[caption id="attachment_205417" align="alignnone" width="170"] M. van der Clingel-Kruijssen[/caption]
Het is bekend dat zonlicht een gunstige invloed op acne heeft. Een zongebruinde huid heeft een camouflerend effect op acne. Zonlicht heeft ook een afschilferende werking wat een gunstige invloed op acne heeft. Maar op den duur zal de huid zich ter bescherming tegen de zon gaan verdikken.
Sinds kort is er een nieuwe veelbelovende therapie tegen acne: blauw licht. Volgens de fabrikanten is dit "het" middel tegen acne. De huidtherapeut behandelt verschillende huidaandoeningen, waaronder acne. Is het voor de huidtherapeut zinvol om acne te behandelen met blauw lichttherapie? Zouden nu ook patiënten behandeld kunnen worden die met de huidige behandelmethoden geen of onvoldoende resultaat boeken? Huidtherapeut M. Kruijssen geeft op deze vragen in haar afstudeerproject antwoord 10.
Acne
Acne is de meest voorkomende huidziekte onder jongeren. Ongeveer 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar hebben er in meer en mindere mate last van. De acne verdwijnt gewoonlijk voor het 25 levensjaar 1. Ongeveer 7% zal de huidaandoening nog hebben in en na zijn/haar dertiger jaren 1. Pustels, papels, gesloten en open meeëters zijn bij acne kenmerkend. Het begint veelal met meeëters en later komen daar ontstekingen bij. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan er onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Deze komen voornamelijk in het gelaat, de borst en de rug voor 1.
De patiënten die aan acne lijden gaan veelal eerst naar de huisarts. De huisarts zal heel vaak medicatie voorschrijven en de patiënten adviseren. Als de huisarts denkt dat de dermatoloog of huidtherapeut deze patiënt kan helpen, wordt deze patiënt daar naartoe verwezen. In de meeste gevallen heeft de dermatoloog en huidtherapeut een behandelplan die aanslaat. Maar dit is niet voor iedere patiënt met acne het geval. Dat kan komen doordat de P. acnes (deze bacterie speelt een belangrijke rol in de oorzaak van acne) resistent kan zijn of is geworden 1, 2. Het kan ook zijn dat medicatie door de vele bijwerkingen niet goed verdragen wordt 1. Als de acne heftig is maar de patiënt heeft in de nabije toekomst een kinderwens, kan ook niet alle medicatie gebruikt worden zoals Roacutane 9. Zal blauw lichttherapie voor deze groep acne patiënten een oplossing kunnen bieden? Bron: ClearLight
De theorie
[caption id="attachment_205419" align="alignnone" width="170"]Voor de behandeling[/caption]
P. acnes behoort tot de normale flora van de huid, maar wordt niet zelden als verontreiniger gevonden. Tijdens de stofwisseling van de bacterie P. acnes worden porphyrines geproduceerd 7. De porphyrines zijn lichtgevoelig. De absorptie van licht met een golflengte van 415 nm door porphyrines is zeer groot 10. Deze golflengte manifesteert zich in violet/blauw licht. Belichting van acne leidt tot foto-excitatie van de porphyrines. Porphyrines geven de opgenomen energie door aan zuurstofmoleculen in de omgeving. De zuurstofmoleculen worden in singletzuurstof gesplitst en dat kan tot de vorming van peroxide leiden. Singletzuurstof en peroxide vernietigen de Propionibacterium acnes 8.
Onderzoeken
In Nederland is nog geen onderzoek naar het effect van de blauw lichttherapie verricht. Maar in andere landen is wel onderzoek naar deze therapie verricht. De resultaten van 4 onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. De onderzoeken zijn in klinieken in Israël, USA en Japan uitgevoerd 3, 4, 5, 6. Bij al deze onderzoeken hebben de patiënten 4 weken voor het onderzoek geen acne medicatie gebruikt. De patiënten kregen 2x per week een behandeling van 8-15 minuten. Uit deze recente onderzoeken is gebleken dat de acne laesies gemiddeld met 61,9 - 63,9% na 8-10 behandelingen verminderd waren.
