Verschillende methodes voor huidverbetering

Een frisse, gezonde en jeugdige uitstraling wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van uw huid. Deze kan echter om verschillende redenen niet optimaal zijn. In de eerste plaats is het natuurlijk de biologische veroudering waardoor de kwaliteit van de huid achteruit gaat. Zonnen, roken, stress en hormonale veranderingen doen hier nog een schepje bovenop. Uiteindelijk resulteert dit in een grauwe teint, verslapte contouren, pigmentvlekken, rimpels en een gebrek aan veerkracht. Met behulp van de verschillende methodes voor huidverbetering is het echter mogelijk om de huid langer jong en fris te houden. Dankzij de nieuwste innovatieve apparatuur kunnen we de kwaliteit van de huid écht in de diepte verbeteren.
Vertoont de huid rimpeltjes, is ze grauw of voelt ze ruw aan, dan zijn er verschillende peelings mogelijk. Door middel van een oppervlakkige peeling (zoals een glycolzuurpeeling) kan op een veilige en gecontroleerde manier de bovenste laag met de beschadigde huidcellen verwijderd worden. Hierdoor wordt de ‘gezonde huid’ weer zichtbaar. De meeste mensen zien al na de eerste behandeling dat de huid er stralender uitziet en beter aanvoelt. Voor een optimaal resultaat zijn meestal zes tot negen behandelingen nodig met oplopende sterktes. Zo’n oppervlakkige peeling is nauwelijks belastend. U kunt als u wilt meteen weer uw dagelijkse bezigheden hervatten.
Is de huid al iets meer verouderd en zijn er oppervlakkige rimpels zichtbaar, dan kan een sterkere peeling (zoals de TCA peeling) toegepast worden. Deze peeling vereist meer nazorg, maar het resultaat is intenser: rimpels verzachten, verkleuringen verdwijnen en het gezicht wordt sterk verfrist. Voor een TCA peeling wordt de stof trichloorazijnzuur gebruikt. Deze stof ontdoet de natuurlijke celeiwitten van hun wateromhulsel waardoor de bovenste huidlaag opdroogt en afgestoten wordt. Nadat uw huid hersteld is, ziet ze er aanmerkelijk gladder, zachter en frisser uit. De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd en duurt ongeveer vijftien minuten. Het aanbrengen van het trichloorazijnzuur veroorzaakt een intens brandend gevoel. Na een tot twee minuten wordt de huid gekoeld en vermindert het pijnlijke gevoel snel. Een of twee dagen na de behandeling wordt de huid donker en begint te vervellen. Daardoor bent u de eerste dagen na de ingreep niet toonbaar. Gemiddeld zal het effect twee tot drie jaar aanhouden. Een TCA peeling kan ook worden toegepast op plekken waar de huid vrij dun is, zoals de handruggen en de hals. De huid wordt er gladder en egaler door.
Sinds de introductie van laserbehandelingen voor de huid in de jaren negentig is er veel veranderd en verbeterd. Dankzij nieuwe lasers kunnen we nu voor veel verschillende indicaties een behandeling op maat aanbieden.
Een veelgebruikte laser is de Nd:YAG laser, een lang gepulste laser met verschillende toepassingen. Deze laser geeft een goed resultaat bij couperose. De warmte van de laser breekt de bloedvaatjes af waarna ze door het lichaam zelf worden opgeruimd. Ook bij fijne rimpeltjes of beginnende huidverslapping doet deze laser prima dienst. Hij verwarmt de dieper gelegen huidlagen wat de aanmaak van nieuw collageen stimuleert. Daardoor verstevigt de huid al na een aantal behandelingen. Ook rond de ogen, waar de huid dunner en gevoeliger is, kan met deze laser prima worden gewerkt. Een vervaging van de lijntjes en een lichte verstrakking van het ooglid zijn het resultaat.
