Digitale tandheelkunde, implantologie, metamorfose of makeover?

[caption id="attachment_205378" align="alignnone" width="170"] Tandartsimplantoloog H.V.L.C. Eijsbouts[/caption]

Het gebit staat steeds meer in de belangstelling. Je ziet het bij alle makeover programma’s. Niet alleen wil een man of vrouw er tegenwoordig aan de buitenkant aantrekkelijk uitzien, maar ook een mooie lach en een kwalitatief optimale rij tanden en kiezen horen daarbij. Er is heel erg veel veranderd in de tandheelkunde. In de manier waarop de tandarts tegenwoordig de patiënt benadert, goed naar hem of haar luistert en naar wens behandelt. Er is ook een geheel andere kwaliteit van tandheelkunde gekomen met nieuwe kwalitatief hoogstaande producten en moderne behandelmethodieken.

Samenwerking: sleutel tot succes

Het is niet meer zo dat de algemeen tandarts alles zelf moet kunnen doen, of moet willen doen. Bovendien is het niet meer mogelijk om goed of perfect te zijn in het gehele scala van aan te bieden mogelijkheden.

De tandarts zal nu al, en in de toekomst nog meer, degene zijn die de behandelplanning samen met de patiënt volgens diens wensen perfect kan opzetten. Vervolgens kan de tandarts dit zelf en samen met gespecialiseerde collega’s in deelgebieden van het vak maximaal uitvoeren.
Tegenwoordig gaat een groot deel van de patiënten met regelmaat naar de mondhygiëniste om preventief tanden, tandvlees en parodontium te laten schoonmaken en behandelen. Ondanks goed eigen onderhoud kan het toch voorkomen dat de gebitssituatie achteruit gaat en uitgebreide behandeling nodig is. Voor moeilijke wortelkanaalbehandelingen is er de specialist in endodontologie, voor uitgebreidere tandvleesproblemen de parodontoloog.

Al 44 jaar implantologie

Als tanden of kiezen niet meer te herstellen zijn met conventioneel kroon- of brugwerk is er de implantologie. De implantologie bestaat al erg lang. Prof. Brånemark uit Zweden ontdekte 44 jaar geleden dat levend bot vastgroeit aan een titanium oppervlak. We kennen inmiddels al lang titanium schroefimplantaten die verloren gegane tanden of kiezen erg goed en betrouwbaar kunnen vervangen. Er is een heel scala aan mogelijkheden.

Eén of meerdere tanden of kiezen

Bij het verloren gaan van 1 tand of kies, bijvoorbeeld na trauma of tandheelkundig probleem, kan deze door 1 implantaat vervangen worden. Na een vastgroeiperiode wordt deze voorzien van een definitieve kroon. Zo voorkomt men dat een uitneembare voorziening of plaatje moet worden gedragen of dat gave buurtanden afgeslepen dienen te worden.

Ook uitgebreidere implantaatbehandelingen zijn mogelijk als meer gebitselementen ontbreken. Een gedeeltelijke brugconstructie kan gedragen worden door een aantal implantaten.

Alle tanden en kiezen

Wanneer alle tanden en kiezen ontbreken, is een volledig herstel met een vaste, niet uitneembare brug uitstekend mogelijk. Als alternatief is er ook een mogelijkheid om een volledige prothese goed vast te laten klikken op implantaten, ook wel het klikgebit genoemd!

De verschillende implantaatmogelijkheden hebben helaas ook hun eigen, vaak kostbaar tarief. Afhankelijk van de verzekeringssituatie wordt zo’n behandeling niet, of in meer of mindere mate vergoed. Alleen wanneer er sprake is van een geheel tandeloze en ernstig geslonken kaak wordt deze behandeling uit de basisverzekering bijna helemaal vergoed.

Röntgenopname en CT-scan

Voor het plaatsen van de implantaten kan beginnen, moet er eerst een uitgebreid gesprek met de patiënt plaatsvinden om samen de problemen te inventariseren en tot een goed behandelplan te komen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van het beschikbare volume aan bot en de kwaliteit ervan, zijn röntgenfoto’s altijd noodzakelijk. Ook wil de implantoloog geen verdere problematiek bij andere tanden of kiezen over het hoofd zien. Deze röntgenopname is een panoramische opname van boven- en onderkaak inclusief de kaakgewrichten en de kaakholtes.

In lastige situaties kan ook een panoramische opname nog niet voldoende informatie verschaffen. Dan wordt een digitale 3D CT-scan gemaakt. Vroeger moest men hiervoor naar het ziekenhuis. Sinds kort zijn deze voor de gespecialiseerde tandarts- of implantologiekliniek ook in een versie beschikbaar voor alleen het orale gebied.

Weinig botvolume

Zeker als de patiënt al langere tijd een deel of alle tanden mist, kan er te weinig botvolume zijn om implantaten direct te kunnen plaatsen. Het kaakbot moet dan eerst opgebouwd worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van synthetisch- of kunstbot ofwel wordt eigen bot genomen uit de kin onder plaatselijke verdoving of uit de heup onder narcose.
Het klinkt heel eng, maar het lichaam zorgt er binnen korte tijd voor dat de botdefecten weer met eigen nieuw aangemaakt bot worden opgevuld.

