Facing en botopbouw technologie

[caption id="attachment_205534" align="alignnone" width="224"] drs. R. Kleinsman
Tandarts bij Kleinsman Dental Center[/caption]

De esthetische tandheelkunde is de laatste jaren volop in ontwikkeling. Sinds het tv programma Make me beautiful (2003) voor het eerst in samenwerking met Kleinsman en Kleinsman uitgebreid aandacht besteedde aan het verfraaien van de tanden is de vraag naar deze vorm van behandelen enorm toegenomen. De patiënt weet inmiddels wat er allemaal mogelijk is en de tandarts zal daar op in moeten springen om aan de wensen en eisen van de patiënt te kunnen voldoen.

En juist deze navraag dwingt de tandarts weer om vervolgcursussen te moeten doen om de dynamiek in het vakgebied op de voet te volgen. De patiënt wordt kritischer, mondiger en veeleisender wat op zich een goede ontwikkellijn is en de kwaliteit van de tandheelkunde ten goede komt. Nog maar kort geleden was het de normaalste zaak als de patiënt met een te recht, te wit en een onnatuurlijk uitstraling naar huis ging. Het was duidelijk zichtbaar dat de patiënt “nieuwe tanden“ had. Vaak de uitstraling van een kunstgebit. Het is dan ook geen “kunst“ om de patiënt te voorzien van recht witte tanden met een onnatuurlijke uitstraling. De grote uitdaging in de esthetische tandheelkunde is om de patiënten zo te behandelen dat het niet te zien is dat de tanden niet echt zijn. Het resultaat moet onopvallend mooi zijn met een maximale natuurlijke uitstraling. In harmonie met het gezicht. Het is dan ook de "kunst" om bij elke patiënt een individuele vorm te creëren passend bij zijn of haar gezicht.

Een vorm van de meest gebruikte methodes om tanden te verfraaien is het plaatsen van facings op de tanden. Dit zijn porseleinen schildtjes die kleur, vorm en stand van de tanden kunnen veranderen. Vanwege de transparantie van het materiaal krijg je een hele natuurlijke uitstraling. Het voordeel bij het maken van deze + 1 mm dikke facings zijn:
 • Maximale natuurlijke uitstraling.
 • Minimaal weefselverlies bij het prepareren van de tand.
 • De goede hechting aan de tand.
 • Tandvlees blijft onbeschadigd.
 • Geen warm- of koud gevoeligheid.
 • Zeer fraai resultaat.

Een iets andere, maar eigenlijk nog mooiere methode is het plaatsen van “additional veneers“. Dit zijn facings die op de tanden worden bevestigd zonder dat de tand beschadigd of geprepareerd wordt. Dit is een methode die helaas niet altijd toepasbaar is, maar indien mogelijk altijd de voorkeur verdient. Het is een methode die vooral gebruikt wordt bij de jeugdige patiënt met nog een gaaf gebit. De additional veneer is een soort flinterdunne lens die op de tanden geplakt worden om over het algemeen kleinere esthetische correcties uit te kunnen voeren. De facing kan op sommige plaatsen 0,1 mm dik zijn en vloeiend in de tand overlopen zonder dat er een overgang van de facing waar de tand zichtbaar is. De voordelen van de additional veneer:
 • Geen beschadiging aan de tand.
 • Maximaal esthetisch resultaat.
 • Tandvlees blijft onbeschadigd.
 • Behandeling pijnvrij
 • Nadeel is dat de techniek van deze methode moeilijk en tijdrovend is.

Naast de zojuist besproken verfraaiings-technieken zijn er ook behandelingen die noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld een implantaat te kunnen plaatsen. Een vereiste bij het plaatsen van het één of meerdere implantaten is de aanwezigheid van voldoende bot. Indien er niet voldoende bot aanwezig is zijn er verschillende methodes om het verloren gegane bot geheel of gedeeltelijk terug te krijgen.


Transplantatie van eigen bot uit de kaak


Er kan naar wens een stukje bot uit de regio van de verstandskies of uit de kin gehaald worden. Dit stukje bot zal met kleine schroefjes op de kaak geschroefd worden exact op de plak waar het defect zit.

Transplantatie van de donorbot (heup)


Dit is dezelfde methode als zojuist beschreven, maar hier is het bot afkomstig van een donor. Vaak is dit heupbot.

Kleine correcties door middel van botkorrels


Dit zijn botkorrels afkomstig van een donor die gebruikt worden om kleine botdefecten te vullen, vaak direct in combinatie met veel plaatsen van het implantaat.

Eigen heupbot


Hierbij wordt een klein stukje bot bij de heupkam weggenomen en op de plaats van de vaak wat grotere defect in de kaak geschroefd. Dit is een operatie die in het ziekenhuis moet plaats vinden.
Het opbouwen is over het algemeen een moeilijke procedure waarbij het success niet altijd voorspelbar is. Vooral het verticaal opbouwen van bot is zelden succesvol. Het horizontaal opbouwen (verbreden) van de kaak is over het algemeen wel succesvol, maar ook hier hangt het geode eindresultaat af van vele factoren, zoals de gezondheid van de patiënt en de kwaliteit van de operateur.

Bijdrage van: drs. R. Kleinsman, Tandarts bij Kleinsman Dental Center
Reactie plaatsen