Een nieuw lasertype is de fractional laser. Deze laser wordt ingezet om een huid die volume en elasticiteit mist weer stevig en veerkrachtig te maken. De fractional laser schiet een  groot aantal heel kleine gaatjes in de huid met behulp van laserlicht: per vierkante centimeter maakt de laser 200 tot 300 kleine gaatjes. Deze kleine wondjes genezen heel snel, omdat ze aan alle kanten worden omgeven door gezonde huidcellen. Tijdens het genezingsproces wordt zowel de opperhuid als het bindweefsel in de lederhuid vernieuwd. De huid krijgt daardoor haar volle, veerkrachtige uitstraling terug. In vergelijking met andere lasers heeft de fractional laser een veel kortere hersteltijd.
De fractional laser kan worden uitgerust met een IPL (intense pulsed light) kop, die uitermate geschikt is om diverse vormen van pigmentatie te vervagen. Deze IPL is niet te vergelijken met de IPL voor ontharing waar de meeste schoonheidsspecialistes mee werken. De fractional laser-IPL heeft beduidend meer energie en er zijn meerdere behandelcombinaties  mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld poikilodermie van Civatte, een gemengd beeld van couperose en pigment, prima behandeld worden. Ook ouderdomsvlekken (lentigo, levervlekken) en sproeten worden dankzij deze laser zichtbaar minder.
Behandeling met de CO2 laser, ook wel CO2 Laser Resurfacing genoemd, is één van de eerste toepassingen van laser voor huidverbetering. Deze behandeling wordt tegenwoordig wat minder vaak gedaan dan vroeger, omdat we nu ook andere laserbehandelingen kunnen aanbieden. Maar voor diepe rimpels is CO2 Laser Resurfacing nog steeds de aangewezen  methode. Het is de meest effectieve en best gecontroleerde manier om oppervlakkige huidlagen te verwijderen, die door een nieuwe huid worden vervangen. Na de behandeling is de huid in alle opzichten ‘verjongd’: ze is gladder, soepeler, minder vochtarm en beter van teint.
De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het infrarode (dus warme) licht uit de CO2 laser wordt door het vocht in de huid geabsorbeerd. Hierdoor verdampt het behandelde huidlaagje en blijft er slechts een grijzig laagje stof over dat met een gaasje voorzichtig wordt weggeveegd. Wat overblijft is vergelijkbaar met een oppervlakkige vervelling. Lijntjes en rimpels zijn afgevlakt en daardoor minder zichtbaar, ouderdomsvlekken zijn meestal compleet verdwenen. Omdat de laser computergestuurd is, kan er tot op tienden van millimeters nauwkeurig worden gewerkt. Zo is er geen kans dat er te veel huid wordt verwijderd. Indien nodig kan de arts een tweede of zelfs derde flinterdun laagje laten verdampen.

Een positief neveneffect van de behandeling is dat tegelijkertijd het onderliggende bindweefsel met 10 tot 15% krimpt. Dat geeft de huid een strakker aanzien. Het resultaat van CO2 Laser Resurfacing is mooie gladde en strakkere huid die minder vochtarm is en een betere teint heeft. In het algemeen blijft bij een goede huidverzorging het resultaat vijf tot tien jaar zichtbaar. Nadeel van deze behandeling is dat het herstelproces relatief lang duurt. Gedurende een tot twee weken bent u niet toonbaar en kunt u niet werken of aan sociale activiteiten deelnemen. Ook bent u zeker twee weken intensief bezig met de nazorg. Maar door het zeer goede resultaat zijn gelukkig de meeste mensen de minder leuke kanten weer snel vergeten.
De CO2 laser zoals hierboven beschreven, kent inmiddels ook een nieuwe variant: de fractional CO2 laser. Behandeling met deze nieuwe CO2 laser noemen we CO2 Laser  Rejuvenation (verjonging). Het gaat snel, is weinig pijnlijk en het herstel duurt slechts enkele dagen. CO2 Laser Rejuvenation is bedoeld voor mensen met een matige tot aanzienlijke huidveroudering, die zich uit in fijne en grove rimpels, een grove huidstructuur, een vale huidskleur en gebrek aan veerkracht. Deze behandeling verbetert de huidstructuur en geeft nieuwe veerkracht. Behalve het gezicht kunnen ook de hals, het decolleté en de handruggen behandeld worden. Daarnaast kan deze laser worden gebruikt om littekens (onder andere als gevolg van acne) minder diep en daardoor minder zichtbaar te maken. CO2 Laser Rejuvenation levert ook prima resultaten bij sproeten of een zwangerschapsmasker (melasma).

