Veelgestelde vragen

Huid-, laser- en IPL-behandelingen
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over huid-, laser- en IPL-behandelingen.

Cellulitis


Injectables


Laser


Peeling


Cellulitis



Bestaat er een operatie om cellulitis te verwijderen?

Nee, opvullen van intrekkingen met eigen vet is mogelijk, maar het is een illusie te denken dat de onregelmatigheden van cellulitis hiermee echt weg te werken zijn.

Injectables



Wat is een injectable behandeling?

Bij een injectable behandeling wordt er een filler gebruikt om rimpels op te vullen en te vervagen. Met een dun naaldje wordt het middel op de plek van de rimpel ingespoten zodat deze van onder de huid wordt opgevuld. Ook kunnen gezichtscontouren worden verbeterd door middel van injecties. De huid wordt dan op de juiste plekken verstevigd en opgevuld zodat de jeugdige uitstraling wordt hersteld.

Vroeger werd er veel gewerkt met permanente fillers. Deze geven op korte termijn een mooi resultaat, maar op de lange termijn zijn er risico’s aan verbonden zoals ontstekingen en harde bobbels onder de huid die alleen operatief verwijderd kunnen worden. Tegenwoordig wordt er vrijwel altijd met tijdelijke fillers gewerkt. Deze zijn door het lichaam afbreekbaar en brengen aanzienlijk minder risico’s met zich mee. Het resultaat van tijdelijke fillers blijft enkele maanden zichtbaar. Nadat het product is uitgewerkt kan er eventueel een ander product worden gekozen.

Welke injectable is waarvoor geschikt?

Er zijn vele verschillende injectables en mogelijkheden om verschillende gezichtsgebieden te behandelen.

Hyaluronzuur


Om extra volume in het gezicht te creëren kan worden gekozen voor injectables op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof waarvan de productie afneemt naarmate we ouder worden. Injectables op basis van dit middel zijn zeer geschikt voor het creëren van mooiere profiellijnen, definiëren van gezichtscontouren, opvulling van fijne rimpels en corrigeren van asymmetrie. De stof dient als tijdelijk opvulmateriaal en het resultaat blijft gemiddeld een jaar zichtbaar. Enkele voorbeelden van injectables met hyaluronzuur zijn: Juvéderm, Restylane, Macrolane en Perlane.

Polymelkzuur fillers


Een ander voorbeeld van injectables op basis van een biologisch afbreekbare stof zijn de polymelkzuur fillers. Deze stof vormt nieuw collageen (bindweefsel) in de huid en wordt gebruikt om vetverlies in het gezicht te herstellen. Zo kunnen gezichtscontouren worden aangepast en krijgt het gezicht zijn jonge uitstraling terug. Een behandeling met deze filler wordt ook wel een liquid facelift genoemd, omdat de verslapte huid weer mooi wordt opgevuld en strak getrokken.

Vaak moet de behandeling twee á drie keer herhaald worden om het gewenste resultaat te bereiken. Het bindweefsel dat met deze behandeling wordt aangemaakt is blijvend; met een jaarlijkse kleine touch blijft het uiteindelijke resultaat langdurig zichtbaar. Enkele voorbeelden van injectables met polymelkzuur zijn: Sculptra en de liquid facelift.

Radiesse


Een andere filler die zeer geschikt is voor diepere rimpels en het aanpassen van gezichtscontouren is Radiesse. Deze injectable creëert niet alleen volume, maar stimuleert het lichaam ook om nieuw bindweefsel te produceren. Radiesse is opgebouwd uit lichaamseigen stoffen (calcium en fosfaat-ionen) en daardoor dus veilig op het gebied van allergieën en het is biologisch afbreekbaar. De stoffen van de filler geven direct resultaat en worden daarna langzaam door lichaamseigen cellen vervangen waardoor het resultaat ruim een jaar zichtbaar blijft. De stof is niet geschikt voor fijne lijntjes rondom de ogen of voor rimpels veroorzaakt door gezichtsuitdrukking, hiervoor wordt vaak gekozen voor hyaluronzuur en botox injectables.

Lipofilling


Lipofilling is een andere manier om volume in de huid aan te brengen. Bij deze methode wordt het lichaamseigen vet gebruikt om de gewenste plekken in het gezicht op te vullen. Het is een zeer geschikte manier om gezichtscontouren te verbeteren. Onder plaatselijke verdoving wordt met dunne buisjes een kleine hoeveelheid vet uit een ander deel van het lichaam (meestal de buik of de heupen) weggehaald. Dit wordt dan gezuiverd zodat het in het gezicht kan worden geplaatst. Omdat er met lichaamseigen materiaal wordt gewerkt is de kans op afstoting minimaal. Dit maakt deze methode erg veilig en zorgt voor een permanent resultaat. Wanneer de zwelling na ongeveer veertien dagen geheel is weggetrokken, wordt het uiteindelijke resultaat goed zichtbaar.

