Huidverjonging met de Fractional Laser



Iedereen wil graag zo lang mogelijk een jonge, mooie huid behouden. Maar dat is niet gemakkelijk. Zo brengt de zon in de loop der jaren al flinke schade toe. Dit uit zich onder meer in het ontstaan van pigmentvlekken, rimpels en haarvaatjes in het gezicht. Door middel van diverse laser en/of IPL-methoden kan veel van de toegebrachte schade weer hersteld worden. Niet alle afwijkingen kunnen met een laser behandeld worden. De meest belangrijke huidproblemen die middels laser behandeld kunnen worden zijn: huidveroudering, overbeharing, couperose, pigmentproblemen, rimpels en bloedvatafwijkingen.
Huidverjonging door middel van de nieuwste Fractional laser is bedoeld voor alle huidgebieden die verouderingsverschijnselen vertonen. Denk hierbij aan vergroving van de poriën, fijne  lijntjes, onregelmatige pigmentering (ouderdomsvlekken), littekens en roodheid van de huid. Dit geldt voor het gezicht, de hals, het decolleté en de handen.
De Fractional laser verbetert de poriegrootte, verwijdert ongewenste bruine vlekken, maakt fijne rimpels glad, vermindert acne littekens, verjongt de huid van gelaat, hals, decolleté en handen en heeft een zeer korte hersteltijd.
De Fractional technologie is tot stand gekomen door de zoektocht naar effectieve behandelingen tegen de huidveroudering. De verdampende lasers (laserresurfacing) waarbij de volledige bovenste huidlaag verwijderd wordt, zijn effectief, maar toch wel erg belastend voor de cliënt, waarbij vooral de zeer lange hersteltijd een probleem is. De Fractional technologie gaat dan ook uit van een effectieve behandeling, weliswaar in stapjes, maar voor de cliënt veel gemakkelijker in het dagelijks leven in te passen.
Het specifieke laserlicht is een laser die zich richt op het vocht in de huid. De laser verdampt het vocht in de huid in een patroon van microscopische kleine cilindervormige staafjes (micro lichtbundels). Omdat de bovenste huidlaag geen vocht bevat, beginnen de micro lichtbundels pas net onder de huid, waardoor de buitenste huidlaag volledig intact blijft. Op een gebied van 1 cm bij 1 cm worden ongeveer 200 van deze micro lichtbundels in de huid geabsorbeerd wat echter maar 20% van het hele huidoppervlak is. En daar begint dan voor u de huidverjonging!

Het gezonde en intacte weefsel rondom zorgt ervoor dat het regenererend (herstel) proces begint, fibroblasten beginnen met de aanmaak van nieuwe collageen. Het gezonde weefsel helpt dus het beschadigde weefsel te herstellen en zijn oude stevigheid weer terug te geven. Door aanmaak van nieuw collageen zal de huid in de loop van de behandelingen verjongen en verstevigen.

