Terugkeer van een mooie glimlach

[caption id="attachment_205551" align="alignnone" width="200"] drs. R.J.M. Kleinsman Tandarts, Kleinsman Dental Center, Bocholt[/caption]

Stelt u zich eens voor dat uw gebit ernstig beschadigd is door tandbederf, tandvleesontsteking of een ongeluk. En dat er dan tanden of kiezen getrokken moeten worden. Het is een scenario waar u liever niet aan denkt, maar het kan gebeuren. In dat geval doet u er waarschijnlijk alles aan om dat stralende gebit, waar u vroeger zo trots op was, terug te krijgen. In mijn praktijk zie ik vrijwel dagelijks patiënten van wie het gebit niet meer compleet is. Sommigen missen slechts één tand, bij anderen ontbreekt het hele gebit. Het streven is deze lege plekken zo mooi mogelijk op te vullen. In veel gevallen gebruik ik daarvoor gebitsimplantaten, dat zijn kunstwortels die ik in het kaakbot bevestig.

De kleur en de vorm van de nieuwe tanden kies ik in overleg met de patiënt. Doordat zowel het bot van de kaak als het tandvlees slinken door het trekken van een tand zal de nieuwe tand, die op het implantaat aangebracht wordt, langer zijn dan de oorspronkelijke tand. Het verschil bedraagt soms wel vijf millimeter en is dus duidelijk zichtbaar. Omdat ik graag wil dat iedere patiënt met onopvallend mooie, natuurlijke tanden onze kliniek verlaat, maak ik bij het plaatsen van implantaten gebruik van een unieke behandelmethode. Dankzij deze techniek is het verschil in lengte niet langer zichtbaar.

Het bovenste deel van de nieuw aangebrachte tanden corrigeer ik met kunsttandvlees van roze porselein of kunststof, dat niet van echt te onderscheiden is. Deze behandeling is met name geschikt voor mensen bij wie twee of meer tanden ontbreken. Het tandvlees van kunststof is relatief goedkoop in vergelijking met het duurzamere porselein, dat moeilijker te maken is. Er zijn veel verschillende tinten beschikbaar, waardoor de oorspronkelijke situatie goed na te bootsen is. In samenspraak met de patiënt kies ik de best passende tint.

Kleine defecten, zoals het missen van één tand, zijn in veel gevallen door middel van een chirurgische ingreep te herstellen. De nadruk ligt bij deze operatie op het opbouwen van het kaakbot en het tandvlees. Het team van Kleinsman Dental Center heeft jarenlange ervaring met dit soort ingrepen. De patiënt heeft ongeveer drie maanden nodig om te herstellen. Na die periode beoordelen we of er nog aanvullende behandelingen nodig zijn om het gebit weer net zo te laten stralen als voorheen. Want voor de duidelijkheid: ik ben pas tevreden als de patiënt dat ook is. Het geheim van een natuurlijke glimlach, daar draait het om.

Bijdrage van: Richard J.M. Kleinsman, Tandarts bij Kleinsman Dental Center
Reactie plaatsen