Als je een moedervlekje niet vertrouwt… Niet twijfelen, laten checken!

Een moedervlek die opeens van vorm of kleur verandert, daar maak je je zorgen over. Het kán immers een teken zijn dat het mis is. Wacht het niet af maar laat je huisarts ernaar kijken. Want per jaar krijgen zo’n 36.000 mensen te horen dat dat vreemde plekje inderdaad huidkanker is.

Een moedervlek die opeens van vorm of kleur verandert, daar maak je je zorgen over. Het kán immers een teken zijn dat het mis is. Wacht het niet af maar laat je huisarts ernaar kijken. Want per jaar krijgen zo’n 36.000 mensen te horen dat dat vreemde plekje inderdaad huidkanker is.

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt snel en dat heeft alles te maken met ons zongedrag. Zodra het mooi weer wordt, verhuizen we met z’n allen richting strand en zwembad. We gaan ook vaker op vakantie en vliegen zelfs hartje winter nog naar de zon. Ook is zonnebanken nog steeds erg populair, zeker om in de wintermaanden een kleurtje te krijgen. Zo krijgt onze huid stiekem heel wat UV-straling te verduren…

Zo ontstaat huidkanker

Wanneer je huid te vaak of te lang wordt blootgesteld aan de zon, kan zowel UVA- als UVB-straling de huidcellen beschadigen. Het erfelijk materiaal in de celkernen (het DNA) kan daardoor veranderen. Soms kan de schade door speciale eiwitten worden gerepareerd, soms sterft de huidcel gewoon af. Maar in sommige gevallen wordt het DNA verkeerd of helemaal niet gerepareerd. De cel kan zich dan ongecontroleerd en ongeremd gaan delen. En zo kan huidkanker ontstaan.

Zelf controleren doe je zo

Huidkanker komt voor in verschillende vormen. Maar wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld, kan de ziekte in veel gevallen genezen worden. Daarom is het belangrijk om verdachte plekjes zo vroeg mogelijk op te sporen. En die huidcheck kun je prima zelf doen. Controleer je hele lichaam elke maand van boven tot onder voor de spiegel (en vergeet ook de achterkant niet!).

Waar moet je op letten?

Een moedervlek is verdacht wanneer hij:
  • groter wordt
  • van kleur verandert
  • van vorm verandert
  • een vage grens krijgt
  • blijft jeuken
  • spontaan gaat bloeden
  • recent is ontstaan

Maar let ook op andere plekjes en vlekjes. Heb je een wondje dat niet geneest binnen zes weken? Een eczeemplekje dat niet reageert op een behandeling? Laat daar dan ook even naar kijken.

Bij verhoogd risico

Zijn er bij jou al eerder verdachte moedervlekken gevonden, heb je meer dan 150 moedervlekken of heeft een van je naaste familieleden een melanoom gehad, dan behoor je tot een risicogroep. In dat geval kun je het beste elk jaar een 'molemap' laten maken. Hierbij worden alle moedervlekken op je huid nauwkeurig vastgelegd met behulp van een digitale huidscan. Een eventuele verandering kan dan beter en sneller worden opgespoord. Voor deze digitale screening kun je terecht bij een van de vestigingen van Helder kliniek. Deze kliniek is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van huidkanker.

Snel geholpen bij Helder kliniek

Helder kliniek (vestigingen in Eindhoven, Enschede, Hilversum, Rotterdam en Velp) heeft speciale afdelingen voor Huidoncologie waar je zonder wachttijd terecht kunt voor een diagnose. Je weet dus snel waar je aan toe bent. Blijkt een plekje kwaadaardig te zijn, dan word je behandeld door de beste specialisten en met de meest geavanceerde technieken. Met een verwijzing van de huisarts worden alle behandelingen vergoed door de zorgverzekering.

Meer over Helder kliniek

Helder kliniek is een expertisecentrum voor de behandeling van huidkanker, spataderen en anale klachten. Deze specialistische zorg heeft veel voordelen: je wordt geholpen door de beste en meest ervaren artsen, er is ruimte en tijd voor persoonlijke aandacht en dat alles zonder wachtlijsten. Behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis vergoed. Omdat kwaliteit voor ons het allerbelangrijkst is, werken we met Pulse: een uniek kwaliteitssysteem waarmee we alles wat we doen meten, volgen en verbeteren. Via ‘Mijn Helder kliniek’, een persoonlijke webpagina, kun je alle informatie rondom je behandelingen nalezen en bijhouden hoe je hersteltraject verloopt.  Helder kliniek heeft vestigingen in Eindhoven, Enschede, Hilversum, Rotterdam en Velp.

Patiëntervaring

‘Het bleek geen puistje, maar huidkanker te zijn…’ Annemieke: “Ik had een plekje op mijn oor, precies op het randje. Ik dacht dat het een puistje was, maar het ging niet weg. De huisarts vertrouwde het niet en stuurde me door. Bij Helder kliniek bleek het geen puistje maar een basaalcelcarcinoom te zijn. Het moest dus verwijderd worden. De plastisch chirurg heeft het heel netjes weggehaald, je ziet er nauwelijks iets van. Ik heb geluk gehad dat ik er vroeg bij was, anders had mijn oor er nu heel anders uitgezien… Nu ben ik veel alerter op vreemde plekjes en controleer ik mijn huid regelmatig. Beter een keer te veel gecheckt, dan te laat ontdekt!”

Bijdrage van: Helder kliniek
Reactie plaatsen