Haarverlies Preventie Programma's

[caption id="attachment_206915" align="alignnone" width="170"] Drs. Marian Ellens[/caption]

Wist u dat de eerste dermatologische medicamenten tegen haarverlies al ruim 5.500 jaar oud zijn? In het oude Egypte was men al bezig om dit fenomeen tegen te gaan of te verbeteren. Haarverlies is niet iets waar een mens op zit te wachten; in de meeste gevallen wordt niemand gelukkig(-er) op het moment dat de haardos in kwaliteit en kwantiteit afneemt.

Omdat ons haar voor een groot gedeelte ons imago weergeeft, valt er ook een belangrijk aspect in onze uitstraling weg op het moment dat er sprake is van haarverlies. Gelukkig hebben door de jaren heen verschillende wetenschappers, waaronder biologen, dermatologen, chirurgen en andere specialisten onderzoek gedaan naar oplossingen bij haarverlies. Onder andere haartransplantaties met de huidige mate van natuurlijkheid die niet van een normale haardos is te onderscheiden zijn daar het prettige gevolg van.

Haarverlies preventie

Voorkomen is beter dan genezen?


Maar er is meer; sommige vormen van (sterk) haarverlies kunnen in veel gevallen voorkomen worden of in ieder geval tot een zekere mate beperkt. Hiervoor zijn onder andere door Transmed ook in samenwerking met verschillende internationale haarinstituten verschillende haarverlies preventie-programma’s ontwikkeld en programma’s die de kwaliteit en de groei (kwantiteit) van het haar stimuleren. Belangrijk is dat elk programma op maat voor elke cliënt wordt afgestemd en dat de vorderingen goed gevolgd worden; wat bij de éne persoon aanslaat, kan bij de andere persoon helemaal geen effect hebben.
Tevens is de oorzaak van het haarverlies één van de belangrijkste factoren in het te volgen programma. In de meeste gevallen van haarverlies hebben we het over de genetische gevoeligheid voor haarverlies die door middel van onze genetische code telkens wordt doorgegeven (zoals Alopecia Androgenetica,de mannelijke vorm van haarverlies). Een preventief programma verandert niets aan deze genetische code; uw kinderen kunnen ondanks uw preventief haarverlies programma door uw genen op latere leeftijd dezelfde symptomen krijgen.
Er zijn ook grote verschillen in de preventieve mogelijkheden tussen mannen en vrouwen als het gaat om de mannelijke vorm van haarverlies.

De eerste stap; hoe sneller hoe beter

Voor mensen die er mee te maken krijgen, is elke dag een confrontatie; in de spiegel begint het in de ochtend en eindigt het aan het einde van de dag. Transmed heeft gedurende de afgelopen elf jaar onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende elementen in de haarverlies preventie programma’s. Vandaag de dag bestaat een op maat gemaakt haarverlies preventie-programma of haarkwaliteit verbeterings-programma in het geval van Alopecia Androgenetica uit de volgende elementen:
 • medicatie
 • stimulatie van de doorbloeding van de hoofdhuid
 • mesotherapie
 • voedings aspecten

 • waardoor voedingsstoffen beter naar de buitenste huidlagen getransporteerd worden. De vitaliteit van de huid verbetert zichtbaar en producten worden beter door de huid opgenomen. Voor haargroei betekent dat een verhoging van de opname van zuurstof en voedingsmiddelen. In combinatie met middelen zoals Nutriol (ampullen) wordt na twee maanden al een significante verbetering waargenomen.

  Medicatie ter voorkoming van alopecia androgenetica

  1) Finasteride


  Transmed adviseert mannelijke patiënten om Finasteride (in de vrom van het middel Propecia) te gebruiken. Finasteride voorkomt of beperkt de mate van genetisch bepaald haarverlies en verdikt het eigen haar. Ook na een haartransplantatie wordt in veel gevallen geadviseerd Finasteride in te zetten om verder haarverlies te voorkomen. Bijkomend effect is ook dat getransplanteerd haar sneller groeit. Deze medicatie wordt ingenomen in de vorm van één tablet per dag en de werking ervan is na ongeveer drie maanden zichtbaar of voelbaar. Finasteride kan alleen door mannen gebruikt worden en werkt zolang als het medicijn regelmatig geslikt wordt. Mogelijke bijwerkingen reden op in de eerste weken van gebruik en deze nemen na gemiddeld drie weken significant af. Propecia zorgt niet voor meer haargroei op andere plaatsen van het menselijk lichaam. Het gebruik van Finasteride wordt ernstig afgeraden aan vrouwen.

  2) Saw Palmetto


  Voor hen die geen Finasteride wensen te gebruiken, maakt Saw Palmetto (sereno repens) vaak onderdeel uit van een haarverlies preventie programma. Saw Palmetto wordt gewonnen uit de zaagpalm. Het is een natuurlijk extract dat vergelijkbare werking kent als Finasteride en wordt in tabletvorm dagelijks ingenomen. Dit is een effectief natuurlijk middel dat tevens wordt ingenomen ter voorkoming van testikel infecties, het versterkt de schildklierfunctie, voorkomt prostaatvergroting en vermindert dus de mate van haarverlies.

  Stimulatie van de doorbloeding van de hoofdhuid

  Na jaren van onderzoek is aangetoond dat beter gevoedde haarfollikels beter en meer haar produceren. Dit wordt bereikt door de doorbloeding van de hoofdhuid te stimuleren; zuurstof en elementen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwantiteit en kwaliteit van het haar komen hierdoor sneller op de juiste plek terecht. Er zijn verschillende manieren van hoofdhuidstimulatie

  1) Massage


  Hoofdmassage is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid. Naast dit effect heeft een hoofdmassage ook een sterk ontspannende werking die een algeheel gevoel van welbehagen met zich meebrengt. Nadelig van massage is dat er vaak een andere persoon aan te pas moet komen voor een massage van voldoende tijd om de betere doorbloeding van de hoofdhuid te realiseren.

