Haarvervangingssysteem Revolutionair ConceptModerne techniek staat nooit stil. Ook niet bij de aanbieders van oplossingen voor haarproblemen. Een van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied is het haarvervangingssysteem. Hoe moderne techniek de consument kan dienen, bewijst de snelle opmars van haarvervanging.

Wie een haarprobleem heeft, komt daar meestal niet makkelijk voor uit. Diverse aanbieders proberen dit taboe te doorbreken door bekende Nederlanders op te voeren als vaandeldragers van de juiste oplossing. Zo werden haartransplantatie en laserbehandeling bekend dankzij een uitgebreide advertentiecampagne met bekende namen uit de sport- en muziekwereld.
Laserbehandelingen en haartransplantaties kennen een gelijke werkwijze. Haar wordt, inclusief haarcellen, van diverse plekken verplaatst naar de hoofdhuid waar kaalheid is opgetreden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moderne lasertechnieken. Het lijkt een chique oplossing.

Er kleven ook nadelen aan deze werkwijze. Het proces van haaruitval gaat door en dus is de oplossing een tijdelijke zaak. Ook leidt de behandeling bij veel mensen tot een opgeblazen en rode huid in het gezicht. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren. De operaties worden als pijnlijk en langdurig ervaren. Technisch ziet deze oplossing er goed uit. De haardichtheid op de hoofdhuid is na transplantatie echter minimaal. Dat maakt deze oplossing tegelijk kwetsbaar en voor vrouwen veelal ongeschikt.
Wie op internet surft komt veel farmaceutische oplossingen voor haarproblemen tegen. Deze middelen hebben effect bij mensen die gevoelig zijn voor de producten. De nadelen zijn ook hier vaak groter dan de voordelen. Bijwerkingen als depressieve gevoelens, kans op (tijdelijke) impotentie, en stemmingswisselingen zijn vaak gehoorde klachten. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat de haargroei stopt zodra het middel niet meer wordt ingenomen.
Veel mensen kiezen daarom voor externe hulpmiddelen. Haarwerken, extensions en pruiken zijn hierin de meest gekozen oplossingen. Extensions (losse haarstrengen) zien we ook wel in wildere vorm terug in het haar van tieners die zich willen onderscheiden van de middelmaat. De haarstrengen worden middels bolletjes was aangebracht in het eigen haar. Een praktisch probleem is het feit dat juist in de probleemgebieden te weinig haar aanwezig is om de extensions aan te brengen.

De pruik is van oudsher het middel dat kaalheid moet bedekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van synthetisch of echt haar. Pruiken hebben geen best imago. Iedereen kent wel iemand die zichtbaar ‘een pruik droeg’. Bovendien bedekt een pruik 100 procent van het hoofd. Eigen haar is vaak nog mooi maar wordt zodoende wel weggemoffeld.

Haarwerken zijn eveneens al jaren op de markt. De consument kan bij talloze ‘haarwerksalons’ een aanvulling van het haar aanschaffen. Soms pakt dat mooi uit. Toch is ook dit product in wezen verouderd. De salons zijn met verouderde technieken niet in staat om het haar aan te laten sluiten bij de eigenschappen van het eigen haar.
Sinds vijf jaar is er een nieuwe techniek op de markt. Het gaat om haarvervangingssystemen, een oplossing die gebruik maakt van de modernste technieken. Gebruikers roemen het draaggemak, de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid. Met een haarvervangingssysteem is het mogelijk om als ieder ander te leven, inclusief zwemmen, douchen en fietsen.

De techniek is gebaseerd op het gebruik van echt haar. Door het gebruik van microscopisch onderzoek worden vooraf de eigenschappen als krulling, kleur en lengte van het haar vastgesteld. Vervolgens wordt in de databank gezocht naar haar met zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen. Dit haar wordt gebruikt voor een haarvervangingssysteem.

Een uiterst dunne, soort tweede hoofdhuid wordt in het atelier voorzien van het gekozen haar. Deze tweede hoofdhuid is vooraf op maat gemaakt voor de plek waar de kaalheid optreedt. De haarvervanging wordt op de plek aangebracht op een manier die onzichtbaar is voor de omgeving. De klant kan zelfs kiezen voor een permanente of een semi-permanente bevestiging.

Het eigen haar en het haar van de haarvervanging vormen één geheel. Omdat er gebruik gemaakt wordt van echt haar is het verschil zelfs voor een persoon die met zijn of haar hand door het haar kroelt niet voelbaar. Omdat het haar uiteraard wel slijt en onderhoud nodig heeft, wordt veel aandacht besteed aan onderhoud en nazorg.

Het Veluws Haar Instituut dat deze vervangingsmethode ontwikkeld heeft, maakt meerdere systemen tegelijk voor de klant. Op deze manier wordt de levensduur van de oplossing en de variatie voor de klant vormgegeven. Het is namelijk ook mogelijk om de verschillende systemen in een verschillende ‘look’ te ontwerpen.

Bijdrage van: M. Bon bij Veluws Haar Instituut
Reactie plaatsen