Een mooie, witte lach straalt jeugdigheid en gezondheid uit. Vandaar dat het witter maken van verkleurde tanden tegenwoordig erg populair is. Er zijn momenteel veilige en comfortabele technieken om tanden lichter te maken.
Hoe ontstaan verkleurde tanden?
Verkleuring van het gebit kan komen door bepaalde consumptie- en leefgewoontes zoals roken, het drinken van veel koffie, thee of rode wijn, of het gebruik van sommige medicijnen. Ook tandbederf, tanderosie en slijtage kunnen zorgen voor donkere plekken of randen op het glazuur. Bij ernstige slijtage van het tandglazuur komt het gelere tandbeen, ook wel dentine genaamd, bloot te liggen. Soms zijn tanden gerestaureerd met witte vullingen die na verloop van tijd ook verkleuringen laten zien aan de randen of in het materiaal zelf. Ook een matige mondhygiëne kan de reden zijn van tandverkleuringen; vooral langs de tandvleesranden ontstaan dan vaak gele of bruine plekken. Naarmate men ouder wordt worden de tanden ook van binnenuit wat geliger.
Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor tanden op een gegeven moment hun heldere witheid kunnen verliezen en er wat smoezelig uit kunnen gaan zien. De wens de tanden weer terug te brengen naar de oorspronkelijke witte tint kan zich dan aandienen. Ook het begin van een uitgebreide tandheelkundige behandeling of gebitsrenovatie is vaak een moment om stil te staan bij de kleur van de tanden. De kleur van de tanden op dat moment bepaalt namelijk de kleur van de porseleinen restauraties of witte vullingen die gekozen gaan worden. Vooral wanneer een of enkele voortanden gerestaureerd gaan worden is het verstandig om een bleekbehandeling te overwegen.
Welke methoden zijn er om tanden witter te maken?
Ten eerste is er de thuisbleek-methode. Er wordt dan een afdruk van het gebit gemaakt waaruit vervolgens een mal wordt vervaardigd. Deze mal kan ´s nachts gedragen worden met een gel die een witmakende werking heeft. Het voordeel is dat de mal meerdere keren gebruikt kan worden. Het nadeel is dat de totale procedure soms wel enkele weken duurt en wanneer er tijdens deze procedure koffie, thee, rode wijn of andere kleurstoffen in de mond komen, het resultaat weer deels teniet wordt gedaan. Tevens hangt het erg af van de trouw waarmee de behandeling wordt gevolgd of het eindresultaat succesvol is. Tegenwoordig geeft men al snel de voorkeur aan het bleken in de tandartskliniek. Hierbij worden de tanden op een comfortabele, snelle en veilige wijze witter gemaakt. Er kan van tevoren een goede inschatting van het resultaat gemaakt worden. De tanden worden in slechts één sessie van ongeveer 1 tot 1,5 uur, witter gemaakt onder toeziend oog van de tandarts.
[caption id="attachment_205354" align="alignnone" width="268"] Whitening behandeling in de kliniek.[/caption]
Hoe werkt het bleken in de kliniek?
Eerst wordt bekeken of het gebit klaar is om gebleekt te worden. Aanslag en tandsteen worden verwijderd zodat de gel op een schoon en regelmatig oppervlak kan worden aangebracht. Het tandvlees en eventueel blootliggende tandhalzen worden beschermd door een siliconengel of een kunststof laagje waarna de witmakende gel op de tanden wordt aangebracht. Een plasma- of LED-lamp die de werking van de gel op de tanden activeert, wordt op de tanden gericht. Het voordeel van deze methode is dat de concentratie van het actieve bestanddeel in de gel relatief laag gehouden kan worden. Door de LED-lamp wordt de werking van de gel versterkt en wordt een mooi resultaat bereikt op een veilige, pijnloze en comfortabele manier. De gel wordt om de 15 à 20 minuten vervangen. De totale behandeling duurt afhankelijk van de ernst van de verkleuringen en het gewenste resultaat 60 tot 80 minuten. Het resultaat is dan direct zichtbaar. Wel wordt geadviseerd twee weken te wachten met het bepalen van de kleur voor nieuwe restauraties, aangezien het eindresultaat na twee weken stabiel is qua kleur. Ook is het verstandig de eerste een à twee dagen na de behandeling zo min mogelijk voedingsmiddelen met kleurstoffen, zoals koffie, thee en rode wijn te gebruiken. Ook kunt u voor een behandeling kiezen waarbij de gel in combinatie met een laser wordt gebruikt. Bij deze methode wordt er ook een bleekgel op de tanden aangebracht en worden de tanden gebleekt door een laser-lamp.