De laser die voor deze behandelingen gebruikt wordt, levert de straling ‘gefractioneerd’ (in kleine deeltjes) aan. In plaats van een laagje huid te verdampen, schiet deze laser honderden piepkleine gaatjes in de huid. Die gaatjes zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Na de behandeling is de huid rood en iets gezwollen en kunnen er kleine korstjes ontstaan. Al na enkele dagen kunt u weer aan het werk.
Mesotherapie is als anti-aging behandeling nog vrij nieuw, maar bestaat in de medische wereld al lang. Deze therapie werd al in 1952 ontwikkeld door de Franse arts dr. Michel Pastor voor behandeling van pijn en sportblessures. Destijds betekende mesotherapie een omwenteling in de medische wereld!  Mesotherapie bestaat uit het inbrengen van speciale stoffen  door middel van heel veel oppervlakkige prikjes in de huid. Hiervoor wordt een soort injectiepistool met een heel fijn naaldje gebruikt. De basisstof is een zuiver natuurlijk hoog gedoseerd hyaluronzuur. Daaraan wordt een cocktail van essentiële vitaminen, aminozuren en antioxidanten toegevoegd. Door mesotherapie verbeteren de stofwisselingsprocessen in de huid, waardoor de oorzaak van de verouderingsverschijnselen wordt aangepakt. Zo wordt bijvoorbeeld het samenklonteren van collageen ongedaan gemaakt. Hierdoor worden de onderste huidlagen weer egaal en krijgen ze nieuwe veerkracht en elasticiteit. Ook de schadelijke gevolgen van roken, luchtvervuiling en zonlicht worden aangepakt. Daarnaast  werkt mesotherapie goed tegen fijne rimpels en een droge en ruwe huid. Mesotherapie is dus een perfect preventief middel in de strijd tegen huidveroudering.
Radiofrequentietherapie is een van de nieuwste methodes om een verslapte huid te verstevigen. Radiofrequente apparatuur werkt op basis van onzichtbare straling die doordringt in de huid en daar zorgt voor verwarming van het weefsel. Als reactie op die warmte wordt er meer collageen gevormd waardoor de huid verstrakt. Radiofrequentietherapie is bij uitstek geschikt voor verslapping in het gezicht, met name bij de kaaklijn (beginnende hamsterwangen), maar kan ook worden toegepast bij verslapping van de hals of het decolleté, voor overtollig vet op de buik, voor loszittende huid aan de bovenarmen en voor het verstevigen van de billen.
Er zijn verschillende systemen voor radiofrequentietherapie, zoals Thermage, Velasmooth en Accent. Groot voordeel van dit laatste systeem is dat de behandeling vrijwel pijnloos is: een intens gevoel van warmte is het enige wat u ervan merkt. Omdat in de handstukken een ingebouwde koeling zit, wordt dehuid beschermd tegen oververhitting en is de  behandeling prima te verdragen. Meestal zijn vier tot zes behandelingen nodig voor een optimaal resultaat, steeds met een interval van twee weken. Er is na de behandeling geen  sprake van hersteltijd, u kunt meteen uw dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Meteen na de behandeling is de huid al zichtbaar strakker en gladder. De aanmaak van nieuwe collagene vezels neemt echter meer tijd in beslag.Vandaar dat de verbetering nog twee tot vier maanden na de behandeling doorgaat. Het resultaat van radiofrequentietherapie is langdurig en verdwijnt dus niet wanneer er met de behandeling gestopt wordt. Wel wordt een maal per jaar een onderhoudsbehandeling aanbevolen om het effect te behouden.
