Littekencorrectie bij Haaglanden Kliniek

Haaglanden Kliniek is op 8 juli 2015 failliet verklaard door de rechtbank.

Littekens, ontstaan door ongevallen of vroegere operaties, kunnen soms verbeterd maar niet verwijderd worden. Omdat littekens bijzonder verschillend zijn, kan er vrijwel geen standaardadvies gegeven worden. Mocht u een littekencorrectie wensen, is het verstandig om een afspraak te maken met een plastisch chirurg voor een consult. Tijdens dit consultgesprek zal de specialist u uitvoerig inlichten over de in uw geval beste behandeling en de te verwachten resultaten.

In het geval u besluit over te gaan tot de behandeling zelf, hebben we hieronder de richtlijnen alvast voor u op een rijtje gezet.
  • Vanaf twee weken vóór- en tot één week na de operatie mag u geen Acetyl-salicylzuur bevattende medicijnen gebruiken. Deze stof kan voorkomen in pijnstillers zoals Aspirine, Acetosal, Ascal en Aspro. Bij hoofdpijn of andere pijnen raden wij u aan uitsluitend Paracetamol te gebruiken.
  • Als u antistollingsmiddelen gebruikt, moet dit ten minste vijf dagen van tevoren worden gestaakt, echter niet zonder overleg met de plastisch chirurg en eventueel de huisarts.
  • Roken: minimaal één dag voor de behandeling stoppen met roken. Wij adviseren u echter, zodra de operatie gepland is, te stoppen met roken, aangezien dit enorm bevorderend kan zijn voor het genezingsproces.
  • Alcohol: ook hier raden wij u aan om een dag van tevoren te stoppen met het drinken van alcohol.
  • Nuchter: u mag indien u onder algehele narcose wordt behandeld, zes uur voorafgaand aan de ingreep niets meer eten en drinken.

De technieken die gebruikt worden variëren. Soms is het mogelijk een litteken eenvoudig uit te snijden of de richting van een litteken gedeeltelijk te wijzigen, zodat het samenvalt met de natuurlijke huidplooien. Ook kan soms de omringende huid zodanig los worden gemaakt, dat de wond zonder spanning op de wondranden kan genezen. De wondsluiting gebeurt met een techniek waarbij fijne draadjes worden gebruikt.

Afhankelijk van de plaats op het lichaam en de spanning op de wondranden kunnen de hechtingen na ongeveer vijf dagen (b.v. gezicht) tot twee weken (ledematen) worden verwijderd. Uiteraard kan er in het begin enige zwelling of bloeduitstorting zijn, maar dit verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen. Als het litteken eenmaal goed is genezen en volledig tot rust is gekomen zal het resultaat stabiel zijn en zal het litteken niet meer veranderen. Dit proces duurt minimaal 1 jaar.

Risico’s en complicaties

U wordt uiteraard naar beste kunnen behandeld. Echter is het onmogelijk om garanties te geven. Zoals bij elke operatie is ook bij een littekencorrectie de kans op complicaties aanwezig.

Nazorg

Een goede nazorg is voor HaaglandenKliniek van even groot belang als de behandeling zelf. Wij willen er dan ook voor zorgen dat u zo snel mogelijk weer optimaal herstelt. Daarom zullen wij na de behandeling enkele controles uitvoeren.

Bijdrage van: Drs. W. Roosenburg, plastisch chirurg bij HaaglandenKliniek
Reactie plaatsen