Witte tanden, ga voor een stralende lach[caption id="attachment_205342" align="alignnone" width="200"] Drs. Lex van Heyningen Tandarts, implantoloog bij CDC Complete Tandzorg[/caption]

Je wilt er graag goed uitzien. Je let op je kleding, verzorgt je huid en gaat regelmatig naar de kapper. En natuurlijk kies je voor een goede gebitsverzorging. Want het meest bepalende deel van je uiterlijk is wel je mond. Een mooie lach geeft je iets extra’s en zorgt voor uitstraling. Helaas kampen veel mensen met gebitsproblemen. Puur op esthetisch gebied, maar ook als het gaat om functionaliteit. Zij voelen zich hierdoor belemmerd in hun doen en laten. Gelukkig is er veel aan te doen.

Witte tanden


Er zijn vele oorzaken waarom tanden verkleuren in de loop der jaren. Vaak heeft het te maken met de leeftijd en de consumptie van verkleurende middelen. Koffie, thee, cola, tabak en rode wijn zijn echte boosdoeners die zorgen voor aanslag op onze tanden. Ook inname van bepaalde antibiotica of overdadige hoeveelheden fluoride tijdens de tandvorming kan verkleuringen veroorzaken.

Whitening


Met een whitening behandeling kunnen tanden weer enkele tinten lichter gemaakt worden. Het is echter niet voor iedereen geschikt. De behandeling is voor de één effectiever dan voor de ander. Met een grondig vooronderzoek kan de tandarts bepalen of u geschikt bent voor deze behandeling. Hierbij wordt ook gekeken naar de gezondheidsconditie van uw gebit en tandvlees. Als dit niet optimaal is, zal eerder een advies gegeven worden eerst uw algehele mondgezondheid in orde te brengen. Ook als u kronen of vullingen in uw voortanden heeft is een whitening behandeling niet mogelijk, want deze bleken niet mee.

De behandeling


De behandeling is eenvoudig. Eerst worden uw tanden goed gereinigd en tandsteen verwijderd. Daarna worden uw lippen en tandvlees goed afgedekt, zodat alleen uw tanden nog zichtbaar zijn. Vervolgens wordt er een gel op uw tanden aangebracht. Het actieve ingrediënt van gel is waterstofperoxide. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij, dat in het tandglazuur en tandbeen dringt en de moleculen die zorgen voor de verkleuring afbreekt zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De lamp activeert de waterstofperoxide en helpt deze stof bij het binnendringen in het tandoppervlak. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de lamp de effectiviteit met 35% of meer verhoogt.

De behandeling duurt in totaal ongeveer een uur. Na afloop van de behandeling wordt de gel verwijderd en volgt er een fluoridebehandeling van vijf minuten. Tijdens de behandeling kan de patiënt rustig wat tv kijken of naar muziek luisteren. Vaak vallen patiënten gewoon in slaap. Mensen die snel kokhalzen of benauwd worden, zullen wellicht moeite hebben met de behandeling.

Veilig


De procedure schrijft voor dat al het zachte weefsel in en rond de mond wordt beschermd. De tandarts of assistente moet erop toezien dat alle blootgestelde huid en al het blootgestelde weefsel wordt geïsoleerd en beschermd. De patiënt moet tijdens de behandeling een speciale beschermingsbril dragen. Personen die gevoelig zijn voor licht, patiënten die worden behandeld met een combinatie van UVA-licht en het medicijn Psoraleen (PUVA-behandeling) of andere vormen van fotochemotherapie, of patiënten met melanomen mogen niet worden behandeld. Patiënten die medicijnen of andere middelen gebruiken die lichtgevoeligheid in de hand werken (ongeacht of deze medicijnen met of zonder recept zijn verkregen en ongeacht of deze medicijnen al dan niet homeopathisch zijn), moeten voorafgaand aan de procedure hun huisarts of specialist raadplegen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van whitening. Uit de onderzoeksgegevens en uit klinische studies blijkt dat whitening van tanden onder toezicht van een tandarts veilig is. Het gebruik van whitening behandelingen en producten wordt wel afgeraden voor kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Bijwerkingen


Sommige patiënten hebben tijdens de behandeling last van gevoelige tanden. De lamp geeft een minimum hoeveelheid warmte af, wat meestal de oorzaak van het ongemak is. Heel af en toe voelt de patiënt direct na afloop van de behandeling lichte tintelingen, die altijd vanzelf verdwijnen.