Acne komt veel voor, niet alleen bij tieners maar ook bij volwassenen. Lange tijd was deze aandoening alleen te behandelen met zware medicijnen die behoorlijk wat bijwerkingen hadden.  Gelukkig zijn er inmiddels ook andere, minder belastende behandelmogelijkheden. Niet alleen voor actieve acne (wanneer de puistjes in volle hevigheid aanwezig zijn), maar ook voor de littekens die kunnen achterblijven wanneer de puistjes verdwenen zijn.
Oppervlakkige peelings kunnen een vette, onrustige huid rustiger en gladder maken. Daardoor wordt verstopping van de talgklieren, en dus het ontstaan van nieuwe puistjes, tegengegaan. Bij milde tot matig actieve acne kan de Nd:YAG laser ingezet worden. Deze laser doodt de bacteriën die acne veroorzaken (Propionibacterium Acnes) en verwarmt de talg waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken. Voor ernstige acne is er de behandelmethode: ALA-PDT. PDT staat voor photodynamische therapie: een behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende soorten licht. Daarbij wordt eerst een speciale lichtgevoelige stof (ALA) op de huid aangebracht. Onder invloed van ultraviolet licht wordt het ALA geactiveerd en worden de talgklieren vernietigd. Omdat er dan geen onderliggende structuur meer is die ontstoken kan raken, kan PDT acne mogelijk genezen! ALA-PDT is één van de nieuwste behandelmethodes binnen de dermatologie en wordt al met veel succes toegepast bij de behandeling van huidkanker. Ook bij acne blijkt deze methode goed te werken.
Ontsierende acnelittekens kunnen op verschillende manieren behandeld worden afhankelijk van de plaats, grootte en diepte. Voor acnelittekens die nog niet zo lang bestaan wordt de  fractional laser of de Nd:YAG laser gebruikt. Meestalis er na meerdere behandelingen sprake van een duidelijke verbetering. Wanneer de huid onregelmatig van structuur is en oneffen oogt, kan een TCA peeling gedaan worden. Deze intensieve peeling verwijdert de bovenste huidlaag en maakt de huid gladder en zachter.
Soms kunnen acnelittekens over grotere gebieden van de huid een glooiing veroorzaken. Het onderhuidse weefsel is dan zodanig aangetast door de acne dat de huid echt ingevallen  is. In die gevallen kan de huid van binnenuit worden opgevuld met behulp van een filler. Hiervoor wordt meestal Restylane gebruikt, een gel op basis van hyaluronzuur die door middel van injecties ingebracht wordt.
Uitgebreide en diepe acnelittekens kunnen prima worden behandeld met de CO2 laser. Deze laser verdampt het bovenste laagje van de huid, waardoor het huidoppervlak gladder en  egaler wordt en acnelittekens grotendeels verdwijnen.Bij minder uitgebreide littekenvorming kan de mildere CO2 laser (CO2 Laser Rejuvenation) worden ingezet. Littekens worden door deze behandeling minder diep en daardoor minder zichtbaar.
Sommige acnelittekens zijn als duidelijke putjes in de huid zichtbaar. Deze smalle, maar diepe littekens worden ook wel ‘ice-pick scars’ genoemd. Door middel van een punch met hechting kunnen deze diepe littekens weggehaald worden. Uit gegevens in de medische literatuur blijkt dat deze methode de littekens zo’n 50% minder diep maakt.
Goed om te weten: geen enkele arts of huidtherapeut kan garanderen dat uw huid 100% glad wordt of dat de acne volledig verdwijnt. Maar het is wél mogelijk om de littekens duidelijk minder zichtbaar te maken en actieve acne aanzienlijk te verminderen. En dat is een enorme vooruitgang ten opzichte van de oude behandelmogelijkheden!

Bijdrage van: dr. P.J. Velthuis, Dermatoloog, Medisch Directeur bij Velthuis Kliniek Eindhoven, Hilversum, Rotterdam, Enschede, Velp
Reactie plaatsen