Botox


Eén van de meest bekende injectables is botox. Deze injectable wordt gebruikt bij rimpels die worden veroorzaakt door gezichtsuitdrukking en spiercontractie in het gelaat, bijvoorbeeld fronsrimpels en kraaienpootjes. Botox is een gezuiverde vorm van een bepaald eiwit dat de spier ontspant. Door de spieren onder de rimpels met Botox te behandelen, zullen deze ontspannen en wordt de huid weer glad. De spieren kunnen dan niet meer worden aangespannen en bijvoorbeeld fronsen is dan tijdelijk niet meer mogelijk. Omdat Botox hiermee de oorzaak van de rimpels aanpakt worden diepere en nieuwe rimpels voorkomen. Het resultaat is na enkele dagen zichtbaar en houdt gemiddeld vijf maanden aan.

Mesotherapie


Mesotherapie is een speciaal soort injectable behandeling. Met een injectiepistool wordt er door middel van een heel dun naaldje de stof hyaluronzuur in combinatie met een cocktail van vitaminen en mineralen in de onderste huidlagen aangebracht. Door deze behandeling wordt de stofwisseling in de onderste huidlagen gestimuleerd en worden deze weer egaal. De huid krijgt nieuwe veerkracht en elasticiteit. Mesotherapie wordt gezien als een preventieve behandeling en werkt goed bij een droge huid en kleine rimpeltjes.


Hoe verloopt de behandeling?

Over het algemeen duurt een injectable behandeling gemiddeld ongeveer 30 minuten. De exacte duur van de behandeling is afhankelijk van de injectieplaats en het soort injectable. Bij het gebruik van bijvoorbeeld lipofilling worden de te behandelen gebieden vooraf verdoofd, deze behandeling duurt daarom langer. Bij andere injectables is het zo dat het verdovende middel al in de filler zit verwerkt en de huid automatisch verdoofd wordt tijdens de behandeling. Het kan zijn dat er na de behandeling nog wordt gekoeld om eventuele zwelling te verminderen of te voorkomen.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Na een injectable behandeling kunt u direct weer naar huis. Het is dan vooral van belang dat het behandelde gebied rust krijgt. Om de fillers hun werk op de juiste plek te laten doen is het verstandig de eerste paar uur na de behandeling niet teveel in het behandelde gebied te wrijven of te masseren. Bij sommige injectables kunt u het best de eerste uren na de behandeling niet gaan liggen. De filler kan zich dan onder de huid verspreiden wat het resultaat kan beïnvloeden. Bewegen van de gezichtsspieren kan echter wel helpen om de filler sneller op te nemen. Veel warmte op de huid (door bijvoorbeeld de zonnebank) kan bijdragen aan de afbraak van de filler en kan dus de effectiviteit van de behandeling beïnvloeden.

Hoe lang duurt het voordat het resultaat zichtbaar is?

Bij de meeste injectable behandelingen is het resultaat vrij snel zichtbaar. Het kan zijn dat de huid na de behandeling iets opzwelt, wat rood wordt of dat er enkele bloeduitstortingen ontstaan. Deze symptomen zijn echter van tijdelijke aard en trekken doorgaans erg snel weer weg.
Bij Botox behandelingen begint de ontwikkeling van het product na ongeveer twee dagen en is het uiteindelijke resultaat na ongeveer twee weken zichtbaar en is blijvend voor ongeveer vier tot zes maanden. Bij de hyaluronzuur injectables is het resultaat vaak direct na de behandeling zichtbaar. De behandelde huid kan mogelijk iets opzwellen, maar dit trekt vaak snel weer weg. Het resultaat blijft gemiddeld ongeveer twaalf maanden zichtbaar. Bij een mesotherapiebehandeling verloopt het proces geleidelijk. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De injectables die gericht zijn op het creëren van volume hebben vaak iets langer nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het is van belang dat de filler onderhuids vasthecht aan het bindweefsel en dit gaat bij elke patiënt op zijn eigen tempo. De effecten van Radiesse zijn echter wel direct zichtbaar en het resultaat houdt gemiddeld achttien maanden aan.

Laser



Wat is een laserbehandeling?