De behandeling
De behandeling van acne met blauw licht wordt in kuur vorm gegeven. Twee maal per week wordt de acne gedurende 15-20 minuten belicht. De kuur bestaat uit 8-10 behandelingen. Voor de belichting wordt de huid gereinigd en gescrubd. Na de behandeling wordt er een verzorgende crème aangebracht. De behandeling is te vergelijken het een gezicht solarium, ontspannen dus. Van de behandeling zelf voel je niks. De huid wordt ook niet warm. Er zijn ook geen bijwerkingen bekend. Het is een patiënt vriendelijke behandeling. Dalton Medicals levert de iClear voor behandeling met blauw lichttherapie.
[caption id="attachment_205421" align="alignnone" width="170"]Na de behandeling[/caption]
Voordelen
Geen bijwerkingen
Pijnloos
Blauw licht is natuurlijk
Iedereen kan de behandeling ondergaan, jong, oud en zwangere vrouwen.
Vernietigt de P. acnes zonder de omliggende huid aan te tasten
De huid wordt niet rood en warm van de behandeling
Geen veranderingen in de pigmentatie in combinatie met de zon
Kuur duurt maar 4-10 weken in plaats van 3-4 maanden zoals bij medicatie
Werkt na 2-3 weken in vergelijking met antibiotica en Roacutane die na 6-8 weken werken
Nadelen
De therapie is niet overal in Nederland te krijgen
Kan alleen ontstoken acne behandelen (pustels en papels)
De therapie wordt niet uit het standaard verzekeringspakket vergoed.
Conclusie
Het is voor de huidtherapeut zinvol om acne te behandelen met blauw licht. De therapie heeft veel voordelen ten opzichte van de huidige behandel mogelijkheden. Het is een uitbreiding van de behandelmogelijkheden. Voor de patiënten groep die niet voldoende of helemaal niet reageren op de huidige behandelmethodes kan de blauw lichttherapie een oplossing bieden.
Literatuur
William Cunliffe J. and Harald Gollnick P.M. (2002). Acne Diagnosis and Management. Martin Dunitz, London.
Marks R. and Plewig G. (1990). Acne and Related Disorders. Martin Dunitz, London.
Kawada A, Aragane Y, Kameyama H, Sangen Y and Tezuka T. (2002). Acne phototherapy with a high-intensity, enhanced, narrowband, blue light source: an open study and in vitro investigation. Journal of Dermatological Science 30.
Elman M, Slatkine M and Harth Y. (2003). The effctive treatment of acne vulgarisby a high-intensity, narrow band 405-420nm light source. Journal of Cosmetic & Laser therapy 5.
Omi T, Bjerring P, Sato S, Kawana S, Hankins W.R. and Honda M. (2004). 420 nm intense continous light therapy for acne. Journal of Cosmetic & Laser therapy 6.
Shalita A.R, Harth Y, Elman M. (2001). Acne PhotoClearing (APC™) using a novel, hight-intensity, enhanced, narrow band, blue light sourse. Clinical Applications Notes, vol.9 No 1.
Lee W.L, Shalita A.R. and Poh-Fritzpatrick M.B. (1978). Comparative studies of Prophyrin production in P. acnes and P. granulosum
Arakena K, Ryu A, Hayashi C, Masunaga T, Shinmoto K, Mashiko S, Nagango T and Hirobe M (1996). Singlet oxygen generation from coroporhyrin in P. Acnes on irradiation. Biochemical and biophysical research communications 223 (1996) 579-528.
Konelijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering er Pharmacie (2004). Informatorium Medicamentorum. Haasbeek C., Alphen a/d Rijn.
M. Kruijssen, juni 2005, afstudeerproject Acnetherapie door middel van blauw licht, Hogeschool van Utrecht, Gezondheidszorg
Bijdrage van: M. van der Cingel-Kruijssen, Huidtherapeut bij Epillenium Rotterdam en Maassluis