Definitief ontharen met ELOS technologie

[caption id="attachment_205427" align="alignnone" width="200"] L. Fisscher - van Luijn,
Huidtherapeute bij Cosmetique Totale[/caption]

Een glad huidoppervlak zonder zichtbare haren is al sinds lange tijd dé trend en diverse ontharingstechnieken hebben inmiddels de revue gepasseerd. Steeds meer mensen zoeken naar een effectieve en permanente aanpak om van hun ongewenste haargroei af te komen. Dit geldt voor cliënten die hun haargroei als cosmetisch storend ervaren, maar zeker ook voor cliënten die lijden aan specifieke haaraandoeningen.

We onderscheiden twee aandoeningen waarbij overmatige haargroei een rol speelt:
  • Hirsutisme
  • Hypertrichose

Bij hirsutisme zien we een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Haar groeit op plaatsen waar dit niet gebruikelijk is, zoals op de rug, borst of op de bovenlip. Ook zijn de haren vaak stugger en donkerder. Hypertrichose is een haaraandoening die zowel bij mannen als bij vrouwen kan voorkomen en betreft een sterkere haargroei dan gemiddeld.

Afkomen van ongewenst haar klinkt zo makkelijk, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Tijdelijke ontharingstechnieken kosten veel tijd en geld en leveren, zeker voor cliënten die lijden aan de eerder genoemde haaraandoeningen, vaak teleurstellende resultaten op. Langdurige ontharingstechnieken die inmiddels bij het grote publiek bekend zijn, zijn helaas niet voor alle huidskleuren en haarkleuren geschikt. De Elos-methode, een veilige en FDA goedgekeurde techniek, werkt op de lange termijn en kan elke huids- en haarkleur behandelen.

Ontwikkeling

In de afgelopen jaren zijn diverse ontharingstechnieken op de markt verschenen. Revolutionair was de laser in 1980. Bij deze ontharingstechniek, die nog steeds door huidtherapeuten wordt toegepast, wordt  lichtenergie doelgericht ingezet om de haarzakjes te vernietigen. Het pigment in het haar absorbeert de lichtenergie, die plaatselijk wordt omgezet in warmte. De warmte is uiteindelijk verantwoordelijk voor de vernietiging van het haarzakje. Uit het haarzakje kan nu geen nieuwe haar meer groeien, een permanente oplossing dus.
Enkele jaren later kwamen de IPL apparaten op de markt. Deze apparaten hebben dezelfde werking als de laser, alleen wordt hierbij gebruik gemaakt van een breder spectrum licht waardoor meerdere indicaties behandeld kunnen worden.

Beide behandelingen zijn effectief en permanent, maar het blijft lastig om bepaalde huids- en haarkleuren te behandelen. Zo kunnen de apparaten bij een donkere huid moeilijk het verschil ‘zien’ tussen het pigment in de huid en het pigment in het haar. Hierdoor moeten energieniveaus worden opgehoogd met extra risico op complicaties tot gevolg. Ook is het niet mogelijk lichte, grijze en rode haren te behandelen, simpelweg omdat er te weinig of geen pigment in het haar aanwezig is.

De nieuwste techniek op het gebied van definitieve ontharing is de Elos-methode. Deze techniek combineert lichtenergie met radiofrequentie. Met radiofrequente energie kunnen alle huids- en haarkleuren behandeld worden, ook de donkere huid en de lichte, grijze en rode haren. De behandeling is veilig en minder gevoelig dan voorgaande technieken.

Consult

Tijdens het eerste gesprek worden de wensen, mogelijkheden, gezondheid en eventuele contra-indicaties doorgenomen. De huidtherapeut inspecteert de huid en stelt vervolgens een persoonlijk behandelplan op. De behandeling wordt besproken en het is mogelijk om een proefpuls te ervaren. Ook worden er voor- en na foto’s gemaakt om het resultaat te kunnen evalueren. Zorg dat een Elos-behandeling altijd wordt uitgevoerd door een hbo-geschoolde en BIG-geregistreerde huidtherapeut of andere medisch specialist.

