Wat is Couperose?

[caption id="attachment_206872" align="alignnone" width="170"] dr. R.L. van Leeuwen[/caption]

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. Vooral mensen van Noord-West Europese origine met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.
Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat, soms vergezeld van puistjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. Het wordt algemeen gezien bij mensen afkomstig uit noord-west Europa, vooral bij Engelsen, Schotten, Ieren, Nederlanders, Belgen en Fransen. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiectasieen) staat bekend als couperose.

Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd, hoewel het met echte acne weinig te maken heeft.

[caption id="attachment_206873" align="alignnone" width="170"] Voorbeeld van couperose in het gezicht[/caption]

Stadium 1


  • blozende wangen: de roodheid houdt (in tegenstelling tot gewoon blozen) soms uren aan
  • op de wangen worden zeer kleine haardunne vaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen (teleangiectasieen)
  • prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gelaat na blootstelling aan wind, matige kou of na het wassen van het gezicht.

Stadium 2


  • er ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gelaat.
  • De porieen in de huid worden beter zichtbaar
  • Er kunnen bij onderzoek geen bacterieen worden aangetoond, dit in tegenstelling tot andere met puistjes gepaard gaande ontstekingen.

Stadium 3


  • er ontstaan grotere pustels en dikke rode schijven (infiltraten) in de huid
  • de huid verruwt, ook de contouren van het gezicht veranderen.
  • uiteindelijk kan door combinatie van een aantal processen de huid dik en pasteus worden: dit wordt ‘phyma’ genoemd. De bekendste vorm hiervan is rhinophyma: een verdikking van de neus.

De meest voorkomende ‘complicatie’ voor de lange termijn is de couperose die hierboven al uitgebreid beschreven is.
Als er nog sprake is van actieve rosacea dient deze eerst adequaat door de huisarts of dermatoloog behandeld te worden. Doorgaans gebeurt dit met antibiotica crèmes of –gels, soms ook met echte antibiotica kuren.
Zodra de ontstekingen verdwenen zijn kan gestart worden met lasertherapie. De pulsed dye laser is hiervoor verreweg het meest geschikt. Deze behandelingen zijn over het algemeen niet goedkoop en worden meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Uw dermatoloog of huisarts kan u adviseren bij de keuze van het laserbehandelcentrum. Vraag altijd of aan de laserkliniek ook dermatologen verbonden zijn, dit is een indicatie voor de betrouwbaarheid van de laserkliniek.

Bijdrage van: dr. R.L. van Leeuwen bij Huid- en Laser Kliniek Lievensberg
Reactie plaatsen