Hoe lang blijven de tanden wit na een bleaching behandeling?
Sinds de doorbraak van het volwassen gebit op ongeveer zesjarige leeftijd is het proces van verkleuring van de tanden begonnen. Na een whitening behandeling zijn de kleurstoffen voor het grootste deel uit de tanden gehaald en hebben de tanden hun natuurlijke witheid terug. Het proces van verkleuring begint dan opnieuw. Afhankelijk van het gebruik van bijvoorbeeld tabak, koffie, thee en rode wijn gaat deze verkleuring sneller of minder snel. Na tien jaar Brite Smile behandelingen te hebben uitgevoerd, is mijn ervaring dat de tanden niet eerder dan na ongeveer zeven jaar weer dezelfde kleur hebben als voor de whitening behandeling. Indien gewenst, is het dan mogelijk de behandeling te herhalen.
Is de behandeling pijnloos?
Wanneer u blootliggende tandhalzen heeft, dienen deze goed te worden bedekt met de siliconengel. De behandeling is dan pijnloos. De tandhalzen kleuren dan niet mee, maar deze kunnen na de behandeling eventueel bedekt worden met een dun laagje wit vulmateriaal (composiet). Wanneer uw tanden van nature heel erg gevoelig voor warm en koud zijn, is een bleaching behandeling wellicht geen goed idee. Soms is er dezelfde dag sprake van verhoogde tandgevoeligheid voor warm en koud. Deze gevoeligheid is de volgende dag altijd over.
Wat is belangrijk om op te letten bij een whitening behandeling?
Het is belangrijk dat de behandeling uitgevoerd wordt door een professional die controleert of het gebit in orde is voordat het gebleekt wordt. Ook is het goed een algeheel gebitsbehandelplan op te stellen alvorens met het bleken te beginnen. Wanneer bijvoorbeeld een voortand een porseleinen kroon heeft en alleen het gebit wordt gebleekt dan behoudt de kroon dezelfde kleur en valt deze na het bleken uit de toon. Het is dan handig dat hier van tevoren op geanticipeerd is, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Tevens is het belangrijk goed te informeren welk systeem gebruikt wordt en hoe hoog de concentratie van de actieve bestanddelen van de witmakende gel is. Een milde concentratie van rond de 15% heeft de voorkeur. Dit geeft namelijk een optimaal resultaat met minimale risico´s. Alvorens uw tanden te bleken, is het vaak verstandig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste voor een grondige reiniging en het verwijderen van tandsteen en aanslag. Waar tandsteen zit, kan de gel de tanden immers niet bereiken en zodoende niet witter maken.
Wanneer is een whitening behandeling geschikt?
Als uw tanden wat gelig geworden zijn, haalt de whitening methode de gele tint weg en frist de tandkleur op. U krijgt hierdoor direct een heldere, frisse uitstraling. Het effect van mooie tanden is verbazend groot. Als u bijvoorbeeld een kroon op uw snijtand(en) krijgt, is een whitening behandeling een goede start. Wanneer de kleur van het porselein in de oude geeltint wordt gekozen en u later bedenkt dat u uw tanden wel wat lichter zou willen hebben, zal de kroon na de whitening behandeling opnieuw gemaakt moeten worden. Dat is natuurlijk zonde. Ook wanneer u uw gebit laat renoveren, bijvoorbeeld nadat u een lange periode niet bij de tandarts bent geweest, is een whitening behandeling een goed begin. Wel dienen dan eerst eventuele gaatjes te zijn gevuld en ontstekingen te worden behandeld. Veel mensen laten hun donkere amalgaamvullingen vervangen door composietvullingen in hun eigen tandkleur. Evenzo kan er voor dat hieraan wordt begonnen, gekozen worden de kleur van de tanden op te frissen, zodat een lichtere tint vulmateriaal gekozen kan worden.
Vanaf welke leeftijd kunnen tanden gebleekt worden?
Tanden bleken is in eerste instantie een behandeling voor volwassenen. Onder de 18 jaar is het onverstandig tanden te laten bleken. Bij erg jonge mensen geeft de behandeling ook meer gevoeligheid.