Het overtollige pigment dat de vlekjes op de huid veroorzaakt zal door de laser na de behandeling naar het huidoppervlak gebracht worden en daar afschilferen.
De behandeling met de Fractional laser wordt voorafgegaan door een gratis consult. Als uw huid geschikt is voor een behandeling (u mag vier weken voor de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank zijn geweest) dan wordt er samen met u en de huidtherapeute een behandelplan opgesteld. In de regel moet u uitgaan van ongeveer 3 tot 5 behandelingen op 1 behandelzone met een tussenperiode van 3 tot 4 weken.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u geduld moet hebben. Het nieuwe collageen dat u de jaren terug zal geven, moet door uw eigen lichaam aangemaakt worden. Uw lichaam zal daar ongeveer 8 weken over doen. Direct resultaat, van vooral de vlekjes en plekjes op het gezicht, is na elke behandeling duidelijk waarneembaar, maar de huidverjonging zult u pas zien in de loop van de diverse behandelingen en de weken erna.
Na het reinigen van de huid worden uw ogen beschermd met een speciale laserbril. De laserkop wordt in een rustig tempo over de huid geschoven waarbij u een hard tikje tegen uw huid voelt. Door de gekoelde kop zult u weinig last van de behandeling hebben en is zodoende goed vol te houden.
Onmiddellijk na de behandeling zult u het gevoel hebben van een behoorlijke zonnebrand. Dit houdt enkele uren aan, maar is met behulp van wat extra koeling goed te verdragen. De huid blijft gedurende 3 tot 5 dagen iets roder dan normaal. Meestal ontstaat er een lichte zwelling die 2 tot 3 dagen kan aanhouden. Thuis koelen met een coolpack wordt aangeraden. Omdat de bovenste huidlaag volledig intact is, mag er de dag na de behandeling make-up op de huid aangebracht worden. De huid voelt ± 7 dagen droog aan en vertoont lichte schilfering. U kunt hiervoor een vochtinbrengende crème gebruiken om het droge gevoel tegen te gaan. Tot 6 maanden na de behandeling dient u uw huid afdoende te beschermen tegen de zon.
Al na de eerste Fractional behandeling zult u verschil gaan merken; de huid wordt zachter, gladder en frisser. Fijne rimpels rond de ogen zullen vervagen en onregelmatige verkleuringen en vlekken veroorzaakt door veroudering en blootstelling aan de zon zullen minder zichtbaar worden. De behandeling kan naar behoefte worden herhaald.

Ontharen m.b.v. de laser


Ongewenste haargroei is voor veel mensen een groot probleem. Tijdrovende bezigheden zoals scheren, harsen en epileren geven maar tijdelijk het gewenste resultaat. Met de snelle laserontharingsmethode door middel van ‘de Lightsheer diodelaser’, bestaat er nu de mogelijkheid om comfortabel, snel en betaalbaar ongewenste haren duurzaam te verwijderen. Door middel van deze geavanceerde technologie kan er nu met minder behandelingen hetzelfde resultaat bereikt worden. Met de Lightsheer diodelaser zijn de huidtypes van licht tot Aziatisch zeer goed te behandelen. Het aantal behandelingen dat nodig is voor een optimaal resultaat is afhankelijk van het aantal haren dat op het moment van behandeling zich in de groeifase bevinden. Daarom zullen er altijd meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. De behandeling is iets gevoelig maar laat geen huidschade achter. De laser is namelijk uitgerust met een koelsysteem, zodat huidirritatie zoveel mogelijk voorkomen kan worden.

