Facings, zo dun als papier die de originele tandstructuur in tact laten

[caption id="attachment_205551" align="alignnone" width="200"] drs. R.J.M. Kleinsman Tandarts, Kleinsman Dental Center, Bocholt[/caption]


Wat er op het gebied van facings gebeurt is fantastisch. Vroeger waren facings zo’n 0.8 mm dik, maar nu werken we met facings zo dun als papier, nog maar 0.1 tot 0.2 mm dik.


Ze worden gemaakt van porselein. Een heel knap staaltje tandtechniek, dat wij in huis hebben. En het mooie van deze Non Prep facings is, dat we de tand zelf niet meer hoeven af te slijpen om ze te plaatsen. Bovendien hoeven we ze niet over de héle tand te zetten. We kunnen ook hoekjes plaatsen, kleine correcties maken, of halverwege de tand beginnen. We kunnen de originele lengte van de tanden herstellen, goed nieuws voor tandenknarsers, maar ook mooi vanuit esthetisch oogpunt. Non Prep Facings zijn in ons eigen lab verder ontwikkelde KL2-Facings. Ze worden muurvast op de tand gezet en gaan zo’n vijfentwintig jaar mee! Voor ze geplaatst worden, lichten we het hele gebit iets op, zodat de kleur mooi fris is, en harmonieus. De behandeling is trouwens pijnloos, en de eigen tandstructuur blijft in tact. Dat geeft een heel natuurlijk effect.

"Het resultaat is werkelijk schitterend en duurzaam"Vroeger was het probleem dat de tanden er onder beschadigd waren als de facings er om wat voor reden dan ook weer afgehaald werden. Maar daar is nu geen sprake meer van. Dat maakt voor veel mensen een groot verschil. De stap om het gebit te perfectioneren is nu heel klein geworden, er zijn geen negatieve aspecten meer.


Bovendien hebben wij een heel uniek systeem om de tanden eerst recht te zetten, alvorens er een papierdunne veneer overheen gaat. Die techniek is heel speciaal, maar wij hebben de know-how in huis. We gebruiken daarvoor het Invisalign (spreek uit: Invisalajn) systeem. Dit komt uit Amerika. Door de sterk verbeterde software kan een computer berekenen in hoeveel stappen een tand of meerdere tanden recht kunnen worden gezet. De patiënt ziet vooraf ook hoe de tanden er uit zullen komen te zien. Per stap wordt door de computer een onzichtbaar en uitneembaar beugeltje (ofwel ‘aligner’) ontworpen, dat men 18 uur per dag draagt en gewoon uitdoet bij het eten, tandenpoetsen etc. Het is transparant en zit niet vervelend, je voelt het nauwelijks. Om de twee weken krijgt men een nieuwe beugel. De behandeling kan gebruikt worden bij scheefstand, diastemen (teveel ruimte tussen de tanden), kruisbeet (als de bovenen onderkaak verkeerd uitgelijnd zijn), diepe beet of onderbeet. Na een paar maanden, per persoon verschilt dit natuurlijk, staan de tanden of tand recht. Hoe lang dit proces duurt, weet de patiënt vooraf, omdat de computer alles berekend heeft. Wij hebben een uitstekend opgeleide orthodontiste, Dr. Michaela Koerdt, in huis, die de patiënt tijdens dit proces begeleidt. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan de behandeling doen. Als deze is afgerond, kan er in overleg met de patiënt een flinterdunne facing over de tand of tanden geplaatst worden om de laatste correcties te bewerkstelligen. Het resultaat is werkelijk schitterend en duurzaam. Kijk voor voorbeelden maar op onze website: www.kleinsman.de.

Bijdrage van: Richard J.M. Kleinsman, Tandarts bij Kleinsman Dental Center
Reactie plaatsen