Behandelingsmethoden tegen rimpels

 

[caption id="attachment_206817" align="alignnone" width="170"] Linda Visser[/caption]

Het bestrijden van rimpels heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Was voorheen een peeling met bijtende stoffen, het 'verdampen' van oppervlakkige huidcellen met meer of minder verhitten van de huid, zoals bij een laserbehandeling, een hot item, nu gaat het er vooral om de huid niet te laten verouderen; ook wel anti-aging genoemd.

Naast injectables, permanent of niet, wordt nu ook gekeken naar het met een dun naaldje direct inbrengen van opbouwende stoffen in de huid (mesotherapie) en het opbrengen en innemen van verzorgende crèmes en voedingssupplementen die de huidstructuur moeten verbeteren.

Dat de huid en met name de gezichtshuid gaat rimpelen heeft een aantal oorzaken, zoals bijvoorbeeld: ouder worden, zonlicht, roken, erfelijke eigenschappen, milieu en voeding.

Behandelingsmethoden

Kort gezegd zijn er vier mogelijkheden:
  • straktrekken ofwel liften
  • laserbehandeling/ IPL
  • opvullen
  • voorkomen van rimpels; anti-aging

Het is bekend dat men kleiner wordt tijdens het verouderingsproces; de wervelkolom zakt in door belasting en osteoporose. Maar ook het gezicht krimpt. Uit recente onderzoeken is bekend geworden dat niet alleen het volume, dus het vetgehalte in het gezicht, minder wordt, maar dat ook het bot krimpt waardoor er een huidoverschot ontstaat.

Facelift

Een groot overschot van de huid kan het beste weggesneden worden door middel van een facelift, waarbij al naar indicatie ook de hals wordt strakgetrokken. Is er een duidelijk volumeverlies dan kan dit gecombineerd worden met het opvullen van bijvoorbeeld de wangen, met eigen vet. De Coleman-methode, waarbij het vet geprepareerd wordt en men kan spreken van een vetceltransplantatie, zorgt ervoor dat het ingebrachte vet niet verdwijnt.

Het is verstandig om niet te wachten met een dergelijke ingreep als u merkt dat uw gezichtshuid verslapt. Als u 's morgens in de spiegel uw gezicht met de handen gaat straktrekken is dit meestal een teken voor een facelift. Wacht u te lang, dan is het effect van een operatie duidelijk minder en ziet u er van buiten niet uit zoals u zich van binnen voelt

Afhankelijk van de mate van verslapping van de huid is het tegenwoordig ook mogelijk om met zogenaamde aptosdraadjes een geringe verslapping tegen te gaan. Niet oplosbare draadjes met weerhaakjes worden onder plaatselijke verdoving ingebracht en in een 'liftende' richting aangetrokken, waardoor bijvoorbeeld beginnende hamsterwangen verdwijnen. Ook de hals en de wenkbrauwen kunnen hiermee goed gelift worden. Deze methode kan als een uitstel van de facelift gezien worden.

Ook een zogenaamde mini-lift of een S-lift, waarbij de gezichtshuid niet zo ver wordt ondermijnd als bij een complete facelift en de littekens niet lang zijn, zijn opties voor een u minder storend uiterlijk. Ook deze ingrepen kunnen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Laser/ IPL behandeling

Een facelift in welke vorm dan ook heeft geen effect op de rimpels rondom de mond; hier zal een laserbehandeling, IPL, of ook een peeling uitkomst bieden. Ook kunnen deze rimpels met een injectable gevuld worden, mits ze niet in grote getale aanwezig zijn. Een combinatie van genoemde behandelingen is uiteraard ook mogelijk. Voor uitgebreide informatie verwijs ik naar de verschillende artikelen hierover in deze Wegwijzer.


[caption id="attachment_206818" align="alignnone" width="170"] Voor de rimpelbehandeling[/caption][caption id="attachment_206819" align="alignnone" width="170"] Na de rimpelbehandeling[/caption]

Opvullen van rimpels

Er zijn zeer veel producten in de handel die blijvend, permanent, minder lang blijvend, semipermanent of niet blijvend, dus niet-permanent, zijn. In de media is uitgebreid gediscussieerd over de nadelen van permanente injectables; eigenlijk is er geen duidelijk voordeel van bekend. Omdat deze afgekapseld worden door het lichaam kunnen ze later storende hard-elastische bultjes of worstvormige zwellingen geven of - erger - blauwpaarse verkleuringen en ontstekingsreacties.

Een voordeel van niet-permanente injectables is, dat het als een soort onderhoudsbeurt van de huid meegaat in het verouderingsproces.

Botox is geen filler. Dit medicament schakelt specifiek die spieren uit waarmee u rimpels maakt, zoals de frons- of voorhoofdrimpels. Kunt u niet fronsen of uw voorhoofd optrekken, dan kunt u ook geen rimpels maken.