Een laserbehandeling bestaat er in vele vormen en gradaties, maar het doel van elke laserbehandeling is om de huid te stimuleren en te vernieuwen. Door middel van lichtgolven of radiofrequente golven wordt de oppervlakkige huidlaag verwijderd en worden de lagen eronder gestimuleerd te vernieuwen. Het resultaat van een laserbehandeling is een gladdere en egalere huid. Afhankelijk van het soort laser kunnen problemen als couperose, pigmentvlekken, rimpels en  (acne)littekens behandeld worden. Met een laserbehandeling kunnen ook tatoeages verwijderd worden.

Welke laser is waarvoor geschikt?



Softlaser


De softlaser, ook wel de L3 laser genoemd, is één van de lichtere, meest comfortabele lasermethoden op dit moment. Het maakt gebruik van koud licht en de behandeling is daarom geheel pijnloos, rustgevend en geschiedt zonder enige bijwerkingen. Er is dan ook geen hersteltijd na behandeling met deze laser en u kunt direct uw dagelijkse bezigheden hervatten. De softlaser pakt beschadigde cellen aan en stimuleert de stofwisseling in de huid. Het vernieuwt zowel de bovenste laag van de huid als dat het de diepere huidlagen en gezichtsspieren stimuleert. De laser is geschikt voor behandeling van (acne)littekens, rimpels, huidoneffenheden en verslapte huid.

Fractionele laser


De fractionele laser is één van de meest bekende lasertechnieken van het moment. Het is een zeer effectieve behandeling op het gebied van huidverjonging, huidverstrakking en huidverbetering. De fractionele laser schiet als het ware kleine gaatjes in de diepere huidlagen. De huid wordt hierdoor gedwongen te herstellen en de huidcellen rondom de gaatjes zullen naar elkaar toetrekken. Tijdens het genezingsproces wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd en wordt de opperhuid vernieuwd. Het resultaat zal een strakke, gladde, jeugdige en egale huid zijn.

eMatrix


De eMatrix is een lasersysteem dat is gebaseerd op radiofrequente golven. De bovenste lagen van de huid worden bij behandeling met deze laser niet beschadigd en de hersteltijd is dus aanzienlijk korter. Het bindweefsel in de diepere lagen van de huid wordt gestimuleerd en de huid wordt als het ware van binnenuit vernieuwd. Het resultaat zal een jonge, sterke en elastische huid zijn. 
De laser is geschikt voor allerlei behandelingen op het gebied van huidverjonging en -verbetering en kan worden toegepast op alle huidtypen. Ook is het mogelijk bepaalde delen van het gezicht te behandelen in het geval van plaatselijke oneffenheden.

Hoe verloopt de behandeling?

Omdat de softlaser slechts gebruik maakt van koud licht en een zeer zachte lasermethode is, dient u vooraf geen rekening te houden met de behandeling. U hoeft vooraf geen antibioticum kuur te starten en de huid hoeft ook niet verdoofd te worden. De behandeling zal ongeveer twintig minuten duren en u kunt de behandeling meerdere malen herhalen tot het gewenste resultaat is bereikt.

Bij een behandeling met een fractionele laser dient u vooraf een consult en huidanalyse te ondergaan. Er wordt bepaald welke lasersterkte het meest geschikt is en het gewenste resultaat, de risico’s en de mogelijkheden worden besproken. De ochtend van de behandeling dient u te starten met een antibioticum kuur, dit voorkomt blaasjes en eventuele ontstekingen. Wanneer u de behandeling ondergaat zal de huid eerst grondig gereinigd worden waarna de verdovingszalf zal worden aangebracht. Wanneer het laserapparaat is afgesteld en de verdoving is ingewerkt kan de behandeling worden gestart. Gemiddeld duurt de behandeling zelf zo’n dertig minuten, waarna de huid zal worden ingesmeerd met kalmerende zalf die de huid zacht en vochtig dient te houden zodat korstvorming kan worden voorkomen.

Het eMatrix lasersysteem maakt gebruik van radiofrequente golven en beschadigt de opperhuid niet tijdens de behandeling. Er is dus geen verdoving nodig. De gehele behandeling duurt slechts twintig minuten.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

De softlaser en eMatrix behandelingen brengen zeer weinig bijwerkingen met zich mee. Na de behandeling kunt u vrijwel direct uw normale levensstijl hervatten. Het kan zijn dat de huid na een behandeling met de eMatrix nog iets rood is, maar dit is doorgaans binnen twee dagen verdwenen.

