SMILE ooglaseren



[caption id="attachment_205385" align="alignnone" width="226"] Dr. F. Goes jr., Medisch Specialist bij Goes Oogcentrum[/caption]

Levenskwaliteit... Hinder tijdens het sporten... Last van je bril... Hinder van je contactlenzen... Elk jaar laten steeds meer mensen een ooglaser behandeling uitvoeren, omdat ze vinden dat hun levenskwaliteit vermindert door het dragen van bril en/of contactlenzen.

Smile: een ingenieuze en zachte vorm van behandeling


Vroeger bestond er eerst ‘PRK’: zonder flapje, doch met veel pijn en trage genezing. Daarna ontstond ‘Lasik’: met flapje, geen pijn en snelle genezing. Deze methode werd mechanisch met een mesje uitgevoerd. De volgende stap was ‘Femtolasik’: opnieuw met flapje, geen pijn, snelle genezing en volledig computergestuurd en met de laser. De laatste techniek is de ‘Smile’-techniek van Carl Zeiss Meditec: geen flap meer, geen pijn, snelle genezing en volledig computergestuurd met de femtosecond laser.

Smile staat voor Small Incision Lenticular Extraction. Deze nieuwe techniek is veruit de minst invasieve behandeling die op dit moment mogelijk is. De nadelen van de oudere behandelingen zijn weggewerkt en de voordelen zijn gebleven. Er hoeft geen flapje meer gemaakt te worden wat de kans op droge ogen vermindert en de stabiliteit van het hoornvlies enorm verbetert.

Smile: het verschil ten opzichte van femtolasik

Bij Smile wordt eerst een zogenaamde lenti-cule in het intacte hoornvlies voorbereid met de femtosecond laser. Dit is de eigenlijke behandeling en gebeurt in een gesloten systeem. Deze ‘lenticule’ wordt door een kleine opening verwijderd. Dit gebeurt zonder het maken van een flap, zonder pijn en met snelle genezing.

Bij Femtolasik daarentegen wordt eerst een flap gemaakt, pas na het openen van de flap wordt de behandeling uitgevoerd. Met een flap dus, in een open systeem, vrij aan de oppervlakte.

Het grote voordeel van Smile is het feit dat de behandeling plaatsvindt zónder flapje! Dit betekent:
  • Geen kans op verschuiven van de flap of plooitjes in de flap
  • Veel minder kans op droge ogen
  • Een gunstige werking op de stabiliteit van het hoornvlies op lange termijn
  • Verhoogde nauwkeurigheid; de behandeling gebeurt in een gesloten systeem, zonder invloed van omgevingsfactoren, zoals vochtigheid, tocht etc.

Waarom is Smile zo zacht voor mijn ogen?

De opening die nodig is om de Lenticule te verwijderen is kleiner dan bij vroegere en oudere procedures, waardoor de structuur van het hoornvlies meer intact blijft. Het contactglas waardoorheen de laserspot valt, past zich ook aan de kromming van het hoornvlies aan, waardoor de behandeling volledig pijnloos is.

Hoeveel ervaring heeft men al met Smile?

Carl Zeiss is al meer dan 20 jaar actief in de ontwikkeling van allerlei ooglasertechnieken.
Ze ontwikkelden als eerste een spotscanner in 1997, waren de eerste met Topografie (1998)- en Wavefront (2000)- geleide behandelingen.

De Smile techniek is gebaseerd op de femto-second technologie die al jarenlang wordt gebruikt en die haar efficiëntie reeds miljoenen keren heeft bewezen. Het Goes OogCentrum was het eerste centrum in de Benelux die deze techniek kon toepassen.

Welke afwijkingen kunnen worden behandeld met Smile?

Tot op heden wordt de techniek alleen gebruikt voor bijziendheid en astigmatisme. De studies om de techniek ook voor verziendheid aan te wenden, zijn lopende.


Bijdrage van: dr. F. Goes jr., Medisch Specialist bij Goes Oogcentrum
Reactie plaatsen