Esthetische tandheelkunde heeft de afgelopen tien jaar in Nederland en in de rest van Europa een enorme vlucht genomen. Laat in vergelijking met Amerika, waar het begin jaren negentig al een doodnormale zaak was. Mede door televisieprogramma’s als ‘Make me beautiful’, waarin het verfraaien van tanden te zien was, werd de interesse bij de consument gewekt. Dit resulteerde in een toenemende vraag waardoor tandartsen, ondanks het negatieve imago dat het verfraaien van tanden destijds had, zich meer gingen bezighouden met deze nog relatief onbekende tak van sport.
Tandheelkundige behandelingen komen tegenwoordig dus niet meer alleen voort uit noodzaak. Naast urgente zaken die op advies van een tandarts worden verholpen, komen mensen nu op eigen initiatief naar een tandarts om hun gebit er mooier uit te laten zien. Men is vrij om te kiezen waar en door wie deze behandeling plaatsvindt, waardoor er een vrijere marktwerking is ontstaan met gezonde concurrentie. Dit spoort tandartsen aan om het niveau te verhogen en een betere prestatie te leveren voor hetzelfde bedrag.
De esthetische benadering van tandheelkunde brengt met zich mee dat je als specialist duidelijk je eigen grenzen moet stellen. Want wat verstaan wordt onder een mooi gebit is voor iedereen anders: extreme witheid, vampiertanden, brede tanden of bijzondere vormen. Televisie, magazines en sterren voeden de ideeënstroom voor deze ideaalbeelden. Een goede esthetisch specialist adviseert zijn patiënten dan ook over haalbare, passende oplossingen.
Persoonlijk streef ik ernaar dat mijn patiënten met onopvallend mooie, natuurlijke tanden onze kliniek verlaten. Dit geeft een chiquere uitstraling en houdt het gezicht optisch jong, terwijl te recht en te wit de patiënt jaren ouder kan maken. De basis is altijd een gezond en natuurlijk ogend gebit. Met dit uitgangspunt blijken fillers vaak al snel overbodig. Om die reden is het belangrijk dat cosmetische artsen en tandartsen intensief samenwerken. Samen het totaalplaatje in ogenschouw nemen, omdat de impact van esthetische tandheelkunde groot kan zijn. Dit komt het advies richting de patiënt, die uiteraard niet door een professionele bril kijkt, ten goede.
Bij het creëren van het ideale gebit maken we bij voorkeur zo veel mogelijk gebruik van de bestaande basis. In veel gevallen kunnen correcties aan de tanden uitgevoerd worden, zonder dat er wat van de tanden weggeslepen hoeft te worden. Momenteel gebruik ik een moeilijke techniek met flinterdunne facings. Het eindresultaat is prachtig en niet van echt te onderscheiden. Talrijke filmsterren, voetballers en bekende Nederlanders danken er hun stralende lach aan. Heel bepalend hierbij is het feit dat de lach niet van hoektand tot hoektand gaat, maar dat de kleine kiezen aan weerszijden van de hoektanden er ook nog bij horen. Dit zorgt voor een harmonieus beeld. Naast verfraaiing van tanden zijn er ook kleine tandvleescorrecties mogelijk. Een combinatie van beide zorgt voor een verbluffend resultaat.
Bijdrage van: Richard J.M. Kleinsman, Tandarts bij Kleinsman Dental Center