Nieuwste innovatie tandheelkunde: Non-Prep Facings en Invisalign

[caption id="attachment_205551" align="alignnone" width="200"] drs. R.J.M. Kleinsman Tandarts, Kleinsman Dental Center, Bocholt[/caption]

Esthetische tandheelkunde heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Het is een vooruitstrevend vakgebied waarin veel gaande is; er zijn veel kritische geluiden van patiënten en de ontwikkeling van nieuwe specialistische technieken gaat hard. Als tandheelkundig specialist is het de verantwoordelijkheid, naast zorgvuldige behandelingen, hierop te anticiperen.


Het oorspronkelijk gebit met haar functies vormt de basis van een mooi gebit. Eigenschappen waarmee mooie tanden worden geassocieerd zijn de natuurlijke vorm, de rechte stand en de heldere kleur.

Bij esthetische tandheelkunde kunnen tanden soms een andere vorm, kleur of stand krijgen. Bovendien zijn deze behandelingen niet geheel zonder pijn. Volgens de laatste trends op het gebied van gebitsverfraaiing is het mogelijk pijnloze behandelingen uit te voeren, zonder aantasting van het bestaande gebit en met een zo natuurlijk mogelijk resultaat.

Non-prep Facings

Met behulp van een facing kan de tandheelkundig specialist het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein, dat op de tand wordt geplakt. Een facing wordt ingezet bij:
  • Veranderingen aan de vorm of de kleur van een tand
  • Het opvullen van spleetjes tussen tanden
  • Het repareren van afgebroken hoekjes
  • Het wit maken van gele of bruine tanden
  • Het maskeren van scheve tanden

Met de komst van de nieuwste ontwikkeltechnieken is de KL2-facing doorontwikkeld tot een flinterdunne Non-prep Facing. Waren porseleinen facings voorheen zo’n 0,8 millimeter dik, nu hebben deze nog slechts een dikte van 0,1 tot 0,2 millimeter. Met de Non-prep Facings is slijpen aan gezonde tanden niet meer nodig. Vroeger was het probleem dat de eigen tanden, na verwijdering van de facings om welke reden dan ook, beschadigd waren. Daarvan is nu geen sprake meer; de facing hoeft niet meer over de gehele tand gezet te worden. Met deze facing kunnen nu kleine hoekjes en correcties gemaakt worden, of plaatsing halverwege op de tand. Originele lengtes van de tanden zijn hiermee te herstellen. Het natuurlijk ogend dunne porselein van de tanden hebben dankzij geavanceerde kleur mengmethoden de exacte kleur. De tanden worden iets opgelicht, zodat de kleur mooi fris en in balans is, voordat de Non-prep Facings geplaatst worden. Dat geeft een heel natuurlijk effect. De behandeling is pijnloos, en de eigen tandstructuur blijft in tact.
De Non-prep Facings worden muurvast op de tand gezet en gaan zo’n vijfentwintig jaar mee. Deze innovaties van de KL2 facing is voor veel mensen een groot verschil. De stap om het gebit te perfectioneren is nu heel klein geworden, er zijn geen negatieve aspecten meer.

Invisalign

Er kan tegenwoordig veel, maar daarmee is niet gezegd dat bij iedere afwijking van het gebit ingegrepen moet worden. Pas als de afwijking als storend of ontsierend wordt ervaren, kan verdere behandeling volgen.

Invisalign is een revolutionaire behandeling voor volwassenen en kinderen op het gebied van orthodontie. Een comfortabele, onzichtbare beugel, dat is wat de meeste patiënten inmiddels wensen. Een uniek systeem om de tanden eerst recht te zetten, alvorens er een papierdunne veneer van een Non-prep Facing overheen gaat. Het Invisalign systeem komt uit Amerika. Door geavanceerde software kan een computer berekenen in hoeveel stappen een tand of meerdere tanden recht gezet worden. De patiënt ziet vooraf ook hoe de tanden er uit zullen komen te zien. Per stap wordt door de computer een onzichtbaar aligner (uitneembaar transparant beugeltje) ontworpen, dat men 18 uur per dag draagt en uitneemt bij het eten, tandenpoetsen etc. De mondhygiëne is met het Invisalign veel beter beheersbaar. Om de twee weken krijgt men een nieuwe beugel. De aligners zijn transparant en worden onopvallend in het dagelijks leven gedragen. Mondirritaties zoals ontstaan bij een vaste beugel met brackets zijn niet meer aan de orde.

De Invisalign behandeling kan gebruikt worden bij:
  • Scheefstand
  • Diastemen (teveel ruimte tussen de tanden)
  • Kruisbeet (als de boven en onderkaak verkeerd uitgelijnd zijn)
  • Diepe beet
  • Onderbeet

Na een paar maanden, afhankelijk van de correctie, staan de tanden of tand recht. Voor de patiënt is er duidelijkheid over het te doorlopen traject, omdat de software dit berekend heeft. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan de behandeling ondergaan. Als deze is afgerond, kan er in overleg met de patiënt een flinterdunne Non-prep Facing over de tand of tanden geplaatst worden om de laatste correcties te bewerkstelligen.

Totaal beeld met Digital Smile Design

Een regelmatig en fraai gebit, dat is het uiteindelijke doel van de esthetische tandheelkunde. Het spreekt daarbij voor zich dat het totaal beeld van de tanden in harmonie moet zijn met gebit en mond. Samenhang van tanden, lichtinval en gezichtsmimiek verdienen de aandacht bij de cosmetische aanpassing van tanden. Een echte brede lach is niet van hoektand naar hoektand, maar laat ook de tanden die daarachter liggen zien. Het effect van zes prachtige tanden gaat verloren wanneer kiezen en mondholten te donker zijn. Met Digital Smile Design is het mogelijk om alle bewegingen van de mond en de effecten van spraak voor en na een behandeling in beeld te brengen. De tandtechnici maakt in een studio een video-opname van mond en gezicht. Deze videotechniek is de dimensie om uitgebalanceerde tanden in een mond en het karakter van een gezicht goed te beoordelen. Niet alleen door de tandtechnicus, maar ook door de tandarts en de patiënt. Naast de wax-up geeft Digital Smile Design een nog perfecter beeld van het eindresultaat voor de patiënt. Ook een perfecte afstemming van de te maken keuzes van vorm en kleur van tanden door de tandarts, tandtechnici en orthodontist is mogelijk door de software gekoppeld aan de videobeelden.

In deze moderne tijd wordt steeds meer mogelijk op het gebied van esthetische tandheelkunde om het totaal beeld en de samenhang van tanden, mondvormen en gezichtmimiek te optimaliseren. Desalniettemin blijft het de taak en de plicht van de tandarts om met esthetische tandheelkundige verfraaiingen de grenzen van het natuurlijke niet te overschrijden.

Bijdrage van: drs. R.J.M. Kleinsman, Tandarts bij Kleinsman Dental Center, Bocholt (Duitsland)
Reactie plaatsen