Page content

HaarStamcel Transplantatie®

Auteur: drs. K. van Herwijnen

Medisch directeur: Arts/Onderzoeker C.G. Gho / uitvinder van HaarStamcel Transplantatie®

Het succes van een haartransplantatie wordt bepaald door het feit dat de getransplanteerde haarfollikel zich net zo gedraagt, als op de plaats van herkomst (meestal de achterzijde van de hoofdhuid). Zelfs in de meest gevorderde stadia van de meest voorkomende mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) blijft op deze plaats een hoefijzervormige rand van haar bestaan welke ongevoelig is voor het hormoon Dihydrotestosteron (de veroorzaker van alopecia androgenetica). Haarfollikels die van deze behaarde rand naar een kale plek op het hoofd of elders van dezelfde persoon worden verplaatst, zullen nieuwe haren ontwikkelen. Er bestaan verschillende technieken om dit te verrichten, het principe blijft echter hetzelfde.

Wat is HaarStamcel Transplantatie®?

HaarStamcel Transplantatie® is een nieuw ontwikkeld gepatenteerde haartransplantatietechniek waarbij haarstamcellen uit het donorgebied worden gehaald en getransplanteerd worden naar het nieuwe gebied, het ontvangstgebied, en daar nieuwe haren zullen produceren. De delen van de resterende follikeleenheden in het donorgebied zullen ook in haargroei resulteren waardoor een deel van de getransplanteerde follikels in het donorgebied behouden blijft. Deze techniek bestaat grofweg uit drie stappen.

Extractie van de stamcellen met een naald (0,6 mm doorsnede)

Het voorbereiden van het ontvangstgebied (0,5 mm doorsnede)

Het implanteren van de grafts

Donorgebied na strip-methode (streepvormig litteken), onderliggende gebied is na extractie middels HST

De wetenschappelijke achtergrond

Sinds 1996 heeft Drs. C.G. Gho fundamentele studies uitgevoerd op celculturen, geplukt haar en biopsieën. De resultaten van één van deze fundamentele studies zijn gepubliceerd in het Britisch Journal of Dermatology. In deze publicatie werd aangetoond, dat verschillende delen van de haarfollikel stamcellen bevatten, welke haargroei kunnen induceren. Dit gebied bevindt zich in de buitenste schede van de “bulge area” tot het lagere deel van de haarfollikel. (Dit werd tevens gepresenteerd op de European Cytoskeleton Meeting).

Deze studies waren de fundamentele basis voor de nieuwe methode van HaarStamcel Transplantatie®.

Niet de gehele follikel is nodig om normale haargroei te bewerkstelligen. Als een klein gedeelte van de follikel in het donorgebied blijft, kan het een nieuwe haar regenereren, zelfs wanneer het grootste deel verwijderd is. Het verwijderde deel zal na transplantatie ook een haar produceren in het ontvangst gebied. Dus, één haarfollikel kan twee haren produceren.

De unieke toepassingsmogelijkheden

Dankzij de zeer verfijnde techniek is HST uitermate geschikt om in het gelaat uit te voeren. Denk aan wenkbrauwen, snor en/of baard. De redenen om tot een behandeling te besluiten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een veel voorkomende reden is de aanwezigheid van littekenweefsel, bijvoorbeeld door brandwonden of als gevolg van een operatieve ingreep. Een andere reden is dat iemand een natuurgetrouwe gelaatswijziging wil na een geslachtsverandering of te veelvuldig epileren (wenkbrauwen), dat als gevolg kan hebben dat de haargroei uiteindelijk is verdwenen. Ook het corrigeren van minder natuurlijke resultaten van haartransplantaties uit het verleden kan een reden zijn om een HST te laten uitvoeren.

Voorlichting

Essentieel is dat patiënten goed voorbereid aan een haartransplantatie beginnen. Dit proces van voorlichting begint met het consult. Deze behoort de volgende componenten te bevatten:

  1. Een goede analyse van het haarprobleem. Wat is de oorzaak van het haarverlies?
  2. Uitleg over de behandelingsmogelijkheden. Welke mogelijkheden zijn er voor deze specifieke patiënt?
  3. Welk resultaat kan men verwachten. Wat is een reële verwachting van het resultaat? Ook goede uitleg over onmogelijkheden is belangrijk.
  4. Hoe een behandeling in de praktijk verloopt. Wat gebeurt er precies? Medicatie? Wel of geen pijn? Hersteltijd na de behandeling?
  5. Wat gaat de toekomst brengen? Niemand kan in de toekomst kijken, maar een professional kan wel een voorspelling doen over wat iemand te wachten staat. Hoe waarschijnlijk is het dat er meerdere behandelingen nodig zijn? Het geven van een totaal advies en kostenplaatje mag niet ontbreken.
  6. Ook uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik zijn belangrijk om na te gaan. Deze kunnen mogelijk van invloed zijn op de behandeling, het resultaat of het verloop van het kalingsproces.

Dit zijn allen redenen om consultaties te laten uitvoeren door een arts (uiteraard degene die ook de behandeling gaat uitvoeren) en voor een kliniek om goede samenwerkingsverbanden te hebben met andere specialisten op het gebied van haar.

Er mag nooit vergeten worden dat de natuurlijke haardichtheid, zoals deze bijvoorbeeld op de achterzijde voorkomt met geen enkele vorm van haartransplantatie te evenaren is. Ook moet men zich realiseren dat de getransplanteerde haarstamcellen EIGEN haar gaan produceren, met precies dezelfde structuur, kleur en dikte zoals deze in het donorgebied groeien.

De verschillen op een rijtje
FUT (strip) FUE HST
Sederende middelen voor de behandeling
Pijn tijdens de procedure
Hechtingen
Littekens in het donorgebied
Verlies van donorgebied
Herbruikbaarheid donorgebied
Pijn na de behandeling
Zwelling na de behandeling
Hersteltijd
Maximaal aantal grafts per behandeling
Body Hair Transplant
Behandeling littekens/brandwonden
Behandeling wenkbrauwen, snor, baard en wimpers
vaak
matig
ja
ja, streepvormig
ja
beperkt
ja
ja
14 dagen
2500 – 3000
nee
zeer beperkt
zeer beperkt
vaak
nee
nee
ja, witte puntjes
ja
beperkt
matig
ja
10 dagen
2000
beperkt
redelijk
redelijk
nee
nee
nee
nee
nauwelijks
goed
nauwelijks
zelden
5-7 dagen
3035
ja
goed
goed

Haartransplantatie in het verleden®

Resultaat na HaarStamcel Transplantatie®

Litteken voor wenkbrauwtransplantatie®

Litteken na wenkbrauwtransplantatie®

Bijdrage van: K.B.J. van Herwijnen en C.G. Gho, arts en arts/onderzoeker bij Hair Science Institute