Lensimplantaten bij Ooglaser Company

Bij hogere afwijkingen wanneer ooglasercorrectie niet mogelijk is, kan er uitgeweken worden naar lensimplantaten of naar een Clear Lense Exchange - behandeling (de zogenaamde vervroegde staaroperatie). Contactlensimplantatie is vooral geschikt voor middelzware tot zware bij- en verziendheid (van -8 tot ruim -23.5, en van +5 tot +12).

Bij deze techniek wordt een ‘extra’ lens in het oog geïmplanteerd. Deze blijft permanent in het oog en hoeft niet na een bepaalde tijd te worden vervangen. Afhankelijk van het type lens wordt de te implanteren lens vóór of achter het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog) geplaatst.
Deze intra oculaire lenzen (IOL) worden poliklinisch onder algehele narcose of met plaatselijke verdoving in het oog geïmplanteerd. Meestal worden beide ogen tegelijkertijd behandeld. Er zijn 3 typen intra oculaire lenzen: de Artisan, de Torische Artisan en de Artiflex. Ze hebben allen hun eigen kenmerken en kunnen afwijkingen van -23.5 tot +12 blijvend corrigeren. Tijdens een vrijblijvend consult zal samen met de oogarts bekeken worden wat in uw geval de beste mogelijkheid zal zijn. Daarna moet u een uitgebreid oogonderzoek ondergaan om te kijken welke behandeling voor u het beste is.

Artisan

De Artisan wordt vervaardigd van perspex en heeft een doorsnede van 5 à 6 mm. Via een sneetje aan de rand van het hoornvlies wordt de Artisan in het oog geschoven. Daarna  wordt de lens - die vóór de pupil zit - vastgemaakt aan het regenboogvlies. Het sneetje wordt gehecht.

Torische Artisan


Deze lens is speciaal ontwikkeld om cilindrische afwijkingen in het oog te corrigeren.

Artiflex lens


De ArtiflexTM is de nieuwste implantlens, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Opthec. Bij de implantatie hoeft slechts een zeer klein sneetje van 3,2 mm gemaakt te worden. Dit heeft als voordeel dat het herstel zeer snel gaat: binnen enkele uren na de behandeling is het zicht al goed. In 2005 heeft de Artiflex lens de CE-Markering van de KEMA ontvangen.

Tijdens het uitgebreide vooronderzoek zullen onder andere de volgende metingen worden uitgevoerd:
 • Meting hoornvliesdikte
 • Meting kromming hoornvlies
 • Topografie van het oog
 • Geautomatiseerde sterktemeting (autorefractie)
 • Meting pupildiameter
 • Ongecorrigeerde oogmeting
 • Gecorrigeerde oogmeting
 • Oogdrukmeting
 • Traanfilmtest
 • Traanproductietest
 • Netvliesonderzoek
 • Oogmeting met wijde pupillen

De operatie wordt door de artsen van Laser Company uitgevoerd in een operatieruimte van Het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp of Heemstede. De metingen en nacontroles zullen echter bij Laser Company plaatsvinden. Na de behandeling, die ongeveer een half uur duurt, wordt het oog afgedekt met een oogkapje. Na een afsluitende controle en nadat u verdere informatie heeft gekregen voor de volgende dagen kunt u weer naar huis. De dag na de behandeling wordt, tijdens het bezoek bij onze oogarts, het oogkapje weer verwijderd. U begint daarna meteen volgens de aanwijzingen van de arts oogdruppels te gebruiken. Op dat moment kunt u alweer redelijk goed zien. In de daaropvolgende weken zal uw zichtvermogen constant blijven verbeteren.

Bijdrage van: Laser Company bij Laser Company
Reactie plaatsen