Resultaat


Als u na de whitening van uw tanden enkele eenvoudige instructies voor de verzorging van uw tanden opvolgt, zullen uw tanden altijd lichter blijven dan ze waren. Voor een optimaal en blijvend resultaat kunt u het beste regelmatig flossen en twee keer per dag poetsen. Het gebruik van drank- en voedingsmiddelen die kleurstoffen bevatten, zoals koffie, thee, cola, tabak, rode wijn, beïnvloeden de mate waarin het resultaat blijvend is.[caption id="attachment_205344" align="alignnone" width="200"] De behandeling (bleken).[/caption]

Facings

In veel situaties is het bleken van tanden niet mogelijk, bijvoorbeeld als er vlekken of vullingen in de voor tanden zitten. Dan is de plaatsing van keramische schildjes, facings, het overwegen waard. Door het plaatsen van facings kunnen verkleurde, misvormde of scheve tanden gereconstrueerd worden naar de oorspronkelijke situatie.

De behandeling


Tijdens de behandeling wordt er een minimum laagje van het oppervlak van de tand afgeslepen. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand zodat de facing precies de juiste vorm krijgt. De facing wordt in het tandtechnisch laboratorium geproduceerd. Vervolgens wordt de tand behandeld met een zuur, voorzien van een hechtlaag en met een hechtingsmedium direct aan de voorzijde op het bestaande gebit aangebracht. De facing voelt precies aan als een eigen tand of kies en u kunt er gewoon alles mee eten en drinken. De gewenste kleur kan bepaald worden met behulp van een kleurenstaal.

[caption id="attachment_205347" align="alignnone" width="214"] Voor de behandeling met facings[/caption]

[caption id="attachment_205346" align="alignnone" width="214"] Na de behandeling met facings[/caption]

Kronen

Er zijn diverse redenen waarom een tandarts kan adviseren een kroon te laten plaatsen. Oorzaken kunnen onder andere zijn: tandbederf of ter overkapping van een gebroken tand door een ongeval. Een volledig keramische kroon is uiterst sterk en bovendien van een onovertroffen schoonheid. Aangezien de kronen op maat worden gemaakt, passen ze perfect bij de rest van het gebit. Het verschil is niet te zien. Wanneer er meerder tanden en/of kiezen ontbreken wordt er vaak gekozen voor een brug. Een brug bestaat uit twee of meerdere kronen die open ruimten vullen tussen nog wel aanwezige tanden en kiezen. De aangrenzende tanden of kiezen dienen dan als verankering voor de brug.

De behandeling


Voor de ingreep bekijkt de tandarts uw situatie en maakt vervolgens een afdruk. Deze dient als prototype van de nieuwe kroon. De natuurlijke tand wordt zo minimaal mogelijk geprepareerd of bijgewerkt. Er wordt een tijdelijke kroon bevestigd. Ongeveer een week na het eerste bezoek wordt de definitieve kroon geplaatst. Het eindresultaat is een nieuwe tand of kies die een harmonieus geheel vormt met de rest van het gebit. Volg bij het poetsen en flossen de aanbevelingen van uw tandarts of mondhygiënist op.

Implantaten

Indien één of meerdere tanden ontbreken dan is een implantaat een uitstekende keuze. Vooral wanneer de naastliggende elementen nog puntgaaf zijn. Het bijslijpen is dan namelijk niet nodig. Ook in het geval van een volledig los kunstgebit bieden implantaten een geweldige oplossing. Op twee implantaten kan al een vastzittend kliksysteem gemaakt worden; dit is uitneembaar. De allernieuwste ontwikkeling op het gebied van implantologie is de All-on-4 methode. Per kaak worden vier kunstwortels (implantaten) geplaatst. Hierop worden de nieuwe tanden en kiezen zodanig bevestigd, dat er een zeer vaste constructie ontstaat die niet meer uitneembaar is. Het is dus alsof je weer je eigen gebit hebt. De voordelen van All-on-4 zijn erg groot ten opzichte van een los gebit. Je kunt weer normaal je tanden poetsen, je gehemelte is vrij en eten wordt weer als vroeger. Voor deze behandeling moet de kaak wel geschikt zijn. Dat wordt bepaald aan de hand van een röntgenfoto, en bij twijfel, een CT-scan.Reactie plaatsen