Voorkomen van rimpels - anti-aging

Iedereen weet dat het behandelen van de huid met huidverzorgende middelen belangrijk is om rimpels tegen te gaan. Maar dat is niet voldoende. Daarom wordt er op allerlei manieren geprobeerd om de huid in goede conditie te houden.

Isolagen verwijderen

Een miniem stukje huid wordt uit de achterkant van het oor gehaald (minst beschenen door zonlicht en onopvallende plaats). Dit wordt opgestuurd naar een laboratorium, waar uit dit stukje huid fibroblasten gekweekt worden die, na in uw huid ingespoten te zijn, collageen gaan aanmaken waardoor de huidstructuur zal verbeteren. Het voordeel is dat het hier lichaamseigen stoffen betreft zodat er geen allergische of afstotingsreacties kunnen optreden. Hoe jonger de weggenomen huid, hoe groter de eigenschap om de verouderde huid te verbeteren. Mocht u er op jonge leeftijd aan denken dat u dit op uw vijftigste wilt laten inspuiten dan kunt u uw fibroblasten jaren tegen betaling laten opslaan.


[caption id="attachment_206820" align="alignnone" width="170"] Voor de facelift[/caption][caption id="attachment_206821" align="alignnone" width="170"] Na de facelift[/caption]


Mesotherapie

Oorspronkelijk bedoeld om via een directe weg pijnstillers toe te dienen, kunnen nu ook met een zeer fijn naaldje belangrijke stoffen in de diepere laag van de huid gebracht worden. Het betreft hier stoffen als onder andere aminozuren, mineralen, vitamines en het belangrijke hyaluronzuur, die de huidstructuur verbeteren.

Vier à vijf behandelingen zijn in het begin nodig. Later, om het resultaat te onderhouden, is eenmaal in de zes of twaalf weken een behandeling nodig. Deze behandelingen kunnen zonder verdoving uitgevoerd worden, eventueel voorafgegaan door een peeling. De combinatie met een peeling wordt dan mesopeel genoemd.

Lipolyse

Lipolyse is een therapie om met een medicament, Lipostabil, vet te doen ‘wegsmelten’ en wordt onder meer voor kleine vetophopingen aan het lichaam, maar ook voor het gezicht gebruikt. Bijvoorbeeld bij onderkinnen en diepe neus-lipplooien, waarbij er een goede huidverstrakking optreedt. Helaas is Lipostabil (nog?) niet geregistreerd voor dit soort behandelingen.

Contrâge

Een apparaat waar vele toepassingen mee kunnen worden uitgevoerd, zoals de behandeling van couperose, acne, wratten, en dergelijke en die ook een verstrakking van de huid geeft. Meerdere behandelingen zijn noodzakelijk. Het bevat onder andere een laser, ultrasound en radiofrequentie om de huid een alomvattende verzorging te geven.

Thermage

Bij een thermagebehandeling wordt met radiofrequentie de diepere laag van de huid verhit, terwijl tegelijkertijd het huidoppervlak wordt gekoeld. Deze behandelingsmethode is ook mogelijk met de contrâge. Door de verhitting in de diepere huidlaag wordt collageen gestimuleerd, wat na enige behandelingen een huidverstrakking geeft en waardoor rimpels minder diep worden en fijne rimpeltjes kunnen verdwijnen. Deze methode is niet vergelijkbaar met een facelift; pas na een jaar is er een duidelijke verbetering te zien. Daar staat tegenover dat de behandeling, zoals vaak wordt opgemerkt, in de lunchpauze kan worden uitgevoerd.

Voedingssupplementen

“Je bent wat je eet” is een veel gehoorde uitspraak en is geenszins uit de lucht gegrepen. Op dit moment zijn er voedingssupplementen op de markt die veroudering tegen moeten gaan. Er zal nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig zijn om het kaf van het koren bij deze supplementen te kunnen scheiden. Om het verouderen van de huid tegen te gaan is met de anti-agingbehandelingen geduld nodig. Daar staat tegenover dat de behandelingen zonder veel omhaal uitgevoerd kunnen worden, als was u bij de kapper. Er kan een jaar voorbij gaan voordat u duidelijke resultaten ziet maar meestal voelt u vrij snel een verbetering; de huid wordt stralender en ziet er verzorgd uit.

Conclusie

Face-voorhoofd- en wang/ halsliften zijn nog steeds de aangewezen weg voor een verzorgd uiterlijk en geven een direct resultaat wat het verdwijnen van diepe rimpels en het verbeteren van de gezichtscontouren betreft. Littekens zijn vrijwel niet zichtbaar. Ook voor rimpels rond de mond is een laser, een peeling, een injectable of een combinatie van deze mogelijkheden een goede oplossing. Om te voorkomen dat er rimpels ontstaan of deze althans minder snel zullen optreden is anti-agingtherapie sterk in opkomst en is zeker een goed alternatief voor diegenen die zich niet aan een operatie willen onderwerpen of dit op medische gronden niet mogen.

Bijdrage van: Linda Visser, Plastisch chirurg bij Arenborghoeve, Venlo.

Reactie plaatsen