Vastgroeiperiode

Alle chirurgische implantaatbehandelingen worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na het plaatsen van de implantaten is het bot natuurlijk niet direct vergroeid of vastgegroeid aan het titanium oppervlak van de schroef. Dit duurt, afhankelijk van de positie in de kaak en de kwaliteit van het bot, tussen de 2 en de 6 maanden. Soms moet men wachten tot de implantaten vastgegroeid zijn voordat de "bovenbouw" (kroon, brug of prothese) wordt vervaardigd.

In gunstige gevallen kan het implantaat tegenwoordig, door een zeer stabiele uitgangssituatie, al direct voorzichtig belast worden en voorzien van een noodkroon of tijdelijke brug. Deze directe mogelijkheid tot functie voorkomt dat lange tijd een uitneembaar plaatje of bijvoorbeeld een frame gedragen moet worden. Het summum is de slechte tand of kies verwijderen, aansluitend het implantaat plaatsen en naar huis met een tijdelijke, maar vaste, kroon op het implantaat.

Digitale technieken

In de tandheelkunde en implantologie is tegenwoordig bijna alles mogelijk. Steeds meer worden digitale technieken toegepast. De patiëntenadministratie is natuurlijk al lang digitaal, maar ook de röntgenologie. Foto’s kunnen gemakkelijk worden opgeslagen en gekopieerd. Bovendien kunnen deze eenvoudig worden meegestuurd bij aanvragen voor vergoeding naar zorgverzekeraars en naar bijvoorbeeld huistandarts en specialist.

Ook kroon- en brugwerk wordt al een tijd voor een groter deel digitaal verwerkt en vervaardigd. Kronen en ook bruggen worden digitaal gescand, per e-mail verzonden, waarna er een Cat-Cam gefreesd, zeer precieze zirkonium kap wordt gemaakt. Deze wordt vervolgens in het eigen laboratorium opgebakken met porselein. Het zirkonium is praktisch onbreekbaar en het kroon- en brugwerk is zo dun mogelijk, daardoor heeft het een veel natuurlijkere transparantie dan de vroegere kronen gebakken op metaal.

Computergeplande implantaatchirurgie





Het toppunt van digitale techniek is de computergeplande implantaatchirurgie. Tot voor enige tijd werden implantaten altijd chirurgisch aangebracht nadat onder plaatselijke verdoving het tandvlees was opgeklapt. Op deze manier had men direct zicht op het onderliggende bot. Door ervaring weet men dan zo goed mogelijk de plaats en richting en ook de diepte of lengte van de implantaten te bepalen. Om maximale precisie en voorspelbaarheid te bereiken, wordt de implantaatplanning bij grote gebitsrehabilitaties en bij behandelingen waarbij de patiënt de best haalbare esthetiek wenst digitaal uitgevoerd. Na het maken van een speciale CT-scan plant de implantoloog op de computer de gehele implantaatoperatie tot en met het vervaardigen van de definitieve, vaste brugconstructie. De titanium schroeven kunnen op de mooiste manier in de beste kwaliteit kaakbot worden gezet: met optimale lengte, dikte en richting van de implantaten. Omdat de best haalbare stabiliteit hierdoor wordt verkregen, is het vaak ook mogelijk om de meestal vastgeschroefde brugconstructie meteen bij de patiënt in de mond aan te brengen. Het begin van de operatie tot de tanden weer vast in de mond binnen een tijdsbestek van 1 uur. Deze methode heet dan ook Teeth-in-an-Hour!!!

De operatie is zeer patiëntvriendelijk met nauwelijks enige nabezwaren, omdat het tandvlees niet meer hoeft te worden opgeklapt. Met behulp van de digitaal geplande boormal wordt met uiterste precisie de chirurgie door het tandvlees heen uitgevoerd. Zelfs geen hechtingen meer! Bovendien kan de ingreep in een minimaal aantal sessies worden volbracht. Dit is vooral interessant voor patiënten die verder van de gespecialiseerde kliniek wonen.

All-on-4



[caption id="attachment_205381" align="alignnone" width="288"] All-on-4 behandeling[/caption]


Vastgeschroefde, niet uitneembare brugconstructies zijn ook al mogelijk vanaf 4 implantaten. Doordat de implantaten door huidige nieuwe oppervlaktestructuur veel beter vastgroeien dan vroeger kan vaak met minder implantaten worden volstaan.

Voor een goede verdeling van de krachten staan de buitenste schroeven onder een sterke hoek. Implantaten hebben geheel andere eigenschappen dan eigen tanden of kiezen, maar voelen niet anders aan.

Op 4 implantaten kan een 12-delige, vaste brug worden geschroefd: een zogenaamde All-on-4 brug.

Geniet van het leven!


De tandheelkunde en vooral de implantologie is tegenwoordig in een ongekende stroomversnelling geraakt. Met spanning zien we nieuwe sensationele ontwikkelingen tegemoet. Maar nu al hoeft u nooit meer met een onbevredigend gebit door het leven te gaan. Geniet van een metamorfose of gebits-makeover voor een goede kwaliteit van leven!

Bijdrage van: H.V.L.C. Eijsbouts, Tandarts-implantoloog bij Kliniek Tandheelkunde, Implantologie & Esthetische Chirurgie Waalre
Reactie plaatsen