Een peeling (van het engelse “peel” = pellen) wordt gebruikt om de huid er jeugdiger en mooier te laten uitzien, zo kunnen onder andere rimpels worden verzacht, verkleuringen van de huid verdwijnen, acne en acne-littekens verbeteren. Deze verbeteringen worden gerealiseerd doordat de bovenste huidlaag afschilfert. Hierdoor wordt er versneld een nieuwe buitenste huidlaag gevormd. Er zijn vele methodes om te peelen, zo kan men onderscheid maken tussen chemische en mechanische peelings. Tegenwoordig bestaat er een ruim aanbod voor beide methodes van peelen. We bespreken hier de oppervlakkige chemische glycolzuurpeeling en de mechanische micro dermabrasie.
Consult
Tijdens het eerste gesprek wordt de klacht van de patiënt in kaart gebracht en wordt er samen met de patiënt een stappenplan opgesteld. Ook het medicijngebruik en verdere medische gegevens komen hierbij aan de orde.
Behandeling
De behandeling zal bestaan uit een chemische, een mechanische of een gecombineerde peeling.
De chemische glycolzuur peeling Glycolzuur bevat het kleinste molecuul van alle AHA (de alphahydroxyzuren); waardoor ze het best van allemaal de eigenschap heeft in de huid te dringen. Glycolzuur zorgt voor een versnelde afschilfering van de oppervlakkige huid en zorgt voor versteviging van de huid door nieuwvorming van steunvezels (collageen). Tijdens de behandeling wordt het glycolzuur als een vloeistof op de huid aangebracht, waarbij glycolzuur een prikkelend en licht bijtende sensatie op de huid geeft. Na enkele minuten wordt het glycolzuur geneutraliseerd met natte kompressen. De doeltreffendheid van deze peeling hangt vooral af van de herhaling van de behandeling.
De mechanische micro dermabrasie peeling Bij de mechanische micro dermabrasie peeling wordt een fijne straal steriele kristallen door middel van een vacuüm langs de huid gezogen en verwijdert zo de oppervlakkige huid. De huid ziet er wat rood uit gedurende enkele uren na de behandeling. Ook hierbij geldt dat de doeltreffendheid van de peeling afhangt van de herhaling van de behandeling.
Gecombineerde peeling Bij de gecombineerde peeling wordt eerst een glycolzuur peeling aangebracht. Het glycolzuur wordt na enkele minuten verwijdert en vervolgens wordt er nog plaatselijk een micro dermabrasie toegepast. Bij deze behandeling zal de huid wat langer rood zijn en is er kans op wat korstvorming.
Voor- en nadelen
De besproken peelingen beschikken over buitengewone dermatologische eigenschappen. Door de peelingen zullen uw klachten verminderen. De conditie van de huid zal verbeteren daar de oppervlakkige huid zich volledig heeft vernieuwd.
Bij een onvoorzichtige aanpak of bij zeer gevoelige huiden zouden er pigmentvlekken kunnen ontstaan. Deze pigmentvlekken zijn meestal van tijdelijke aard.
Nabehandeling
Na de behandeling moet u rekening houden met enige roodheid eventueel enkele wondjes van de huid. De behandelde huid is gevoeliger dan normaal. Voorkom blootstelling aan zonlicht tot 4 weken na de behandeling en bescherm u huid met een sunblock. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse werkzaamheden onverminderd voortzetten.
Prijsindicatiekosten
Het betreft meestal een kuurbehandeling die bestaat uit tien herhalingen. Voor de chemische peeling alleen zullen de kosten ongeveer 300 euro bedragen. De gecombineerde chemische en mechanische peeling komt op ongeveer 500 euro. Als we uit gaan bij de micro dermabrasie van het hele gelaat van zo’n 10 behandelingen zullen de kosten tussen de 800 en de 1200 euro bedragen.
Tips
Voor bepaalde indicaties kunt u een vergoeding krijgen van u zorgverzekeraar.
Bijdrage van: Michiel Verkerk bij Velthuis Kliniek, Middellaan