Porseleinen facings

Bij slijtage, verkleuring en onregelmatigheden van de voortanden kunnen porseleinen facings uitkomst bieden. Ook bij het hebben van ruimte tussen de voortanden of oude vullingen zijn porseleinen facings een optie. Een facing is een laagje porselein dat, na minimale preparatie van een tand, aan de voorkant van de tand wordt bevestigd. Het porselein is, doordat het geperst is onder hoge druk en temperatuur, erg sterk en lijkt het meest op het originele, heldere tandglazuur. Ook qua duurzaamheid lijkt het erg op glazuur, het slijt niet, verkleurt niet en blijft erg glad. Er is dus geen extra onderhoud noodzakelijk. Een facing wordt ook wel 'veneer' of 'laminate'genoemd.
Na uitvoerig onderzoek en het bespreken van de wensen, wordt een studiemodel van de gebitssituatie gemaakt. Er wordt gekeken hoe groot de restauratie zal worden. Bij een relatief kleine restauratie is een witte composiet (kunststof) vulling de aangewezen oplossing. Wanneer de restauratie groter is, maar er nog een groot gedeelte van de kies intact is, kan een porseleinen partiele kroon, ook wel een ‘onlay’ genoemd, worden vervaardigd. Een onlay bestaat uit porselein dat bij hoge temperatuur en onder hoge druk geperst is. Hierdoor is het sterk. De knobbels op het kauwvlak van de kies worden verlaagd, waarbij de rest van de kies intact blijft. De overgang van glazuur naar porselein is vaak niet zichtbaar. Een porseleinen onlay is een zeer mooie restauratie, met een grote duurzaamheid, waarbij uiterst zuinig wordt omgegaan met het natuurlijke tandweefsel.

Bij erg grote restauraties gaat de voorkeur uit naar het restaureren van de kies of tand met een porseleinen kroon. Deze kronen zijn tegenwoordig volledig keramisch en tandkleurig. De kern van deze kronen bestaat uit aluminiumoxide, een heel sterk en mooi wit materiaal. Bij een brug (meerdere verbonden kronen ter vervanging van ontbrekende tanden of kiezen) bestaat de kern uit Zirconiumoxide, een wit materiaal dat nog sterker is dan Aluminiumoxide. Deze restauraties worden met behulp van een computersysteem (CAD-CAM-techniek) ontworpen.

Over deze kernen heen bakt de tandtechnicus vele lagen porselein met verschillende tinten, doorzichtigheden en uiteindelijk een laag die zorgt voor een heldere glans. Deze keramische kronen hebben een heldere, witte en natuurlijke kleur, waardoor ze niet meer van echte tanden of kiezen te onderscheiden zijn.
De behandeling bestaat uit twee delen. Tijdens de eerste fase worden de tanden, na lokale verdoving, zo minimaal mogelijk geprepareerd, waarna een afdruk wordt genomen, die naar het tandtechnisch laboratorium gaat. Hierna worden tijdelijke facings van kunsthars geplaatst. De tandtechnieker heeft ongeveer twee weken nodig om de facings te vervaardigen.

Na twee weken worden de tijdelijke facings verwijderd, en worden de (nog niet afgewerkte) facings in de mond gepast en door de tandtechnieker bijgewerkt, totdat de stand, vorm, kleur en glans naar tevredenheid van de tandarts, technieker en patiënt is. Hierna kunnen de facings worden geplaatst in de mond.

De kleur van het porselein moet passen bij de rest van het gebit. Wanneer de tanden verkleurd zijn, kunnen ze voor de behandeling gebleekt worden, zodat deze hun natuurlijke witheid terugkrijgen en de facings mooi licht van kleur kunnen worden gemaakt. Het meest voorspelbaar, comfortabel en snel gebeurt dit bij de tandarts, met bijvoorbeeld Brite-SmileR of Zoom!R.

Het is een precieze bezigheid de porseleinen facings in de juiste kleur, helderheid, vorm en glans te krijgen. Het is dan ook belangrijk dat in de tweede fase de facings uitgebreid bij de patiënt worden gepast en naar wens worden afgewerkt in het tandtechnisch laboratorium. Zo heeft de patiënt ook inspraak bij de vervaardiging en wordt de facing pas geplaatst wanneer de patiënt, de tandtechnieker en de tandarts er tevreden over zijn.
Porseleinen facings zijn, in vergelijking met composiet facings, veel gladder, helderder, slijtvaster, perfecter vorm te geven en er treedt geen verkleuring op. Het zijn dus erg duurzame restauraties. Ook is de kleur veel perfecter te maken in porselein. Afhankelijk van de soort restauratie dient de tand minimaal geprepareerd te worden. Een facing is, in vergelijking tot een kroon, een restauratie waarbij relatief weinig gezond tandweefsel verloren gaat.
Bij gave elementen moet er wel een goede reden zijn om tot preparatie over te gaan. In het geval van mooie gave tanden die bijvoorbeeld niet helemaal recht staan, heeft een orthodontische behandeling (met een beugel) dan ook de voorkeur.
Soms is er sprake van enige gevoeligheid na het prepareren en afdrukken wanneer de verdoving is uitgewerkt. In dat geval volstaat het gebruiken van een eenvoudige pijnstiller zoals Paracetamol. Ook is het zo dat het soms enkele dagen (na het plaatsen van de definitieve facings) duurt voordat het tandvlees rond de randen van de facings weer helemaal gezond en lichtroze is. Pas dan is het eindresultaat in zijn geheel te beoordelen. Het is dan ook verstandig om enkele weken na het plaatsen van de facings terug te komen bij de tandarts om het eindresultaat van de behandeling te evalueren en eindfoto’s te maken.
De kosten van een porseleinen facing variëren, afhankelijk van onder andere de kosten van het tandtechnische laboratorium, maar een indicatie van 700-800 euro per tand is reëel.
Aarzel niet wanneer u niet tevreden bent over uw tanden of glimlach. Er zijn vele, soms erg eenvoudige, mogelijkheden om uw gebit weer mooi te maken! Een intake gesprek om de mogelijkheden te bespreken zal verhelderend zijn!

Bijdrage van: drs. A.J. Michels, Tandarts bij Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde Amsterdam-Zuid
Reactie plaatsen