  2) De laserkam zoals de Hairmaxx


  De HairMax laserkam is een systeem dat speciaal licht gebruikt om geconcentreerde energie aan de haarfollikels te geven. Het gebruik van de laserkam is erg eenvoudig, kan door de cliënt zelf worden uitgevoerd. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor in het met laser kam gestimuleerde gebied de haarfollikels meer zuurstof ontvangen. Uit klinische studies uitgevoerd door toonaangevende klinieken in Amerika en Europa is tevens gebleken dat het gebruik van de laserkam het herstel na haartransplantatie bespoedigt, dat het de kans op shock-wave significant vermindert en dat het de groeisnelheid van het getransplanteerde haar versnelt. Om die reden adviseert Transmed in veel gevallen het gebruik van deze laserkam na een haartransplantatie, maar ook in een haarverlies preventie-programma. Het gebruik van de laserkam is voor iedereen geschikt (mannen en vrouwen) en het bevordert bij iedereen de haargroei en de haarkwaliteit. Gemiddeld adviseer Transmed twee tot drie maal per week de laserkam te gebruiken in sessies van 10 tot maximaal 15 minuten.

  3) Milde galvanische stroom zoals de Galvanic Spa II


  Een bewezen manier om doorbloeding van de huidlagen te stimuleren is de behandeling van huid door middel van milde galvanische stroom. Deze uiterst zwakke stroom zorgt voor een zeer milde (nauwelijks waarneembare trilling) die de bloedsomloop tot in de binnenste huidlagen verbeteren. Hierdoor worden essentiële voedingsstoffen sneller door de haarfollikels opgenomen. Tevens worden de huidcellen extra geactiveerd.
  Regelmatig gebruik van milde galvanische stroom blijkt in veel gevallen al tot significatie verbeteringen in haarkwaliteit en haarkwantiteit te resulteren. Behandeling met behulp van de Galvanic Spa II is doorgaands al effectief bij een behandeling van twee keer per week met een maximale duur van vijf minuten. Zowel mannen als vrouwen kunnen gebruik maken deze behandelmogelijkheid; iedereen heeft een significant effect in verbetering van haarkwaliteit (structuur, veerkracht, volume etc).

  Mesotherapie

  Transmed heeft in samenwerking met L’Oreal onderzoek gedaan naar de effecten van mesotherapie op haarkwaliteitsverbetering en haarverlies preventie. Gebleken is dat met name bij vrouwen mesotherapie een werkzaam element van het programma is. Met mesotherapie wordt bedoeld het injecteren (subcutaan) van verschillende voedingsstoffen waaronder vitaminen en mineralen direct in de hoofdhuid. De haarfollikels krijgen direct een extra hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen toegediend. De frequentie en de specifieke samenstelling (cocktail) van de benodigde injecties is per persoon verschillend. Doorgaans zijn zes tot tien behandelingen verspreid over een bepaalde periode nodig om eerste significante verbeteringen waar te nemen. Afhankelijk van de startsituatie kan een vervolg behandeling met mesotherapie worden voorgesteld als onderhoud (bijvoorbeeld één tot twee maal per drie maanden).

  Voeding

  In onze voeding zitten essentiële bouw- en brandstoffen. Sommige voedingsmiddelen eten we meer dan andere. Om inzicht te krijgen in of we de elementen die een belangrijke rol spelen bij haarkwaliteit, onderzoeken we uw voedingspatroon op de volgende elementen.

  1) Proteïne


  Haar bestaat voornamelijk uit proteïne. Om die reden is het raadzaam een proteïne-rijk dieet te gebruiken. In verschillende wetenschappelijke studies is aangetoond dat een dieet dat rijk is aan soja proteïne het haar versterkt, haarverlies vermindert en de haargroei tot wel 15% versnelt. Tofu and soja melk kunnen als suplement aan uw voeding worden toegevoegd. In verdere aanvulling op rundvlees, lamsvlees en schapenvlees zijn overige proteïnerijke voedingsmiddelen aan te bevelen zoals magere kaas, eieren, vis, groene erwten en yoghurt.

  2) Biotine


  Dit Is uiterst belangrijk voor de gezondheid van uw haar en uw huid. Biotine wordt onder andere gevonden in groenten, vlees, melk en melkproducten, gekookte eiwitten, vis en aardappelen.

  3) Silicia


  Silicia Is een ander uiterst belangrijke voedingsstof voor de kwaliteit van uw haar. Een goede bron van Silicia wordt gevonden in aardappelschillen, rode en groene pepers en komkommers.

  4) IJzer


  Bloedarmoede (ijzergebrek) is één van de grootste oorzaken voor haarverlies. Ijzerrijke voeding zoals lever, ander orgaanvlees, volkoren producten (grof), donkergroene groenten en eieren kunnen het haarverlies proces significant verminderen.

  5) Dieet


  Indien u per dag minder dan 1.000 calorieën inneemt, kan dat een enorme toename van haarverlies veroorzaken. Strenge diëten dienen met name na een haartransplantatie ten strengste vermeden te worden. De mate van haarverlies bij een streng dieet, openbaart zich doorgaands na drie maanden. Deze vorm van haarverlies is van voorbijgaande aard en kan met massage en stimulatie van de hoofdhuid enigszins beperkt worden.

  Bijdrage van: Drs. Marian Ellens bij Transmed Benelux
Reactie plaatsen