HaarStamcel Transplantatie®[caption id="attachment_206920" align="alignnone" width="200"] Auteur: drs. K. van Herwijnen[/caption]

[caption id="attachment_206921" align="alignnone" width="200"] Medisch directeur: Arts/Onderzoeker C.G. Gho / uitvinder van HaarStamcel Transplantatie®[/caption]

Het succes van een haartransplantatie wordt bepaald door het feit dat de getransplanteerde haarfollikel zich net zo gedraagt, als op de plaats van herkomst (meestal de achterzijde van de hoofdhuid). Zelfs in de meest gevorderde stadia van de meest voorkomende mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) blijft op deze plaats een hoefijzervormige rand van haar bestaan welke ongevoelig is voor het hormoon Dihydrotestosteron (de veroorzaker van alopecia androgenetica). Haarfollikels die van deze behaarde rand naar een kale plek op het hoofd of elders van dezelfde persoon worden verplaatst, zullen nieuwe haren ontwikkelen. Er bestaan verschillende technieken om dit te verrichten, het principe blijft echter hetzelfde.
HaarStamcel Transplantatie® is een nieuw ontwikkeld gepatenteerde haartransplantatietechniek waarbij haarstamcellen uit het donorgebied worden gehaald en getransplanteerd worden naar het nieuwe gebied, het ontvangstgebied, en daar nieuwe haren zullen produceren. De delen van de resterende follikeleenheden in het donorgebied zullen ook in haargroei resulteren waardoor een deel van de getransplanteerde follikels in het donorgebied behouden blijft. Deze techniek bestaat grofweg uit drie stappen.

[caption id="attachment_206924" align="alignnone" width="200"] Extractie van de stamcellen met een naald (0,6 mm doorsnede)[/caption]

[caption id="attachment_206925" align="alignnone" width="200"] Het voorbereiden van het ontvangstgebied (0,5 mm doorsnede)[/caption]

[caption id="attachment_206926" align="alignnone" width="200"] Het implanteren van de grafts[/caption]

[caption id="attachment_206927" align="alignnone" width="200"] Donorgebied na strip-methode (streepvormig litteken), onderliggende gebied is na extractie middels HST[/caption]
Sinds 1996 heeft Drs. C.G. Gho fundamentele studies uitgevoerd op celculturen, geplukt haar en biopsieën. De resultaten van één van deze fundamentele studies zijn gepubliceerd in het Britisch Journal of Dermatology. In deze publicatie werd aangetoond, dat verschillende delen van de haarfollikel stamcellen bevatten, welke haargroei kunnen induceren. Dit gebied bevindt zich in de buitenste schede van de “bulge area” tot het lagere deel van de haarfollikel. (Dit werd tevens gepresenteerd op de European Cytoskeleton Meeting).

Deze studies waren de fundamentele basis voor de nieuwe methode van HaarStamcel Transplantatie®.

Niet de gehele follikel is nodig om normale haargroei te bewerkstelligen. Als een klein gedeelte van de follikel in het donorgebied blijft, kan het een nieuwe haar regenereren, zelfs wanneer het grootste deel verwijderd is. Het verwijderde deel zal na transplantatie ook een haar produceren in het ontvangst gebied. Dus, één haarfollikel kan twee haren produceren.
Dankzij de zeer verfijnde techniek is HST uitermate geschikt om in het gelaat uit te voeren. Denk aan wenkbrauwen, snor en/of baard. De redenen om tot een behandeling te besluiten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een veel voorkomende reden is de aanwezigheid van littekenweefsel, bijvoorbeeld door brandwonden of als gevolg van een operatieve ingreep. Een andere reden is dat iemand een natuurgetrouwe gelaatswijziging wil na een geslachtsverandering of te veelvuldig epileren (wenkbrauwen), dat als gevolg kan hebben dat de haargroei uiteindelijk is verdwenen. Ook het corrigeren van minder natuurlijke resultaten van haartransplantaties uit het verleden kan een reden zijn om een HST te laten uitvoeren.
Essentieel is dat patiënten goed voorbereid aan een haartransplantatie beginnen. Dit proces van voorlichting begint met het consult. Deze behoort de volgende componenten te bevatten:
 • Een goede analyse van het haarprobleem. Wat is de oorzaak van het haarverlies?
 • Uitleg over de behandelingsmogelijkheden. Welke mogelijkheden zijn er voor deze specifieke patiënt?
 • Welk resultaat kan men verwachten. Wat is een reële verwachting van het resultaat? Ook goede uitleg over onmogelijkheden is belangrijk.
 • Hoe een behandeling in de praktijk verloopt. Wat gebeurt er precies? Medicatie? Wel of geen pijn? Hersteltijd na de behandeling?
 • Wat gaat de toekomst brengen? Niemand kan in de toekomst kijken, maar een professional kan wel een voorspelling doen over wat iemand te wachten staat. Hoe waarschijnlijk is het dat er meerdere behandelingen nodig zijn? Het geven van een totaal advies en kostenplaatje mag niet ontbreken.
 • Ook uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik zijn belangrijk om na te gaan. Deze kunnen mogelijk van invloed zijn op de behandeling, het resultaat of het verloop van het kalingsproces.

 • Dit zijn allen redenen om consultaties te laten uitvoeren door een arts (uiteraard degene die ook de behandeling gaat uitvoeren) en voor een kliniek om goede samenwerkingsverbanden te hebben met andere specialisten op het gebied van haar.

  Er mag nooit vergeten worden dat de natuurlijke haardichtheid, zoals deze bijvoorbeeld op de achterzijde voorkomt met geen enkele vorm van haartransplantatie te evenaren is. Ook moet men zich realiseren dat de getransplanteerde haarstamcellen EIGEN haar gaan produceren, met precies dezelfde structuur, kleur en dikte zoals deze in het donorgebied groeien.


  De verschillen op een rijtje
  FUT (strip)FUEHST
  Sederende middelen voor de behandeling
  Pijn tijdens de procedure
  Hechtingen
  Littekens in het donorgebied
  Verlies van donorgebied
  Herbruikbaarheid donorgebied
  Pijn na de behandeling
  Zwelling na de behandeling
  Hersteltijd
  Maximaal aantal grafts per behandeling
  Body Hair Transplant
  Behandeling littekens/brandwonden
  Behandeling wenkbrauwen, snor, baard en wimpers
  vaak
  matig
  ja
  ja, streepvormig
  ja
  beperkt
  ja
  ja
  14 dagen
  2500 - 3000
  nee
  zeer beperkt
  zeer beperkt
  vaak
  nee
  nee
  ja, witte puntjes
  ja
  beperkt
  matig
  ja
  10 dagen
  2000
  beperkt
  redelijk
  redelijk
  nee
  nee
  nee
  nee
  nauwelijks
  goed
  nauwelijks
  zelden
  5-7 dagen
  3035
  ja
  goed
  goed


[caption id="attachment_206928" align="alignnone" width="200"] Haartransplantatie in het verleden®[/caption]

[caption id="attachment_206929" align="alignnone" width="200"] Resultaat na HaarStamcel Transplantatie®[/caption]
[caption id="attachment_206922" align="alignnone" width="200"] Litteken voor wenkbrauwtransplantatie®[/caption]

[caption id="attachment_206923" align="alignnone" width="200"] Litteken na wenkbrauwtransplantatie®[/caption]


Bijdrage van: K.B.J. van Herwijnen en C.G. Gho, arts en arts/onderzoeker bij Hair Science Institute
Reactie plaatsen