worden. Meestal worden vier tot tien injecties gegeven. Omdat een uiterst dunne naald wordt gebruikt, is de behandeling weinig hinderlijk. Eventueel kan een licht verdovende crème aangebracht worden. Zeer zelden komt het voor dat er een klein rood puntje zichtbaar is ter hoogte van de injectieplaats. Make-up kan daags nadien opnieuw gebruikt worden. Inname van bloedverdunners en alcohol wordt best gestopt in de periode die aan de behandeling voorafgaat.

Een behandeling met Botox® kan dus gezien worden als een soort van ‘preventieve behandeling’ om te voorkomen dat ‘expressie-lijntjes’ zich zouden gaan ontwikkelen tot diepe rimpels. Dit verklaart ook het feit dat patiënten die worden behandeld met Botox® jonger zijn dan patiënten die komen consulteren met de vraag naar esthetische chirurgie, omdat het vooral om een preventieve behandeling gaat. Vooral de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar is een erg dankbare patiëntengroep: op dat moment overheersen immers nog de expressie-rimpels en zijn de diepe huidrimpels nog niet overmatig aanwezig.
Zeer uitzonderlijk kan er een laagstand van het ooglid of van de wenkbrauw optreden. Deze bijwerking is echter steeds tijdelijk, en verdwijnt vanzelf. Een behandeling met Botox® wordt wél afgeraden aan patiënten met een allergie aan eieren of aminoglycosiden antibiotica, aan kinderen en aan zwangere vrouwen. Tevens wordt een injectie in een zone met een ontsteking van de huid best vermeden.

Naast de behandeling van aangezichtsspasmes en het esthetisch gebruik van BotoxR wordt dit product ook meer en meer aangewend in de behandeling van migraine. Tevens kunnen patiënten die hinder ondervinden van overmatig okselzweet baat hebben bij een behandeling.
Na twee tot drie maanden zal het effect van de injectie afnemen omdat de zenuwen nieuwe verbindingen maken met de spier die verantwoordelijk is voor de rimpel. Vanaf dat moment kan een nieuwe behandeling nodig zijn.
Prijzen van Botoxbehandeling kunnen schommelen, en zijn afhanfelijk van de concentraties aan actief werkzaam product die worden gebruikt en aan de hoeveelheid die per behandelingssessie wordt ingespoten. Sommige artsen rekenen onkosten aan per unit Botuline-toxine die ze gebruiken, anderen rekenen een vast tarief per zone die wordt behandeld.
Het voorbereidend onderzoek op de raadpleging van de arts mag niet onderschat worden. Een Botox®-sessie is een erg veilige en dankbare behandeling, vooral wanneer ze bij het juiste type patiënt met het juiste rimpel-type wordt uitgevoerd. Het feit dat patiënten er jonger en meer uitgerust uit kunnen zien zonder dat er een heelkundig ingrijpen diende te gebeuren, en dit met een product waarvan de werking tijdelijk is, draagt zeker bij tot haar enorme succes.

Bijdrage van: Dr. F. Goes, Jr., Goes OogCentrum, Antwerpen.
Reactie plaatsen