Behandeling

Op de dag van de behandeling dient het behandelgebied vrij te zijn van make-up, crèmes en eventueel deodorant. Scheer de aanwezige haren op het behandelgebied één á twee dagen van tevoren weg. Het behandelgebied mag niet zongebruind zijn en er wordt geadviseerd om vier á zes weken voorafgaand aan de behandeling niet meer te epileren en te harsen voor een zo groot mogelijk resultaat.
Het behandelgebied wordt schoongemaakt en er wordt een verkoelende gel aangebracht. De huidreactie en behandelstand worden bepaald door enkele proefpulsen. Vervolgens wordt het hele behandelgebied systematisch bestempeld. Elke puls voelt als een kleine prikkeling of tinteling op de huid. De duur van de behandeling zal per behandelgebied verschillen.

Alleen als een haar in de groeifase zit, zit het vast aan de haarwortel en kan het vernietigd worden. Is het haar nog in de overgangsfase of in de rustfase (het haartje zit los in het haarzakje of er zit geen haar in het haarzakje), dan kan er niets vernietigd worden. Aangezien haren niet altijd in dezelfde haargroeifase zitten, zijn er altijd meerdere behandelingen nodig.

Na de behandeling kan de huid er lichtrood uitzien en rond de haarzakjes kan een lichte zwelling ontstaan. Deze reactie verdwijnt binnen een paar uur. De huid kan wat warm aanvoelen en mag naderhand gekoeld worden. Er wordt een herstelbevorderende crème geadviseerd. De dagelijkse activiteiten hoeven niet gestaakt te worden.

Resultaat

Al na de eerste behandeling is er een zichtbaar resultaat. De haren uit de groeifase zullen na de behandeling loszitten in het haarzakje en zullen zich geleidelijk naar buiten werken. Na iedere volgende behandeling groeien er minder haren terug.

Risico’s en complicaties

De Elos-behandeling wordt niet toegepast bij patiënten met een pacemaker/interne defibrillator, na recent gebruik van huidverdunnende medicatie (zoals een antibioticakuur), bij zwangerschap of bij een huid gevoelig voor keloïd littekenvorming. Twee weken voorafgaand aan de behandeling mag er geen chemische peeling en/of filler in het behandelgebied toegepast zijn. De huid dient minimaal drie weken voor en na de behandeling beschermd te worden tegen uv-straling om complicaties als pigmentreacties en blaarvorming te voorkomen.

Nabehandeling

Na gemiddeld acht behandelingen, met een interval van zes weken, zullen de haren met zo’n 80% verminderd zijn. Uit de haarzakjes die vernietigd zijn, zal nooit meer een nieuwe haar groeien.

Bepaalde factoren (overgang, zwangerschap, sommige medicatie) kunnen er in de toekomst voor zorgen dat er toch ineens nieuwe haren zichtbaar zijn. Dit zijn echter nooit de haren die al zijn behandeld, maar dit zijn haren uit de zogenoemde ‘slapende haarzakjes’. Uit deze haarzakjes groeide voorheen geen haar, maar door bijvoorbeeld een hormonale disbalans worden zij geactiveerd en kan er toch ineens een haar uit groeien. Deze haarzakjes kunnen door middel van enkele onderhoudsbehandelingen ook vernietigd worden.

Vergoeding verzekering

Definitief ontharen door middel van de Elos-techniek is mogelijk op ruim 65 locaties door heel Nederland en wordt veelal vergoed door de zorgverzekeraar. Bij grotere, gespecialiseerde bedrijven kunt u inmiddels ook zonder verwijzing van huisarts of dermatoloog terecht.

Bijdrage van: L. Fisscher - van Luijn, Huidtherapeute bij Cosmetique Totale
Reactie plaatsen