Osseointegratie - Botaangroei bij tandimplantaten

[caption id="attachment_206972" align="alignnone" width="170"] Bart van Straten, MBA MIT[/caption]

[caption id="attachment_206973" align="alignnone" width="170"] ing. Arnout Mensink, Bsc[/caption]

Tandimplantaten worden van Titanium vervaardigd omdat Titanium de eigenschap heeft dat het als materiaal goed door het lichaam wordt geaccepteerd.

In het productieproces wordt het oppervlak van het Titanium implantaat chemisch behandeld. De oppervlaktebehandeling van de implantaten houdt in dat de implantaten in het algemeen eerst gezandstraald (grit-blasted) en daarna geƫtst (acid etched) worden. Hierdoor verandert het oppervlak van het implantaat. Het zandstralen zorgt voor de grove oftewel een macroruwheid van het implantaat terwijl het etsproces de fijne oftewel de microruwheid bevordert.

[caption id="attachment_206974" align="alignnone" width="170"] Schroefimplantaat[/caption]

[caption id="attachment_206975" align="alignnone" width="170"] Dyna HELIX oppervlak 20 maal vergroot[/caption]

[caption id="attachment_206976" align="alignnone" width="170"] Dyna HELIX oppervlak 52 maal vergroot[/caption]

[caption id="attachment_206977" align="alignnone" width="170"] Dyna HELIX oppervlak 600 maal vergroot[/caption]

Dit veranderende oppervlak leidt uiteindelijk tot een poreuzer en ruwer oppervlak waar het bot gemakkelijker tegenaan kan groeien zodat er een betere fixatie van het implantaat in het bot wordt gerealiseerd.

Deze morfologie (oppervlakteverandering) draagt zorg voor een verhoogde aanhechting van de botcellen gecombineerd met een optimale bloedtoevoer naar de botcellen op het implantaat. Hierdoor neemt namelijk de overlevingskans van het implantaat toe en daarmee de voorspelbaarheid van de totale implantologische behandeling.

Biologisch gezien hechten de botvormende cellen (osteoblasten) zich door de oppervlaktemorfologie optimaal aan het implantaatoppervlak. De bloedtoevoer tussen de lokale botcellen en de osteoblasten op het implantaatoppervlak komt hierdoor goed op gang. Vervolgens gaan zogenaamde botmatrixen (collageen) zich hechten aan het implantaatoppervlak en mineraliseren. Tenslotte vindt het proces van aangroei van nieuw bot op het implantaat plaats.

Er worden sinds vele jaren goede klinische resultaten gepubliceerd over de botingroei van tandimplantaten. Zo worden implantaten tegenwoordig voorzien van schroefdraad. De schroefdraad zorgt voor een directe fixatie vanaf het moment na implantatie, de zogenaamde primaire stabiliteit. Het opgeruwde oppervlak van het implantaat zorgt voor de langere termijn fixatie, de zogenaamde secundaire stabiliteit. Hierdoor ontstaat een uitgekiend evenwicht tussen de biologische omgevingsfactoren en het oppervlak van het implantaat.
De bovengenoemde ontwikkelingen van implantaatontwerp in combinatie met het implantaatoppervlak worden al vele jaren toegepast en hebben geleid tot het feit dat de orale implantologie een zeer voorspelbare behandeling is geworden met uitstekende klinische resultaten.

Bijdrage van: Bart van Straten, MBA MIT / ing. Arnout Mensink, BSc, / Biomedical Engineer bij Van Straten Medical / Van Straten Medical
Reactie plaatsen