Ontharen m.b.v. de IPL flitslamp


Het grootste voordeel van werken met de flitslamp, zoals al eerder genoemd, is dat we ook iets donkere huidtypes kunnen behandelen. Ontharen met de flitslamp vereist één golflengte, daarom wordt hierbij met een filter gewerkt. In vergelijking met de laser zijn er met de flitslamp echter wel meer behandelingen nodig om hetzelfde, gewenste eindresultaat te behalen.
Met IPL kunnen we ook ter bestrijding van allerlei vormen van rode/blauwe verwijde haarvaatjes in het gezicht uitstekende resultaten bereiken. De term couperose staat voor de uitgezette, kleine rode adertjes in het gezicht. Deze bevinden zich veelal op de wangen en rond de neus. Het ontstaan van couperose is moeilijk te voorkomen. Het kan een erfelijk bepaalde factor zijn of door invloeden van buitenaf toenemen. Tot die stimuli behoren onder meer ook voedingsmiddelen, zoals sterk gekruid voedsel, alcohol, te warme spijzen en dranken. Vaak blijven her en der bloedvaatjes permanent gedilateerd (verwijd) wat een fijne bloedvattekening kan geven op vooral de wangen, maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin. Dit kan eveneens gepaard gaan met een hypertrofie van de talgkliertjes van de neus, wat het typische beeld geeft van rhinophyma of ‘drankneus’. Veel mensen hebben last van couperose. Door middel van een behandeling met IPL kan er vaak al na twee behandelingen een verbetering optreden. Tussen iedere behandeling moet minimaal vier weken rust gehouden worden. Na ongeveer 2 tot 5 behandelingen is de couperose veelal verdwenen.
Beenvaatjes (Besenreiser) zijn verwijde blauw/paarse vaatjes die op ‘spinvormige’ wijze in het huidoppervlak van de huid zichtbaar zijn. Beenvaatjes kunnen niet gescleroseerd (ingespoten) of ‘gestript’ worden, in tegenstelling tot grote spataderen. De laser biedt daarentegen wel mogelijkheden. Door middel van een laserbehandeling worden beenvaatjes namelijk op een vriendelijke en effectieve wijze verholpen.
Ook pigmentafwijkingen zijn goed te behandelen met IPL. Met name pigmentvlekken ontstaan door zonneschade in het gelaat en op de handruggen. Belangrijk: alleen pigmentvlekken, zoals ouderdomsvlekken en sproeten komen in aanmerking voor laserbehandeling. Waar pigment ontbreekt (vitiligo), kan niet behandeld worden. Ook zogenaamde haemosiderine (ijzerophopingen) pigmentaties aan de onderbenen bij patiënten met chronisch aderfalen kunnen met de laser worden behandeld.
Moedervlekken worden niet met laser verwijderd. Het is dan namelijk niet meer mogelijk om te zien hoe de cellen zich op microscopisch niveau zullen ontwikkelen. Aan de hand van de zogenaamde ABCD-criteria (Asymmetrie van de laesies, onregelmatige Begrenzing, kleurvariatie (Colour) en een Diameter van meer dan 6mm), kan een melanoom (kwaadaardige moedervlek) onderscheiden worden van een moedervlek. Indien er ook maar een geringste verdenking op melanoom bestaat, zal de moedervlek microscopisch worden onderzocht. Soms wil de patiënt echter uit cosmetisch oogpunt een moedervlek laten verwijderen. Dit gebeurt dan chirurgisch.
Rimpelvorming in de huid is een natuurlijk verschijnsel. Door verschillende oorzaken (zonlicht, slechte algehele conditie, acné etc.) kan de huid sneller verouderen. Het kan wenselijk zijn om deze ‘verouderingskenmerken’ te verminderen. Chemische peeling van de huid is een methode om kleine oppervlakkige rimpels en onregelmatigheden door bijvoorbeeld acné minder zichtbaar te maken en verkleuringen van de huid te verminderen. Daarnaast geeft een peeling een sterk verfrissend effect. Een combinatie van verschillende technieken is veelal mogelijk en soms zelfs noodzakelijk voor een optimaal resultaat.
Op het gebied van huid, laser en IPLbehandelingen is tegenwoordig veel mogelijk. Bij elke laser/IPL behandeling is het echter belangrijk dat uw huid voor de behandeling geen zon (ook geen zonnebank) heeft gehad en ook dat u geen zelfbruinende crèmes heeft gebruikt. Gedurende een laser- of IPL-behandeling worden er veelal rustperiodes in acht genomen. Dit, omdat de huid tijd nodig heeft om te herstellen. Na een behandeling moet u de huid goed beschermen tegen de zon. Dit kunt u doen met een hoge zonnefactor (factor 30 of hoger).

Helaas kunnen niet altijd alle huidtypes behandeld worden. Uiteraard verschilt dit per persoon en per soort behandeling. Daarom is een uitgebreid intakegesprek noodzakelijk. Tijdens dit gesprek kan de te behandelen huid nauwkeurig onderzocht worden, waarna een behandelplan volgt; u dient immers op de hoogte gebracht te worden van de voor- en nadelen én het  te verwachten resultaat. 


Bijdrage van: H. Moerkerken bij Haaglanden Kliniek
Reactie plaatsen