Na een behandeling met een fractionele laser zijn er echter wel bijwerkingen en is er enige hersteltijd nodig. Nadat de verdoving is uitgewerkt zal de huid iets branderig aanvoelen, maar u kunt na de behandeling wel direct naar huis. Er is enige nazorg nodig, om eventuele korstjes te voorkomen dient u de huid vochtig te houden met speciale crème en zult u de huid drie keer per dag voor een aantal minuten met azijnzuur kompressen moeten bedekken. Het kan zijn dat de huid enige tijd zal nabloeden en gezwollen blijft, dit is normaal en zal geleidelijk aan wegtrekken. Ook zal de huid nog enkele weken wat roodgekleurd en gevoelig zijn. Tijdens de genezingsfase is het van belang infecties te voorkomen en een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor te dragen.

Hoe lang duurt het voordat het resultaat zichtbaar is?


Bij softlaser treden er geen bijwerkingen op en er hoeft dus geen rekening gehouden te worden met een herstelperiode. Gedurende de behandelingen kan er bepaald worden wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Voor langdurig resultaat wordt er een kuur van een aantal behandelingen aangeraden. De behandeling kan ook in combinatie worden uitgevoerd met bijvoorbeeld een peeling voor een extra mooi resultaat.

Bij een behandeling met de eMatrix is er vrijwel direct resultaat zichtbaar, echter dit blijft zich drie tot zes maanden na de behandeling nog door ontwikkelen. Het uiteindelijke resultaat kan daarna dus bepaald worden. De mogelijkheid bestaat om de behandeling daarna nog enkele malen te herhalen voor een nog mooier resultaat.

Na de behandeling met de fractionele laser kan de huid licht geïrriteerd, gezwollen en rood zijn, dit trekt meestal binnen enkele uren na de behandeling weg. Na een aantal dagen is al een positieve ontwikkeling in de kwaliteit van de huid merkbaar, maar het duurt enkele weken (gemiddeld vijf weken) voordat het uiteindelijke resultaat zichtbaar is. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van lasersystemen. De nieuwe systemen zoals bijvoorbeeld Erbium en Palomar Starlux zijn erop gericht om de herstelperiode zo kort mogelijk te maken en de bijwerkingen tot een minimum te beperken.

Peeling



Wat is een peeling?

Bij een peeling wordt de bovenste laag van de huid verwijderd waardoor de huid wordt vernieuwd en er weer stralend uit zal zien. De behandeling kan worden uitgevoerd door het aanbrengen van een crème of vloeistof, maar een peeling kan ook mechanisch worden gedaan.

Welke peeling is waarvoor geschikt?

Microdermabrasie


Microdermabrasie is een mechanische vorm van peeling. Met een klein apparaatje kan op gecontroleerde wijze de bovenste laag van de huid worden verwijderd. De huid wordt als het ware gescrubd met een diamant- of kristalschijfje waardoor onmiddellijk alle dode huidcellen en onzuiverheden worden verwijderd. De bloedcirculatie in de huid wordt verbeterd en celvernieuwing en collageenaanmaak wordt gestimuleerd. De behandeling is zeer geschikt voor het verbeteren van de algehele huidconditie, verwijderen van lichte lijntjes en rimpels, aanpak van een vette en onzuivere huid en het verwijderen van pigmentvlekken en kleine littekentjes. Omdat microdermabrasie een milde en oppervlakkige vorm van peelen is, heeft de huid weinig hersteltijd nodig.

Fruitzuurpeeling


Naast mechanische peelings zijn er ook vele chemische peelings beschikbaar, de fruitzuurpeeling is hiervan een voorbeeld. Glycol is de werkende stof bij deze behandeling en verwijst naar de fruitzuren in de peeling. De stoffen stimuleren nieuwe celaanmaak in de huid en de behandeling zal leiden tot een gladdere, gezondere en stevigere huid. Deze behandeling is zeer geschikt bij pigmentvlekken, acne en rimpels, maar dient wel meerdere malen herhaald te worden om het gewenste resultaat te bereiken.

TCA peeling


Een voorbeeld van een sterkere chemische peeling is de TCA peeling. De werkzame stof in deze peeling is het trichloorazijnzuur welke in verschillende concentraties in de peeling verwerkt kan worden. De peeling zorgt ervoor dat de bovenste, beschadigde huidlagen loslaten en er een nieuwe, frisse huidlaag naar boven komt. Na de behandeling zal de huid dus gaan vervellen en kan het behandelde gebied rood zijn en branderig aanvoelen. Dit trekt echter na een aantal dagen weg waarna de algehele conditie van de huid is verbeterd en gezonder, gladder en steviger is geworden. De behandeling is geschikt voor het verbeteren van de huidstructuur, verfijnen van poriën, vervagen van rimpels en pigmentvlekken en verbeteren van de huidconditie.

