Verwijderen van tatoeages



Tatoeage verwijderen is één van de behandelingen die in rap tempo zeer populair is geworden. Dat komt doordat de meeste mensen op jonge leeftijd een tatoeage plaatsen, omdat het mode is of stoer lijkt. Het komt vaak voor dat een tatoeage op een gegeven moment niet meer in hun levensstijl past of dat men de tatoeage simpelweg niet meer mooi vindt. Voor tatoeage verwijdering door middel van de lasertechniek is echter geduld nodig om een perfect resultaat te behalen.

Geschiedenis en recente ontwikkelingen

Tot voor kort was het niet mogelijk om tatoeages volledig en zonder littekens te verwijderen. Dankzij de komst van revolutionaire
lasers zoals de PicoWay laser kunnen tatoeages zonder littekens volledig verwijderd worden.

Helaas is er slechts een beperkt aanbod aan klinieken die met kwalitatief goede lasers voor het verwijderen van tatoeages werken. Men ziet vaak dat er in bepaalde klinieken wordt gewerkt met andere of achterhaalde methodes, verouderde of verkeerde lasersystemen die niet efficiënt en betrouwbaar zijn. Vaak met littekens of pigmentverstoring tot gevolg! Tatoeages moeten uitsluitend behandeld worden met daarvoor specifieke laserapparatuur.

Consult

Voorafgaand aan de behandeling vindt er altijd een vrijblijvend informatief gesprek plaats. Hierin wordt de behandeling en procedure uitgelegd, een inschatting gemaakt van het aantal benodigde behandelingen en een prijsofferte gegeven. Soms is het mogelijk om direct na het consult de eerste behandeling te laten plaatsvinden. U dient dit dan wel vooraf bij de kliniek kenbaar te maken.

De behandeling

Gemiddeld zijn er met de PicoWay laser 5 tot circa 10 laserbehandelingen nodig om de tatoeage volledig te verwijderen. Men moet er rekening mee houden dat hoe dikker de tatoeage gezet is, hoe langer het duurt voordat deze is verdwenen. Een goede kliniek probeert echter altijd met het minimale aantal behandelingen het maximale resultaat te behalen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de huid tijdens de behandeling niet beschadigd wordt en na de behandeling voldoende rust krijgt om te herstellen. Eveneens dient het lichaam voldoende tijd te krijgen om de inkt op natuurlijke wijze uit het lichaam af te voeren. Het advies is daarom minimaal tien weken rust te nemen tussen twee behandelingen in.

Behandelmethode

Op dit moment worden met PicoWay laser de beste resultaten behaald. Deze staat garant voor een minimum aan ongemak of bijwerkingen. De laser produceert een zeer smalle lichtbundel waardoor secuur en met precisie gewerkt en gericht wordt. De lichtbundel van de PicoWay laser gaat door de "epidermis" of bovenste huidlaag heen en bereikt op ongeveer anderhalf à twee mm diepte de ingekapselde inkt. De zeer korte laser impuls, slechts 350-400 picoseconde, veroorzaakt een explosie van energie in de inkt van de tatoeage waardoor alléén de inkt opgewarmd wordt. 70% Van de vergruizing vindt bij de PicoWay behandeling plaats door mechanische energie en thermische energie. Dit heeft als voordeeldat er bijna geen warmte meer in de huid waarneembaar is. Teveel thermische energie in de huid kan leiden tot verbranding.

Risico’s

In principe is het laser tatoeage verwijderen een veilige behandeling, mits uitgevoerd door een professional. Er zijn echter enkele bijwerkingen bekend:
  • Op het behandelde gebied kan roodheid en een branderig gevoel ontstaan gedurende 24 tot 48 uur. (gewenst effect)

Er bestaat een zeer kleine kans op:
  • Langdurige roodheid, tot ongeveer één week.
  • Over- of onderpigmentatie, in het bijzonder bij blootstelling aan UV-stralen.
  • Oogbeschadiging bij onvoldoende bescherming gedurende de behandeling. Het dragen van een beschermingsbril is daarom verplicht.

Na de behandeling

Tijdens de behandeling treedt er tijdelijk een witte verkleuring van de huid op. Dit tijdelijke onschuldige neveneffect heet "laser snow". Deze verdwijnt binnen 15 minuten na de behandeling. Er treedt ook een lichte roodheid en zwelling op, dit trekt sneller weg door de huid tijdens en na de behandeling te koelen. Na de behandeling dient u de zon of zonnebank geheel te vermijden. Daarnaast dient men de eerste drie tot vier weken na de behandeling de huid goed te beschermen met een sunblock, beter nog is de tatoeage afplakken wanneer deze toch in de zon komt. Dit alles gaat uiteraard ook op voor de zonnebank, deze is taboe.

Resultaat

Voor het behalen van een goed resultaat zonder huidbeschadigingen:
  • Moet een tatoeage minimaal zes maanden oud zijn voordat deze verwijderd kan worden. De huid moet namelijk eerst helemaal genezen zijn.
  • Is een rusttijd van minimaal tien weken tussen de behandelingen in essentieel.
  • Is het van het grootste belang de huid zo min mogelijk te belasten met de laser. Bovendien voert het lichaam de vergruisde inktstof niet sneller af. Om de zes weken een behandeling ondergaan is vooral financieel leuk voor de behandelaar, maar een tatoeage verdwijnt hierdoor niet sneller!
  • Bedraagt de gemiddelde verwijdertijd van een tatoeage een à twee jaar. Het maakt hierbij niet uit of de tatoeage groot of klein is. De dikte van de inktlaag die onder de huid is aangebracht bepaalt de tijdsduur (schaduwwerk is een dun laagje, een cover-up tatoeage of tribal is vaak extra dik gezet).
  • Is het goed te weten dat de kleuren groen en hemelsblauw gezien worden als 'probleem' kleuren.
  • Is het belangrijk dat de gekozen kliniek met verschillende lasers werkt.
  • Wordt het gebruik van Ruby lasers, Medlite Yag, Lynton en de Sinon Ruby lasers afgeraden, omdat deze lasers bijna altijd littekens en pigmentverstoringen, zoals witte vlekken in de huid achterlaten.

Vergoeding verzekering

Een laser tatoeage behandeling wordt niet vergoed door de verzekering.


Bijdrage van: Kliniek Veldhoven
Reactie plaatsen