Natuurlijke peeling


Ook is het mogelijk te kiezen voor een natuurlijke peeling op basis van natuurlijke ingrediënten en kruiden. Deze behandeling wordt ook wel Aziatische of Green peeling genoemd. Tijdens de behandeling worden de kruiden in de huid gemasseerd waardoor de huid goed doorbloed, de stofwisseling wordt verbeterd en de vorming van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Na een aantal dagen laat de huid los en komt de nieuwe zuivere huid naar boven. De green peel is zeer geschikt voor het behandelen van een slecht doorbloede huid, een verouderde of gerimpelde huid en een onzuivere huid.

Hoe verloopt de behandeling?


Tijdens een microdermabrasiebehandeling wordt de huid met een soort stift behandeld. In de top van de stift zit een diamant- of kristal schijfje die over de huid wordt bewogen. De losgekomen huidcellen worden afgevoerd door middel van een vacuümsysteem, waardoor de huid direct frisser zal ogen. Microdermabrasie kan op alle huidtypen worden toegepast en is per behandeling in te stellen op verschillende niveaus waardoor de sterkte en intensiteit van de peeling nauwkeurig te bepalen is. Hoewel er na één behandeling al direct resultaat zichtbaar is, wordt er vaak een kuur gedaan van meerdere behandelingen om het gewenste resultaat te bereiken.

Bij de fruitzuurpeeling en TCA peeling zal er vooraf altijd eerst een consult zijn met een huidspecialist. Hier kunt u uw wensen bespreken, maar zult u ook informatie ontvangen over de behandeling en de risico’s. Naar aanleiding van dit gesprek wordt een plan gemaakt en wordt de juiste sterkte van de peeling gekozen. Vaak dient u thuis de huid al voor te bereiden op de peeling met producten die u vanuit de kliniek mee krijgt, maar de behandeling zelf duurt slechts vijftien tot dertig minuten. Hoewel de meeste peelings zonder verdoving worden uitgevoerd, kan er tijdens de behandeling een sterk brandend gevoel optreden. Na de behandeling zal er een verkoelende crème op de huid worden aangebracht en zal het brandende gevoel snel verdwijnen.
Tijdens een Aziatische peeling wordt de huid in gemasseerd met een natuurlijke kruidenmix. De behandeling zelf doet geen pijn en u ervaart hooguit een lichte tinteling veroorzaakt door de stimulatie van de doorbloeding en stofwisseling in de huid. Na de behandeling kan de huid droog en strak aanvoelen en de huid zal na een aantal dagen gaan vervellen. Op deze manier ontstaat er een nieuwe cellenlaag aan de huidoppervlakte waardoor de huid een frisse en gezonde uitstraling krijgt.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Bij zowel de fruitzuur-, TCA peeling als de natuurlijke peelings zal de huid tijd nodig hebben om te herstellen. Voornamelijk bij de fruitzuur- en TCA peeling zal de huid de eerste paar dagen nog rood zien en kan het wat branderig, strak en droog aanvoelen. Na een aantal dagen gaat de huid vervellen en dit proces kan ongeveer een week aanhouden. In de meeste gevallen krijgt u van de kliniek crèmes mee om de huid na de behandeling te verzorgen. Vaak dient u na een aantal dagen terug te komen voor een nabehandeling of na een aantal weken voor een vervolgbehandeling. Na de behandeling is het erg belangrijk de huid niet aan de zon bloot te stellen en dus te allen tijde een zonnebrand met hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat het resultaat zichtbaar is?

Direct na de microdermabrasiebehandeling is er al verbetering in de huid zichtbaar. Echter, door de massage van de huid wordt de bloedcirculatie, stofwisseling, collageenvorming en celvernieuwing gestimuleerd en zal het resultaat in de weken na de behandeling nog meer verbeteren. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om meerdere microdermabrasiebehandelingen als kuur te volgen.
Bij zowel de fruitzuur-, TCA - als de natuurlijke peelings heeft de huid een herstelperiode nodig. De huid zal eerst rood worden, strak aanvoelen en gaan vervellen voordat het uiteindelijke resultaat zichtbaar wordt. U bent dus zeker de eerste week na de behandeling niet toonbaar. Na ongeveer zeven dagen is de meeste vervelling achter de rug, maar blijft de huid nog wel wat roze en gevoelig. Na ongeveer een maand is de huid volledig tot rust gekomen en wordt het uiteindelijke resultaat zichtbaar en is het mogelijk een eventuele vervolgbehandeling te ondergaan.

Bijdrage van: Millian Medical bij Millian Medical
Reactie plaatsen